Przejazdem:
717) Zima w Kamieniu Pomorskim. Obrobione DxO i Affinity Photo.
Wersja do druku
Przejazdem:
717) Zima w Kamieniu Pomorskim. Obrobione DxO i Affinity Photo.
W poprzednich dwóch masz fajną obróbke.
Dzięki, uczę się tego softu Affinity Photo.
--- Kolejny post ---
Niektóre algorytmy ma całkiem niezłe, resize działa fajne z Lanczos3.
Ale do wywoływania rawów wolę DxO i DPP.
718) Gorzów za rzeką.
719) Biały poranek z mrozem.
Bardzo fajne, lubię takie słoneczne obrazki.
Jakoś tak za bardzo centralnie te łabędzie:)
Fotka super, naprawdę.
Tylko chwilę to trwało, bo jak zwykle zbyt późno tam byłem. Cieszę, że Ci przypadło do gustu.
--- Kolejny post ---
Jakie łabędzie ??
A...aaaa te - jak robiłem to nurkowały i ich nie dopatrzyłem, następnym razem poproszę niech zanurkują.
720) Młodzież łabędzi krzykliwych na zamarzniętej Warcie.
Ładne te ostatnie wrzuty! Przyjemnie się tu zagląda:)
721) Zimowa fotka Warty
Zdjęcie 719 świetne.
Eh, ja to śnieg widuje tylko w Polsce .Ale ładne masz te Twoje widoczki.Widzę że dobrze się czujesz w tym klimacie.Pokazuj dalej, lubię zaglądać do Twego wątku.
Mało u mnie śniegu, tylko mróz bywa.
722) Pomazane mrozem.
723) Z wiatrem - jakoś tak mnie to pasuje z poprzednim.
Konwencja B&W
724) Horyzont, czyli woda na krótkim czasie.
721 ok :)
Dla odmiany coś kolorowego.
725) Inna nazwa - dzięcioł pstry większy, zdaje się, że to samiczka.
726) Jak to zimą ładnie, tylko zimno.
Mimi że przyroda bardziej mnie kręci to z tych dwóch prom jest fajniejszy.
Dziękuję, że zaglądasz i skrobniesz coś w mojej galerii.
Piękne, w jakim programie obrobione 718 i 719? Mozesz cos wiecej napisac o obróbce?
Cieszę się, że Ci się spodobało.
Nocne foto wychodzi bardzo żółte oświetlenie przez nowoczesne lampy i jest sporo szumu.
Pierwsze kroki w DxO:
1) Ochłodzenie WB
2) Poprawa Exp
3) Roszerzenie zakresu przez Smart Ligh
4) Manipulacja tonami
5) Clear View - usuwa zamglenie, ale poprawia kontrast
6) Microkontrast do góry ale niewiele, bo zbyt ostro poprawia detale.
7) Mniej kolorów, bo lampy zbyt żółte
8) Dodanie efektu Fuji Astia 100
DxO - obróbka
--- Kolejny post ---
9) Krzywe lekko do dołu w cieniach
10) Redukcja szumu - znakomite PRIME, ale bez przesady
11) USM ostrzenie 200/0,4/4/0
12) Export bez dodatkowego ostrzenia do 16-bit TIFF lub JPEG jakość 100% bez resamplingu
Ot i wszystko w pierwszym podejściu.
Dxo - kroki
--- Kolejny post ---
Dalsza obróbka w Affinity Photo.
--- Kolejny post ---
Obróbka jest bardzo prosta:
1)Resize, używam 3000 px na dłuższym boku - algorytm Lanczos3 Non Separable, powoduje ostrzenie przy zmniejszeniu.
2)Odszumianie Noiseware - działa wtyczka do AF, choć twierdzą, że nie się nadaje - działa i już :)
3)Levels - odcięcie "pustych" świateł i cieni
4)Curves - jak kto tam woli, podciągnąć co trzeba
5)HSL - zabawa kolorami
6)Ostrzenie końcowe (do druku czy na ekran) - podawałem jakie akcje.
http://www.canon-board.info/software...28/index5.html
7)Export - jakość wg uznania i wielkości pliku.
726 fajne, 718 cudo
RobertOn, bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Troszkę to dla mnie za skomplikowane ale muszę wreszcie ruszyć z obróbką. Używam - choć to za dużo powiedziane Ligtroom 3.2 i raczej jadę na presetach. Coś tam odszumię, wyostrzę ale nie za bardzo potrafię więcej. Myślę o jakimś innym, łatwym programie a Twoje prace są dla mnie inspiracją ;)
727) Kompozycja ukośna z mrozem
[QUOTE=RobertON;1343428]727) Kompozycja ukośna z mrozem
Fajny pomysł, ale...
Śnieg i lód kojarzą się z białym, a nie z szarym. Ty wiesz, że to lód, bo widziałeś, my - bo nam powiedziałeś. Spróbowałbym tak poprowadzić obróbkę, żeby lód i śnieg były w górnej 1/4-1/3 histogramu, na przykład podwyższając światła, lub odpowiednio krzywiąc krzywą tonalną. Wtedy będzie wrażenie zimy. Być może nawet dotknąłbym granicy przepalenia.
Ta sama uwaga do zdjęcia 722.
723 pokazuje zimę.
Robert, to u Ciebie - może też Ci się uda
Leśnictwo Namyślin: zobacz, jak wataha wilków bawi się na zamarzniętym jeziorze - Lubuskie
He...he, tylko, że w tym miejscu nie ma prawie wcale śniegu.
Było kilka dni ciepło, a później przyszedł mróz.
--- Kolejny post ---
Niemożliwe, chłop się godzinami czaił w środku lasu. Nie mam tyle wolnego :)
Ale to nie jest daleko od Gorzowa.
Widzę, że coś się posypało na dropbox-e. Poczekam i zobaczę.
727) To samo - tylko bardziej biało. Umieszczone przez flickr
Ciekaw jestem czy szlag trafił poprzednie fotki.
Bardzo ładne.
Przepiękne.
Rewelacyjne.
727)
--- Kolejny post ---
Coś zapewne sam skopałem na flick-erze usuwając "ogony" w adresie.
--- Kolejny post ---
He...he fajnie, że wyszło - cokolwiek.
--- Kolejny post ---
Inna woda
--- Kolejny post ---
Nie mogę dojść do ładu z flickr-em. Z jednej przeglądarki wiadać foty na koncie, z innej nie widać - muszę poeksperymentować.
Fajnie wyszło; teraz od razu widać, że to zima, bo zima kojarzy się z białym.
Chyba chodzi tu trochę o to, co niejaki Ansel Adams ujął w teorię stref: co ma być jasne, co ciemne, a co trochę tylko. Naczytałem się o tym, ale zrozumiałem dopiero wtedy, gdy dostałem w prezencie album z jego zdjęciami i mogłem zobaczyć z bliska.
No rada jest naprawde bardzo dobra.
Dzięki !
729) Ptactwo zimowe obok lodu, co ciekawe, to łabędź jest chyba krzyżówką krzykliwego z niemym, ma bardzo szeroki dziób.
730) Na zakolu Warty, jeszcze zimowo.
Fajnie wykorzystany ruch wody, zimowy klimat z szadzią (bardzo lubię) do tego fajny kadr + dobra obróbka = bardzo udane zdjęcie.
Dziękuję, za wizytę. Miło, że Ci się spodopobało.
--- Kolejny post ---
Uprzejmie dziękuję, to jest fota złożona jako HDR z dwóch, ale jedno z czasem 3 s ISO 100, aby uchwycić ruch kry na wodzie, z drugim zdjęciem z czasem 1/60 ISO 100 aby poprawić kontrasty. Zrobione starym szkłem 28-135 na 38 mm i z dwoma złożonymi filtrami polarem i szarym.
731) B&W wersja zimy nad Wartą, z tej samej strony rzeki.
Zdjęcie fajne.Ale.... to już grafika drogi Robercie.Wiem ile Cię to pracy kosztuje, ale gdzieś chyba zatracamy sens podstaw fotografii.Pewnie to już tak będzie, niestety czas i rozwój technologi robi swoje,i korzystamy z tego co nam świat przynosi.Twoje i nie tylko Twoje zdjęcia są tego powodem.I ja Cię dobrze rozumiem.W świecie cyfrowym niestety tak już będzie :) Ale podobają mi się te Twoje kadry.O tym porównaniu do grafiki nie przejmuj się .. to tylko MOJE odczucie i je wyrażam. Kiedyś bawiłem się fotografią macro-takie tam robale.. Ale po jakimś czasie stwierdziłem po porównaniu swych zdjęć do innych, że stoję w miejscu.Jakoś nie chciałem wchodzić w świat przymrażania , gazowania, wszystkiego co się rusza.Dla mnie nawet przecudowne zdjęcia --- składane z 100- do kilku setek nawet strzałów , nie będą miały tego czegoś.
Ja chyba jakoś mało reformowalny jestem:) podobają mi się Twe kadry czarno białe.
730 w BW pewnie dla mnie było by lepsze, szkoda tylko że uciekło ciut rzeki z prawej strony.
Mam przeciwne zdanie, to moim zdaniem, ma jeszcze niewiele wspólnego z grafiką.
Wykorzystane proste nałożenie podwójnej ekspozycji tego samego motywu, z grubsza rzecz biorąc, z niewielkimi w sumie modyfikacjami w sofcie.
Taki jest chyba znak czasu, że korzystamy w możliwości cyfrowej "ciemni".
Dobrze piszesz:
W świecie cyfrowym niestety tak już będzie
Poza tym, fajnie, że coś więcej skrobniesz i zaglądasz do galerii.
To wersja B&W bez niby HDR-u.
732) B&W zakole warty
--- Kolejny post ---
Uciekło, faktycznie, ale już nie mam jak tego "dosztukować" jako panoramy :)
--- Kolejny post ---
Mnie to macro jeszcze kręci i czekam na wiosnę, ale nie zamierzam "gazować" i chować robali do lodówki :)
W tej materii mam za to dokładnie takie samo zdanie jak Twoje.
--- Kolejny post ---
733) A tak to wyglądało "klasycznie" w kolorze.
Z innej bajki:
734) Jak co roku gile podjadają pączki na wiśniach. Obróbka DxO i Affinity Photo.
Coś poszła ostrość nie tam gdzie powinna,Wg mnie w ogóle to zdjęcie jest nieostre.Szkoda że nie przesunąłeś się lekko w lewo -uniknąłbyś wystającej gałązki z dzioba.