Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
100% pokrycia kadru, lepsze zdjęcia (umowne) plastyka i w ogóle pełen wypas. To mi da aparat FF.
Cena 6D z kitową L jest trochę droższa od wysokich modeli APSC. 70D czy konkurencja 7200, to wydatek na poziomie 5 tysięcy. Za 2 tysiące więcej mamy upragnioną pełną klatkę.
Nie zarabiam na fotach, nie wiem czy wydawać trochę ponad 7k na 6D.
6D z ceną zjechał do w miarę normalnego poziomu, bo 12k za 5D to już nie mój pułap na wstępie.
Nie wiem czy się w to pchać- potem to już tylko L będą musiały być. Milsze dla oka fotki? Nie wiem, a to zły znak jak nie mam pewności co do zakupu.
Do szybkich zdjęć średnio to się nada- ogólnie do "sportu"
głębia ostrości- tutaj wygrywa mała matryca.
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
100% pokrycia kadru, lepsze zdjęcia (umowne) plastyka i w ogóle pełen wypas. To mi da aparat FF.
Cena 6D z kitową L jest trochę droższa od wysokich modeli APSC. 70D czy konkurencja 7200, to wydatek na poziomie 5 tysięcy. Za 2 tysiące więcej mamy upragnioną pełną klatkę.
Nie zarabiam na fotach, nie wiem czy wydawać trochę ponad 7k na 6D.
6D z ceną zjechał do w miarę normalnego poziomu, bo 12k za 5D to już nie mój pułap na wstępie.
Nie wiem czy się w to pchać- potem to już tylko L będą musiały być. Milsze dla oka fotki? Nie wiem, a to zły znak jak nie mam pewności co do zakupu.
Do szybkich zdjęć średnio to się nada- ogólnie do "sportu"
głębia ostrości- tutaj wygrywa mała matryca.
Ja dla 5D zostawiłem 60D, potem dla 6D zostawiłem 7D.
Sporo używam 6D do sportu i daje radę.
Do FF nie musisz używać elek. Do apsc tez możesz kupować obiektywy po kilka tysięcy.
Nie patrz na to czy to pełna klatka tylko na to czego ci potrzeba w aparacie, jakich obiektywów będziesz używał no i ile będziesz miał na nie kasy.
Zaletą apsc jest to że można pod niego podpiąć wszystkie obiektywy no i to crop x1,6 jak komuś to potrzebne
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nie patrz na to czy to pełna klatka tylko na to czego ci potrzeba w aparacie, jakich obiektywów będziesz używał no i ile będziesz miał na nie kasy.
I to wszystko w tym temacie.
Właściwie to nie wiem, fanaberia- takie hobby, lubię się obracać dookoła sprzętu. Żadna większa potrzeba.
Taki zakres 20-130(mniej więcej) jako uniwersalne. Stałka nie wydawała mi się nigdy potrzebna. Ale 24mm na cropie była fajna.
Wrzuciłbym drugie szkło coś dalej niż 130. Celowałbym w okolice 300-400mmm na ptaki. I to tyle w zasadzie.
Za 6D przemawiała też cena. Nie ma AŻ takiej przepaści jak kiedyś.
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
100% pokrycia kadru, lepsze zdjęcia (umowne) plastyka i w ogóle pełen wypas.
masz na myśli 100% w wizjerze - no nie ma - marketing złośliwie obciął, bo innego wytłumaczenia nie znajduję.
pełen wypas - też nie ma bo marketing obciął np. AF do f8 - co w takim aparacie powinno być standardem, C3 też ucięli za to dali programy tematyczne (dobrze że schowali i nie wyją na pokrętle) nikomu niepotrzebne (ja nigdy nie użyłem), trochę ergonomii też uchlastali, af tak pochlastany przez marketing że na papierze wygląda na gorszy niż w nowszych rebelach (nie wspominając już o serii dwucyfrowej) za to jeden środkowy punkt został z nadnaturalną specyfikacją.
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
6D z ceną zjechał do w miarę normalnego poziomu
mz nadal trzyma cenę trzeba liczyć na gorszy lub lepszy cashback lub dodatki
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
jeśli masz budżet na szkła (przynajmniej te których potrzebujesz) to zdecydowanie tak, jeśli do sportu to nie wiem, nie robię (ale kiedyś dawno temu mój 350D zrobił świetne zdjęcia Zinedina Zidana jeszcze paru innych od piłki kopanej - poszły za kasę więc skoro dało się 350D to pewnie się da 6D). Jeśli chodzi o głębię ostrości to jestem akurat przeciwnego zdania - mała matryca przegrywa :mrgreen:.
Jak wygląda temat obiektywów bez L podpiętych do 6D? Ma to sens czy tylko górną półkę trzeba podpinać?
Nie wiem czy się pchać w FF, bo na same L mnie nie będzie stać potem...
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
Jak wygląda temat obiektywów bez L podpiętych do 6D? Ma to sens czy tylko górną półkę trzeba podpinać?
Często ma większy sens, niż podpinanie L pod dowolną puszkę cropową.
Możesz jeszcze sigmy i inne kundle podłączać ...
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
Do każdego aparatu warto podpinać dobre szkła. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz po zdjęciach. U mnie 6D często z 40 2,8, 85 1,8 pracuje a to nie elki. Masz np całą gamę tańszych i lepszych optycznie od elek Sigm. Do cropa masz C15-85, C17-55, S18-35, świetne nieelkowe szkła. Na ptaki masz pod FF i cropa C100-400, C400 5,6, Tamrona i Sigmę 150-600.
czy 17-40 to górna polka?
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
czy 17-40 to górna polka?
Jeden z najlepszych obiektywów jakie zrobił Canon :)