A kiedy w Canonie takie promocje jak w lumixie S1 ?
Lumix S1 za 7000 zł , LUMIX S 24-105 mm f/4 MACRO O.I.S. za 3.299 a LUMIX S PRO 70-200 mm f/4 O.I.S. za 5.499 zł
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1393027
Wersja do druku
A kiedy w Canonie takie promocje jak w lumixie S1 ?
Lumix S1 za 7000 zł , LUMIX S 24-105 mm f/4 MACRO O.I.S. za 3.299 a LUMIX S PRO 70-200 mm f/4 O.I.S. za 5.499 zł
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1393027
caly czas jest -200$ +karta +plecak
tak że ten
właśnie zamówiłem
https://www.bhphotovideo.com/c/produ...s_digital.html
tak;)
mogę sprzedać plecak:idea:
Z ciekawości przeliczyłem i słabo to wygląda
https://www.chinskiraport.pl/kalkulator-oplat-celnych
dzięki, ale mnie do tej pory C nigdy nie zawiódł:arrow:
https://www.bhphotovideo.com/c/produ...s_digital.html
Pod "Add to Cart" jest "Calculate Shipping". Od razu dopiszę że pod "DHL Express Freight" też jest "Duties & Tax" tylko się ukryło a wynosi $531.50.
Na co komu polskie menu, chyba tylko po to żeby zastanawiać się co oznaczają te skróty.
dziękuje
będzie dopiero w lipcu wiec na razie potowarzyszy mi F, jadę na seniority i guacamole z tequila ;)
Kurde no, przesiadłem się z lustrzanek Canona na system RF i... mam tylko 24-105 RF... czekam na nowe obiektywy, ale to trwa, teraz mi bardzo brakuje szerokiego i zooma. Za szybko pozbyłem się obiektywów EF, myślałem, że to szybciej pójdzie.
Również przesiadłem się na Eosa R kilka dni i temu i muszę przyznać, że jestem pod olbrzymim wrażeniem. Do tej pory posiadałem 60D, 5D MK1, przez moję ręce przeszedł również 6D MK2 i 5DSR...i szczerze? Nie wróciłbym już raczej do serii 5.
W skrócie jak dla mnie na plus:
- rewelacyjny AF, który pokrywa w zasadzie cały obszar wizjera
- świetne ISO
- świetna matryca z której można wyciągnąć dużo więcej niż wynosi margines błędu przy zwykłym fotografowaniu na codzień
- świetna wykonanie, spasowanie elementów jak i wielkość korpusu (miałem okazję przed zakupem pobawić się sony, niestety jednak pod tym względem zrobił na mnie bardzo negatywne wrażenie, materiałowo nie tak dobry jak canon, a wielkosciowo stanowczo za mały żeby móc z niego wygodnie korzystać, a przede wszystkim pewnie trzymać)
- świetny, głęboki grip
- programowalne pokrętło na obiektywie
- genialny wizjer, daleko przed sonym
- kompatybilność wsteczna z obiektywami EF i EFs (ceny nowych RFek potrafią przyprawić o zawrót głowy)
- prosty i intuicyjny interfejs
- dotykowy panel lcd, jego rozdzielczość, responsywność jak i możliwości obrotu
- kurtyna chroniąca matrycę
Na minus:
- praca na baterii
- na siłę można przyczepić się do jednego slotu na kartę, ale to zależy w zasadzie od rodzaju fotografii który uprawiamy, mnie osobiście aż tak to nie boli
Po za tym świetny sprzęt w pakiecie z "kitowym" rf 24-105 genialne combo, tym bardziej że obiektyw jest piekielnie ostry w całym zakresie. Jestem zadowolony z zakupu :)
Jeśli ktoś często używa ekranu LCD do kadrowania to EOS R ma jedną sporą przewagę np. nad aparatami Sony - dużo większy ekran LCD. Piszę dużo większy bo mimo, że Rka ma 3,15 cala a Sony 3 cale to w sony odpada ten dolny czarny pasek z ustawieniami a w canonie da się ustawienia całkiem wyłączyć (po naciśnięciu spustu się pojawiają ale są na ekranie bez tła, nie blokują obrazu) więc różnica robi się całkiem spora.
Panowie mam mały problem, po aktualizacje firmware do wersji 1.2.0 zniknął mi bip potwierdzający wyostrzenie w wizjerze (pomimo włączonego sygnału bip w ustawieniach), czy to normalne? Aktualnie jest tylko kwadrat zmieniający kolor na niebieski w momencie wyostrzenia. Przyznam, że potwierdzenie sygnałowe było zdecydowanie lepszą opcją jak dla mnie w tym przypadku. Czy ktoś z was również ma taką sytuację czy coś jeszcze przeoczyłem w ustawieniach?
Pozdrawiam!
Sygnał "bip" nie działa kiedy dla "Działanie AF" (zakładka "AF" w menu aparatu) jest ustawione "SERVO AF", musisz przełączyć się na "ONE SHOT AF".
Czy ktoś z was kupowal cos w tym sklepie/ zna ten sklep i może polecic? https://www.fotoplus.pl/oferty-specj...biektywem-expo
Pytam bo cena dość atrakcyjna ale już na pierwszy rzut oka coś nie gra bo sprzedają RP a na zdjeciu R.
Druga kwestia czy możecie mi napisać jak ma się RP w stosunku do 6D II ? Nie chodzi mi o różnice wynikające z tego ze jeden lustro a drugi nie tylko o reszte: jakość matrycy, ergonomie, szybkość i celnosc af choc to juz akurat w pewnym sensie zalezy od lustra lub jego braku itp...
Zastanawiam się nad zmiana 80D na coś FF i raczej myślę o bezlustrze ale nie mam jeszcze pewności bo czytam tu ze RP jednak nie warto no ale R to juz znacznie wiecej musialbym dołożyć.
Na zdjęciu jest RP. Sklep pewny. Lepiej sobie doskładaj do Rki bo RP dużo do niej brakuje.
No właśnie co do matrycy to gdzieś czytałem ze w R jest porownywalna z 5DIV a w RP porównywalna z 6DII. Czy to też nie tak do końca?
Dlatego pytałem o porównanie RP z 6DII zwłaszcza ze jakis czas temu myślałem o 6DII zamiast 80D tylko wtedy 6DII był znacznie droższy niz teraz.
6D mark II okazał się sporym rozczarowaniem wśród użytkowników 6D (jak można zrobić następce który ma gorszy dynamic range od poprzednika). Moim zdaniem 6D to jeden z lepszych, jeśli nie najlepszy aparat Canona w kwestii przystępności, możliwości.
Gdybym chciał kupować RP to pytanie co bym zyskal ale też co bym stracił (jeśli tak by było) zamieniając 80d na RP ?
Kolejna sprawa to czy faktycznie wizjer w RP jest duzo gorszy od tego w R? Nie miałem w reku tych puszek bo mi nawet w miescinie Cyfrowe.pl zamknęło swoj sklep stacjonarny a tam przynajmniej można by było pooglądać i coś sprawdzić.
Ja miałem obie puszki w testach i uwierz mi wizjer w RP jest sto lat za eRką...
Używał ktoś R-ki z naleśnikiem EF 40/2.8?
Ja używam, nieznacznie narazie, nie było okazji jakoś ale technicznie sprawdziłem i działa to
ze sobą przez pierścień podstawowy prawidłowo.
Szczerze mówiąc robi się z tym fajny kompakt i wolę to połączenie jak z 50, wiem, że zaraz będzie
lament że przecież ciemne 2.8 do 50 1.4 itd. ale ja się nie zajmuję matematyką i cyferkami, tylko
chwytam przelatujące fotony i cała ta demagogia mnie jakoś mało obchodzi :-)
Nie mam nic do pokazania, nie zrobiłem prawie nic jak pisałem wyżej, może wakacje mnie poniosą
gdzieś i coś się zadzieje, narazie mam, bo mam i działa, a w video wręcz świetnie, ani waży ani nie słychać.
Własnie przez pryzmat kompromisowości pytam. A mógłbyś pokazać jak to wygląda, w sensie zdjęcia sprzętu ;)
Wielkość, lekkość, jasność dla mnie jest świetna, boli fakt, że pierścień RF
jest taki sam lub większy od "naleśnika" ale nawet w parze daje super połączenie.
Co kto lubi, mi tam się podoba :-)
Załącznik 2426
Załącznik 2424
Załącznik 2425
Dziękuję. Przydałby się naleśnik RF. To by była kompaktowość;)
Tylko dlatego nie pozbywam się jeszcze niczego, poza zamianą 24-105 z EF na RF
nie robię nerwowych ruchów i czekam, choćby na takiego właśnie naleśnika :-)
Już z redukcją nie jest źle ale gdyby było bez niej, byłoby idealnie, gdyby nie pierścień
ten maluch nie wystawał by nawet poza prawy uchwyt.
Takie porównanie ostatnio znalazłem: https://www.youtube.com/watch?v=IZxL...CSCfojjAF2u4tY
Sony a7III miałem ze 3 razy w rękach. Niestety za każdym razem to były dosłownie 2 min i niestety rozczarowanie lekko nietrafionymi zdjęciami. Szczególnie po wszechobecnych zachwytach w internecie. Oczywiście biorę pod uwagę, że to tylko pierwszy kontakt z aparatem, dodatkowo szkła nie topowe - S28/2 i S85/1.8.
Na większości filmów na YT śldzenie oka pokazują tylko z poziomu ekranu aparatu. Rzadko powiększenie np. 50% albo lepiej 100%. A już w ogóle nie uświadczymy takiego porównania dla kilku/nastu zdjęć zrobionych jedno po drugim (już nawet nie mówię o serii).
Jakie macie doświadczenia z wykrywaniem twarzy/oka na R?
Sony A7III w ręku nie miałem, ale przez rok byłem w posiadaniu A7II i muszę stwierdzić, że wykrywanie twarzy w tej już leciwej konstrukcji (A7II) było skuteczniejsze niż w R-ce. W dodatku w soniaku jest możliwość rejestracji twarzy i aparat "wyłuskuje" tę właściwą twarz z grupy osób.
Ja od 5 ślubów korzystam praktycznie non stop. Pokazuje obszar gdzie ma szukać, spust do połowy śledzi, czekam na moment i jest git. Czy trafia ? Przeważnie tak i na sto procent pewniej niż klasyczną lustrzanką. Przekonałem się też ile się traci ( traciłem) zdjęć przez celowanie centralnym i przekadrowanie. Mało tego AF reaguje nawet na "kołysanie się" fotografa. Celność, precyzja? Ja mam szkła EF i to nie są demony ostrości ani szybkości - 50L i 85L. Myślę że dedykowane RF działają znacznie celniej i szybciej.
Swoją drogą, nie wiem czy widzieliście tryb AF dla przyzwyczajonych do przekadrowywania z centralnego. Można sobie "zaznaczyć" coś co jest po środku i następnie przekadrować, tak jak się to "zawsze" robiło z canonami, a aparat śledzi dalej to ''zaznaczone' miejsce. Jak ktoś jest do tego przyzwyczajony to spoko opcja - może gdybym odkrył to wcześniej to bym tego dalej używał.
Nie, miałem kupić i zrezygnowałem właśnie raz na gabaryty, dwa kwotę końcową,
za naleśnika nowiutkiego (odkupiłem od kumpla) 450zł, redukcja z body darmo,
a zakup 35 jednak 2,5kzł więc jak dla mnie i moich potrzeb rzadkich szkoda kasy.
Tak tu piszemy, czytamy, wywody itp. Chcę sobie kupić dobrą puszkę o wysokim ISO do zwierzaków ( obecnie siedzę w APSsie). Pożyczyłem Rkę, fajny aparat, leży mi w dłoni, wg specyfikacji też ok. Z moimi krótkimi szkłami rewelka pracy. Ale jak zwykle ze wszystkim sprzętem powyżej 300 mmm zaczyna się wyższa szkoła jazdy. Prawdziwy test AF. Dwa tygodnie temu męczyłem poprzez adapter MC,Sony A7 III, ciężko było, ale jak już trafił to klękajcie canony, obraz jak w akwarium. To zobaczcie co poszło nie tak? 32 klatki sarny spaprane, ONE SHOT, najmniejsza ramka AFu, ale i tak większa od głowy, szyi sarny. Wszystkie zdjęcia z BF. R-ka nie dla przyrodników? Lustrzanka mi takich numerów nie robi, trochę wte, trochę tam, 1/3 ok. Szkło zacny Canon 400/5,6L.
KNC się nie wypowiada, jemu R robi robotę :DZałącznik 2447
Trudno powiedzieć. Ale tak dla porządku - jeżeli Twoja fotka to cały kadr to jak na nią patrzę przez wizjer to mała ramka AF obejmuje oczy i nos. Bez tła.
Podstawowa trudność występuje jak zwierzak widoczny jest poprzez pojedyncze elementy np. źdźbła trawy - wtedy AF kaprysi bo preferuje bliskie obiekty. W Twoim przypadku nie powinno być problemu a widać, że coś nie wyszło :roll:.
Myślę, że trawa w tle była bardziej kontrastowa dla czujników niż głowa sarny i trafiły z tyłu.
Podobną sytuację zaobserwowałem kiedyś u siebie próbując panoramować samolot, gdzie w tle miałem światła budynków lotniska; aparat wybierał mi te światła. Było to w dość trudnych warunkach, bo po zmierzchu. 6d mk II tak nie robił i trafiał w samolot.
To tak tylko IMHO.
Kto nie miał jeszcze problemów z R-ką ten prędzej czy później będzie je miał.
Temat tego problemu z ostrzeniem wałkowany jest już od zeszłego roku.
https://www.dpreview.com/forums/thread/4332052
Potencjalna przyczyna występowania tego problemu i sposoby na radzenie sobie z nim. Wyciągnę kilka postów z tego tematu, nie będę ich tłumaczył bo nie mam na to czasu.
Potencjalna przyczyna?
Źródło: https://www.dpreview.com/forums/post/62247637Cytat:
I am thinking some of these problems may be related to the subject and contrast when zoomed in. The EOS R AF points are not cross type so if your subject does not have a vertical line with enough contrast then the camera cannot focus. What types of subjects are you zoomed in on?
Sprawdź czy masz włączoną opcję "Szukanie ostrości po utrac.AF".
Źródło: https://www.dpreview.com/forums/post/61974483Cytat:
Try changing "drive lens when focus impossible" from OFF to ON. It should solve the problem.
I have tested in the shop the following and they all worked well
70-200 f2.8 (mk 2 and 3)
100-400
100 L macro
85 f1.4
50 stm
40 stm
35 L f2.8 (mk2)
But... when I first got the 50 stm I had this issue from time to time until I turned that setting on. When I tested those lenses stated above this setting was already on.
Wyłącz przycisk AF ON.
Źródło: https://www.dpreview.com/forums/post/62274233Cytat:
I was the guy who posted about this problem 4 months ago. Anyways, my problem was the AF-On button. For some reason the way I hold the camera when zooming in my thumb would accidentally hit the AF-On button. This was never an issue on a DSLR. The AF-On button is on a different area and the body is smaller. I disabled the AF-On on my EOS R.
Użyj trybu "SERVO" zamiast "ONE SHOT".
Źródło: https://www.dpreview.com/forums/post/62275543Cytat:
I have the same setup; R + adapter + EF 70-300 IS II. Same problem.
Solution: Use AI-Servo.
Problem only occurs in Single shot (or potentially BBF shooters). However, with the EOS R's knack of nailing things, even in AI-Servo, and especially with this lens, peak sharpness is not an issue with AI-Servo.
This has been an issue with this lens since the 80D. When operating this lens in DPAF on either an EOS M, or now EOS R, there is something finicky about nano-USM lenses which causes them to erroneously report a shooting distance not possible (IE false positive that you're beyond macro distance). This occurs on both the 70-300 IS II and EF-S 18-135 IS USM. I've witnessed the latter on an 80D in live view.
It doesn't happen all the time, but plenty in my observation. Enough to be notable.
It never happens in AI-Servo as the lens will continue to drive searching for a phase shift instead of "giving up". Always nails it without issue when in AI-Servo.
It did not occur on my former EF 70-300 DO adapter nor on any other lenses.
Hope that helps explain the phenomena, confirm it's there, how it behaves and what you can do about it.
Canon should firmware fix that though. Probably a lens firmware if I had to guess as those lenses have CPU logic in them. It doesn't happen on other lenses, hence that conclusion.
Wyjmij i włóż z powrotem akumulator.
Źródło: https://www.dpreview.com/forums/post/62282617Cytat:
Try removing and reinserting the battery. Sometimes the R needs a soft reset to fully recognize older lenses. This assumes the pins in lens mount of your 70-300mm are clean btw.
In some instances I would remove and re-attach the lens from the adapter to body, as opposed to just re-mounting the lens on the adapter.
Niestety dual af to nie klasyczna faza. Fazowym można łapać pojedyńcze elementy, dualem większe fragmenty z teksturą i najlepiej kontrastem.
KurdeNiewiemCo powinien się wypowiedzieć w kwestii zwierzątek i AF.