W kwietniu ma już się pojawić. Cena 4500 zł +/- 500
Wersja do druku
Może doświadczeni Koledzy podpowiedzą ku któremu z monitorów się skłaniać - EIZO ColorEdge CG243W czy też NEC Spectraview Reference 2690 - Cena podobna a gabaryty różne, co z resztą:?:
Witam!
Może panowie powiecie co wybrać, bo już sam nie wiem, czytałem o wszystkich monitorach i czym wiecej czytam tym wiem ze za mało kasy mam :D.
kasy starczyć mi może na :
Dell U2410
HP LP2475W
Eizo S2233W
Monitor ogólnie do pracy pod academ, amatorsko do LR.
Opinie na necie są niezłe. Ale nie mogę się zdecydować .
no dobra, ale teraz czemu nie U2410 ?
U2410 - 24"; IPS; 1920 x 1080; 400 cd/m2; 6 ms; USB; Card reader
EV2333 - 23";S-PVA; 1920 x 1080; 300 cd/m2; 7ms; funkcja Auto EcoView
niby lepsza matryca w tym Dellku, lepsza jasność, czas reakcji ? Za tym EV przemawia do mnie funkcja AutoEcoView - wydaje mi sie interesująca.
W zasadzie jak czytam to i ten Eizo i Dell maja dobre opinie. Gdzieś czytałem że seria EV to seria Eco i dlatego wybralem S2233 /niby wyższa półka :D /
26 i 24" mają tą samą rozdzielczość więc różnica wielkości poza rozrywką nie jest istotna. Pomiędzy ww modelami jest duża dysproporcja w punkcie czerni, równomierności podświetlenia i linearyzacji fabrycznej. Wszystko na korzyść Eizo i to o klasę.
Dobrze było, S2233W a nie EV.
Wymienił Pan parametry zupełnie nieistotne z punktu widzenia walorów obrazu. Sama matryca nie jest decydująca. W U2410 problemem jest dużo za wysoka jaskrawość bez możliwości jej wyregulowania, nieprawidłowa gamma, zły przebieg charakterystyki jasności. Ogólnie obraz przekontrastowany, jaskrawy, męczący.
U2410 to dobry monitor na papierze, w praktyce kontrola jakości leży i kwiczy - internet aż huczy o problemach z tym monitorem. Jeśli komuś nie przeszkadzają kolorowe placki na ekranie, to oczywiście będzie to dobry wybór, natomiast w przeciwnym razie zalecam przynajmniej oglądnięcie tego cudu przed zakupem. Monitory szerokogamutowe są bardzo podatne na problemy z murą i jeśli podświetlenie nie jest wykonywane starannie, a matryca nie ma elektronicznej kompensacji nierównomierności, to mogą trafiać się konkretne muki - tak było np. na początku produkcji NEC-a P221W (teraz też szału nie ma, ale nie ma już tragedii), tak jest w przypadku U2410, czy LP2475W.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...ale nadciąga nowy NEC PA241W i ten jest już w niczym nie ustępuje Eizo - a rzekłbym, że wręcz przeciwnie...
Mam u siebie niemal idealny pod tym względem egzemplarz U2410, więc nierówność da się ominąć, przebrać. Jednak z regulacją i liniowością jest słabo.
Koniecznie trzeba dodać, że można ten monitor wyprowadzić*na poziom ips-owych EIZO, ale to tego trzeba zdobyć formalnie niezdobywalne oprogramowanie. Inaczej kupa ludzi się napali tak samo jak na P221W a sprzętowa kalibracja pozostanie jako niewykorzystana możliwość.
Złego nic, ale S jest lepszy. Lepiej zlinearyzowany, ma lepszą proporcję boków, równiej oświetlony.
Co jak co, ale liniowość i nierówność podświetlenia są w zastosowaniach ciut bardziej ambitnych widoczne od razu.
Psychologia widzenia ma na ten temat inne zdanie. Jeśli coś jest niższe, postrzegamy to jako mniejsze, nawet jeśli jest szersze. Ten mechanizm funkcjonuje w całym świecie zwierzęcym, nie tylko u ludzi. Jeśli chcemy percepcyjnie większy monitor, musimy przede wszystkim zainteresować się*jego wysokością.
Nie wiem, czy coś jest nie tak. Jak komuś nie pasuje, że monitor się wyłącza po chwili odejścia od komputera, to można wyłączyć :) Jak się siedzi w bezruchu ok. minuty to też miga ikonka EV i wtedy trzeba się poruszyć, żeby się nie wyłączył.
Poza tym muszę przyznać, że monitorek ten świeci bardzo ładnie. W przeciwieństwie do Neca, którego musiałem odesłać w diabły :D
A czy ktoś wie czy w Trójmieście można 'pomacać' Eizo ?
Ehh ten brak edyzji - tzn czy są sklepy któe sprzedają Eizo? ;-)
Podlacze sie pod "macowy" watek. Kilka tygodni temu toczylem dyskusje z kolega na temat upgrade'u komputera z budzetem w granicach 1000 funtow: dobry PC + monitor czy raczej iMac. Postawilerm na PC i kupilem Della z quad corem i7 (450£) co zostawia mnie z budzetem 550£ na zakup monitora. Czytajac wasze opinie o nowych iMacach zastanawiam sie nad sensem jego argumentow, ze jakoby kupujac produkt Apple swietny monitor dostaje juz w zestawie. Rozumiem wydac 1000£ na iMaca i miec spokoj z monitore, ale wydac taka kase i kupowac dodatkowy monitor do foto do dla mnie za wielkie obciazenie budzetu. No chyba ze sprawa siega glebiej niz tylko monitor i ktos po prostu "musi" miec iMaca.
a ja mam małe pytanie odnośnie oświetlenia przy obróbce - akurat zrobiłem sobie małą przeróbkę w domu i mam takie malutkie pomieszczenie gdzie bardzo pasuje mi postawić monitor i w razie potrzeby tam sobie coś poobrabiać ;) (normalnie to z laptopem na kanapie siedzę) ale w zasadzie siedzieć tam będę sporadycznie - czyli tylko przy obróbce.. cechą tego pomieszczenia jest to że nie ma okna (to taka mała garderoba ze stolikiem) a jedyne światło jakie wpada to przez drzwi.. i pytanie jest takie - czym to oświetlić tylko pod obróbkę? - mam monitor NEC2190UXi więc lepiej go ustawić jasno bo przy niskiej jasności trochę traci - a żeby po oczach nie waliło to i oświetlenie powinno być przyzwoite. drukował przy tym nie będę tylko obróbka na monitorze wchodzi w grę..
Jakie żarówki zastosować i w jakiej liczbie żeby dało się normalnie przez parę godzin pracować - całe pomieszczenie to jakieś 1.6 x 2.3 m, - monitor ustawiony byłby pośrodku węższej ściany przy ścianie..
A co myślicie o tym ?
Niestety ,nie mam więcej pieniędzy a potrzebuje "na już" jakiegos 22' i nie wiem co wybrać.
Warto pakować się w te LED-y ??
Co lepiej wziąsc 22" z HDMI lub DVI w cenie <650zł
Dobra.
LCD 22' kontrast minimum 20 000:1 ,czas reakcji obojętnie ,najlepiej nie wolniejszy jak 5ms.
Potrzebuje go do przeglądania internetu ,photoshopa. Wiem ,że na TN nie specjalne sąte kolory ,ale mam tylko 650zł więc na IPS nie starczy. Nie trzeba mi wbudowanych głośników ani tunera TV. W karcie graficznej mam DVI i HDMI dlatego chciałbym to wykorzystać.
Proszę coś polecić. Do tej pory moim faworytem jest LG
Nie wiem co lepsze 16:10 czy 16:9 więc sam nie wiem co zaznaczyć.
Nie znam się na tym dlatego Was pytam
Panie "Pawlack" nikt nie ma obowiązku odpowiadać na niechlujnie zadane pytania , więc pohamuj Pan język! A przy okazji polecam lekturę słownika ortograficznego.
Co do kontrastu, jeśli nie ma monitorów LCD z kontrastem 20 000:1, tym bardziej nie ma z większym. Kontrast monitorów z TN, a w takie Pan celuje nie przekracza 200-500:1
Albo szybkość albo dokładność. Najszybsze są znów TN, choć podane czasy są mocno hipotetyczne. Realne są wielokrotnie wyższe. Aby nie widzieć efektu smużenia wystarczy prawdziwy czas reakcji w okolicach 20-50ms. Smużenie się widzi przy czasach 80-100ms.
Parametry monitorów znam tylko z allegro ,jeśli oni tam podają błędne dane to nie moja wina.
Proszę ,
Tu (pisze że) jest TN i kontrast 40 000:1
Do 650zł chyba nie ma nic poza TN ?
Optymalnie by było mieć oświetloną ścianę za monitorem - powinna być w miarę neutralna i mieć ok. 20% jaskrawości monitora. Oświetlenie powinno być w miarę zbliżone do D50 - Soluxy Daylight, GraphiLite'y Philipsy Graphica Pro TL-D 950, Osramy Lumilux Color Proof T8
40000:1 to tzw. kontrast dynamiczny - a kontrast dynamiczny to mniej więcej coś takiego, jakby podawać prędkość maksymalną samochodu po zrzuceniu go z wysokiej skały.
No dobra ,ale skąd ja miałem to wiedzieć skoro się tym nie interesuje. Wiem jak wygląda kontrast dynamiczny 50 000:1 i jak np. 5 000:1 i wiem na czym polega różnica. Dlatego piszę ,że chce coś z wyższych cyferek.
Tom01 ,wiem że znasz sie doskonale na monitorach ,ale wykazując trochę litości ,mogłeś sie tego domyślić że chodzi mi o kontrast dynamiczny.
czornyj ,dzięki za wytłumaczenie
Po co ?
Ja chce wybrać monitor ,a nie uczyć sie na pamięć zagadnien z tym związanych ;/
Skoro to taka trudność to nie odpowiadajcie ,nie tylko na tym forum jestem zarejstrowany.
Przy tym budżecie trudno doradzić cokolwiek sensownego - można poszukać używanego Eizo 19".
Najtańszy przyzwoity monitor to Eizo EV2023 - można go dostać za 1100PLN.
Co można polecić osobie, która pyta jaką gumkę do majtek kupić na bungee domowej roboty?
W tej cenie trudno coś z czystym sumieniem polecić, bo wszystko jest kiepskiej jakości i ma niską powtarzalność. Kolega pyta o parametry, na które nikt normalnie nie zwraca uwagi, bo tak czy owak są z d... wyjęte. Do tego tania masówa LCD oferowana jest pod dziesiątkami marek, co tydzień są jakieś nowe modele i trzebaby być duchem świętym, by się w tym wszystkim połapać, a tak czy owak byłby to daremny trud, bo co do zasady są to wszystko kiepskie monitory.
Tyle że w przeciwieństwie do kontrastu, samochód tą prędkość osiągnie. :)
Założę się, że Pan tego nie widzi. To co się*Panu wydaje, że widzi i uważa że to kontrast, to różnice ustawienia jaskrawości w różnych modelach a nie efekt dynamicznego kontrastu. Kontrast jeśli jest prawdziwy, przy wartości 500:1 da czystą biel i smolistą czerń. To co Pan widzi jako "lepszy" kontrast w efekcie będzie Panu w domu wypalał oczy, bo prezentacja w hali sklepowej a wieczorem w własnej pracowni to niebo a ziemia. Im ładniejszy, bardziej "dynamiczny" obraz w sklepie tym bardzie masakrujący oczy w warunkach domowych. Jak Pan myśli, dlaczego jest tyle postów: "mam nowy monitor pieką mnie oczy".
Kol. Czornyj ma absolutną rację. Nie da się kupić rozsądnej jakości monitora za mniej niż ok 1 tys zł.
Jestem właśnie przed zakupem monitorka. Koszty max 1000-1100zł i własnie zobaczyłem ten monitorek, jednak w tej cenie jest jeszcze taki model eizo:
FlexScan S2202WH-GY czy mógłbyś wyjaśnić różnice w tych seriach EV vs S, niby ten drugi większy i odrobinę jśniejszy ale już sam nie wiem...
EV2023W i EV2333W to takie "fotograficzne minimum socjalne" w Eizo - poniżej zaczynają się już monitory mailowo-wordowo-excelowe, od których nie należy oczekiwać nic więcej poza czytelnością.
Od pewnego czasu pojawiają się wzmianki o nowym monitorze Eizo CG245W z wbudowanym kalibratorem. Czy wiadomo już coś, jak sobie ten wbudowany kalibrator radzi? Wszak to szerokogamutowiec jest a nie wbudowali chyba spektrofotometru?
Problemy z kalibracją monitorów szerokogamutowych za pomocą kolorymetrów wynikają zwykle z braku odpowiedniego oprogramowania i fatalnej powtarzalności tych urządzeń. Kolorymetr dedykowany do monitora szerokogamutowego może teoretycznie sprawdzić się nawet lepiej, niż spektrofotometr.
Tak, to swietny pomysl polaczenia wszystkich watkow o monitorach w jeden, bo chce teraz nawolac do tematu sprzed 10 stron, albo i wiecej wstecz :)
Temat: Samsung F2380. Wczoraj skalibrowalem ten monitor. Zdjecia wygladaja swietnie na nim, tyle ze zdjecie obrabiane na nim, na innych monitorach jest za jasne i za malo kontrastowe... Podczas kalibracji mialem m.in. zwiekszyc kontrast do 100% (taki byl jeden z punktow), czy po kalibracji powinno tak zostac, czy mam go zmniejszyc?
Po pierwsze: Regulatora "kontrastu" nie dotykamy!!!
Po drugie: Odniesienie do przypadkowych monitorów jest jest właściwe. Jeśli jest Pan pewny że zdjęcia wychodzą za jasne i za mało kontrastowe to znaczy że na Pana monitorze jest odwrotnie. Ma Pan monitor ustawiony prawdopodobnie ze zbyt dużą gammą.
Ma być na wartość fabryczną.
Co innego przygotować materiał na przypadkowe monitory (internet), czyli symulować przy obróbce a co innego odnosić jako wzorca jakości.
W skrócie:
1. Wszystkie regulatory na "default".
2. Kalibracja do 6500K, gamma 2,2, jaskrawość 80-120.
3. Jaskrawość wynikowa ma wyjść taka, aby biel monitora przypominała kartkę papieru. Jeśli za jasny albo za ciemny ponowić kalibrację ze skorygowanymi wartościami.
4. Kontrast wynikowy powinien nie przekraczać ok 400:1. Jeśli jest większy podnieść punkt czerni.