Aha, dzięki. To tym Samyangiem tak rozciągasz te kościoły :)
Wersja do druku
Aha, dzięki. To tym Samyangiem tak rozciągasz te kościoły :)
No na pełnej klatce ten 35 daje radę. Na cropa już trochę za wąski. A jak ze światłem. Musisz dopalać lampą czy wyższe ISO i otwarta przysłona wystarczają ?
A nie możecie sobie w EXIFy popatrzeć? Jest wszystko opisane.
No to ładnie. Z kościołami to faktycznie różnie to bywa. Jeszcze latem jak jest więcej światła słonecznego to lepiej. Zawsze coś tam przez witraże dotrze.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Michał ale tą stronę domową to mógłbyś lepiej dopracować :) Może coś takiego jak ma Cichy.
Może nie coś takiego jak ma [ktoś], tylko coś oryginalnego. Tak, wiem. Strona się robi. Ostateczny deadline - styczeń 2011.
Spoko.
Nie rozumiem o co chodzi w 229...???
A takie tam. Nie musisz rozumieć.
jakby mi fotograf przyniosl takie zdjecia z mojego slubu to by zginal na miejscu. cały kosciol to jakby foty goscia ktory pierwszy raz trzymal aparat w reku...
To całe szczęście, bo ja nie fotograf.
Z całym szacunkiem, ale prywatne preferencje polecam zostawić poza tym tematem... Polecam obejrzeć sobie temat z okładki jednego z obecnie wydanych miesięczników fotograficznych (odnośnie ślubów oczywiście) i potem się zastanowić, czy ten komentarz trafił w słuszne miejsce.
mnie się podobają. łapiesz chwile, a to najważniejsze.
czy to mój laptok czy na niektórych facjaty zbyt blade ?
aha, 238 już mogłeś sobie darować, bo nie wiadomo czy ona dłubie w nosie czy coś innego.
ryż Ci fajno wyszedł.
aha, 238 już mogłeś sobie darować, bo nie wiadomo czy ona dłubie w nosie czy coś innego.
ryż Ci fajno wyszedł.
Na komentarze pokroju studenta zaraz nasuwa mi się pytanie zaczepne: Pokaż mi swoje fotografie a pośmiejemy się razem ;)
A dlaczego? Przeciez może wyrażać opinie o zdjęciach kogoś, kto swoje usługi sprzedaje a zdjęcia prezentuje na forum. I wcale nie musi umieć nawet obsługiwac aparatu...
W ten sposób przecież działa na CB pewnie więcej niż 50% forumowiczów...
Fakt... komentarz kiepski i nic nie wnoszący ale cóż.
Osobiście Miclesa zdjęcia (ślubne bynajmniej) nie leżą zupełnie, ani stylowo ani obróbkowo. Ale skoro pokazuje jakieś więc najwyraźniej ma klientów którym ten styl (lub cena) odpowiada.
nie ma co karmić trola i tyle
Przecież on wypowiadał się w roli klienta raczej , a nie fotografa.
243.
244.
245.
246.
247.
248.
249.
250.
251.
252.
253.
254.
ja ci powiem ze z 16mm miedzy tańczących ludzi to bym się nie pchał , względnie fishem
szkoda że tak technicznie i standardowo podchodzisz do tych reportaży heh
Dokładnie, zdjęcia technicznie poprawne, chociaż nie wszystkie, ale coś mało życia w tym repo, w poprzednich też. Co się stało paniom na 250? Za dużo solarium?
35 za wąsko. Muszę teraz wybrać : Sigma 20 1.8, czy 24L.
To byś powiedział które... Już niedługo. Wytrzymaj jeszcze tydzień."Ja nic nie robiłem :D" (zobacz na trzecią osobę - wygląda normalnie) Widocznie taki styl, może im się tak podoba, to się opalają. Ja walczyć w obróbce z tym nie będę, bo jeszcze kogoś urażę (murzyna na białego nie przerabiamy, to opalonych też nie ruszam)
No proszę Cię, trzeba było zdjąć tego buraka, serio tak wyglądały?
a myślałem że masz 24 , bo to jest w sumie w sam raz na robienie zdjęć między ludzikami podczas zabawy , nawet jak przerysuje lekko to jak dla mnie jest w normie
No właśnie nie mam, i widzę zapotrzebowanie. Gorzej z kasą ;P
Robienie ślubów to musi być strasznie dołujące psychicznie zajęcie! Oglądanie efektów może kompletnie zdołować!::mrgreen:
Gorzej niż na pogrzebach!
Micles, dla mnie fajnie, tylko jeszcze trochę za dokładnie, szkoda że Ci się czasem noga nie podwinie, żeby było bardziej dokumentalnie, aha, i dalej trochę za dużo myślisz. ;-)
Jeśli mogę się powymądrzać jeszcze to mam wrażenie że WB na niektórych jest jakiś dziwny, taka żółta sraczka na nich jest, coś w każdym razie jest przewalonego, zbyt ciężkie niektóre są......
Nie ma bata, musi być dokładnie. Dążę do ideału w każdym aspekcie, nie ma miejsca na przypadek.
Bo ja taką tendencję na +200K mam ostatnio. Wychodzę z założenia, że śluby lepiej cieplej niż zimniej. Takie odczucia.
a na tym 250 to nie odbiło sie swiatlo od zaslony i tak pomaranczowo?
Światło z reguły nie skręca aż tak bardzo, więc jeżeli już miałoby się odbić od zasłony, to trafiłoby w tył głowy. Owszem, na sali było pomarańczowo, ale było pomarańczowo ogólnie, po równo dla każdego. Nie. Te panie BYŁY opalone :P Na reszcie fot podobnie.
No daj spokój, WB na większości zdjęć jest skopany, a na tym to już przegięcie.
dół oryginał
Cichy, chyba coś z zarzadzaniem kolorami masz skopane, bo u mnie oryginał, owszem bardziej buraczany niż Twoja poprawka, ale nie aż tak jak to co teraz wkleiłeś jako oryginał.
Jednak wersja poprawiona przez Cichego jest lepsza...
Zdjęcia coraz lepsze to widać, ale Micles popracuj jeszcze na obróbką całego materiału ;)
Pan vs panie. Jak na moje to były opalone.
Postprocess Cichego zrobił z prawej pani alabastrową niewiastę i znormalizował laski po lewej i w środku. Dla tego zdjęcia takie kolory akurat dobrze, ale nie trzymałoby się reszty materiału. A w lokalne korekty zdjęć weselnych (tak skomplikowane zaznaczenia) bawić się nie będę.
To zmniejsz nasycenie w tym konkretnym przypadku i tyle.
Nie tłumacz się. To zdjęcie Cichego jest lepsze zarówno dla Pani nr 1,2 a nawet 3. Jeżeli nie pasowałoby do reszty zdjęć to wniosek jest taki: reszte też skopałeś :)
Jedno Ci powiem Micles: kalibracja monitora się kłania, albo... okulista.
IMO balans bieli skopany w sporej części fotek z tej uroczystości co ją tu namiętnie prezentujesz...
Cichy zrobił małe korekty i u niego wygląda o niebo lepiej.
No to pomyśl w ten sposób że jedno byś miał dobrze obrobione a resztę skopaną
Tego nie będę komentował bo bije od Ciebie delikatną manierą.
Zejdź na ziemię. Poprzeglądaj zdjęcia innych, i zobacz czy u kogoś z liczących fotografów znajdziesz takie indiańskie buźki...
No chyba że chcesz zaprzestać na tym co masz. Wtedy powodzenia życzę
Możesz przed zatwierdź wcisnąć podgląd wiadomości i przeczytać, wtedy edycja jest zbędna. Znasz jakiegoś liczącego się? Bo mi jakoś nijak nic to nie znaczy i nikt nie przychodzi mi do głowy.
Tu macie liczących się fotografów, najlepsi z najlepszych takie fotograficzne Waffen SS ;) http://www.fpfs.pl/users_list/