mam nadzieje ze inne zdjecia ktore robisz tym zestawie z kenko maja w sobie chociaz odrobine ostrosci :D
Wersja do druku
Witam
Kupiłem nowy 6d, wszystko świetnie, ale jest jedna rzecz, o którą chciałem Was zapytać. Otóż gwint na dole do podłączenia statywu czy gripa jest delikatnie za mały, mogę wkręcić śrubę do połowy i to z oporem, dalej już nie idzie. Nie wiem czy trafiła mi się taka sztuka, czy te 6d tak mają. Dodam, że głębokość wywiertu jest odpowiednia, ale nieco za ciasna od połowy, pierwszy raz się spotykam z takim przypadkiem, a to mój 5 aparat. Trzy statywy i żadnego nie mogę przykręcić.
U mnie jest bez problemu.
U mnie też bez problemu. Może te trzy statywy są jakieś kaprawe.
dzwoniłem na żytnią i imo nie opłaca się tzn ROS nie obejmie np napraw części uznanych przez producenta za zużycie wynikłe z eksploatacji czyli np jak będzie dużo zdjęć nastukanych to lustra i migawki nie wymienią na gwarancji.
Taką odpowiedź dostałem u żródła pytałem o lustro i migawkę bo akurat to czesto siada przy dużej ilosci zdjęć
aha dzięki ;)
Witam.
Stoję przed wyborem pomiędzy Canon 6D a Nikon D610. Fotografuje przeważnie krajobrazy ale FF kupuje ze względu na zdjęcia córki. Moje pytanie dotyczy rozpiętości tonalnej w Canon 6D. Wiem, że jest ona mniejsza niż w Nikonie ale nie wiem czy na tyle mniejsza aby się tym przejmować. Jest to dla mnie ważna kwestia ponieważ uwielbiam fotografować wschody słońca w górach.
Szukałem RAWów o dużej rozpiętości tonalnej jednak bez rezultatu. Czy ktoś z Was użyczyłby taki plik, który mógłbym przetestować przy wywołaniu RAW?
Obecnie fotografuję Sony Nex 5N i matryca jest wręcz genialna jeżeli chodzi o rozpiętość tonalną. Nie chciałbym wtopić wydając dużą kasę za Canona (chociaż obecnie przy cashbacku można ten aparat już mieć za 5200 zł).
Canon 6D vs Nikon D610Cytat:
Obecnie fotografuję Sony Nex 5N i matryca jest wręcz genialna jeżeli chodzi o rozpiętość tonalną.
Sony NEX-5N vs Nikon D610
https://photographylife.com/nikon-vs...-dynamic-range
Kup sobie Nikona.
jeśli to podstawowy parametr to kup nikona, wtopisz kasę na waciki do wycierania oleju - sensor swaby tanie nie są :mrgreen:
a tak poważnie kup nikona - ale po co ci duża rozpiętośc tonalna do fotografowania ludzi - jeśli będziesz takiej rzeczywiście potrzebował to zdjęcie i tak będzie takie sobie :) - jaką optykę chcesz nabyć do tych wspaniałych korpusów?
Witajcie!
Po długiej przerwie i ja się wypowiem :)
Otóż... zakupiłem Canona 6d'E!
Czytałem w tym temacie - dość sporo...
a szczególnie po zakupie - i to co czytam od niektórych użytkowników to aż... szkoda gadać
Mam wrażenie że aparatu nigdy nie mieli w rękach, albo mieli go na 10-15min ze szkłem za 100zł.
Naczytałem się o Autofocusie... o jezu, jakie tu lamenty leciały, że wolny, że jeden krzyżowy... Ktoś chyba używał z manualnym obiektywem te body :))))
Ja fotografuje sporty extreme od 2008r. i po kupnie tego aparatu, pojechałem przetestować go w akcji, akurat miałem możliwość popracować - z psami na tzw. hasaniu - gdzie każdy pies bawił się ze sobą - gonitwy itp. a łatwo takie zdjęcia złapać nie jest...
Wybaczcie, ale bez problemu AF dawał radę - na al servo - idealnie!
Przetestuje na jakimś konkretnym przykładzie to opublikuje jakiegoś sportowca jak tylko wyjadę na zlecenie ;)
Może to przez to, że fotografuje stałkami i jednym zoomem (17-40, 16mm fisheye, 50 1.8 stm, 85mm 1.8 i 135mm 2.0)
Nie mogę narzekać...!!
Druga sprawa - iso - IDEAL!!
Tutaj zgadzam się w większością, jest naprawdę przyzwoicie... :)
3. Liveview - przy foceniu ze statywu, można latać i wybierać sobie punkt AF (obszar AF) po praktycznie całym ekranie - jest w porządku i trafia bez problemu! Także w matówce te punkty które są, wystarczają w zupełności :)
4. Obudowa - małych rączek nie mam - trzyma mi się wygodnie - jest okej!
5. Minus, który nie daje mi spokoju - brak CF - ale po zakupie porządnej SD extreme pro mega yo elo rap 32GB ciśnie idealnie :)
6. Lekki - mały, dla mnie duży plus - mimo, że spory ze mnie chłopaczyna, odchodzę od wielgachnych body pokroju 1d i wszelkie skrzywienia kręgosłupa po całym dniu latania z aparatem mam z głowy :)
7. Minus - ??? okrojone menu - życie... w sumie nic więcej chyba nie używałem w poprzednich body niż te które mam dostępne :) Zawsze można wgrać magic'a!
8. Czyszczenie matrycy / mikroregulacja - brakowało mi tego bardzo bardzo w 1dmk2 (wiadomo, dziadek!) Musiałem trochę wydawać i wysyłac szkiełka do kalibracji ;)
Tutaj działa to wyśmienicie!
9. U mnie płytka statywu przykręca się idealnie - używam manfrotto
10. wielokrotna ekspozycja - ciekawa sprawa - w sumie, trochę analogowa - lubiłem się bawić tak na kliszy :)
Chciałem zdecydować się na 5dmk3 - ale za tę cenę... można kupić 2 body 6d, które wcale dużo nie odbiegają od 5d3!
Taka moja opinia :)
Wśród swojej kolekcji x100s i 1dmk2 - 6d to zupełnie inne body i ciężko mi tu t aparaty porównywać :)
Tak czy inaczej, 1dmk2 zostawiam do fotografowania w błocie - nie opłaca się go sprzedawać :)
x100s używam na co dzień do reportażu i dokumentu - w tym fotografia deskorolkowa
No i 6d - sporty ex, zlecenia, komercha ;)
Tyle ode mnie - taki krótkie podsumowanie :)