Sigma mierzy MTF za pomocą matrycy APS-C (!) o rozdzielczości 46MPx. Jak to robi Canon, tego nie wiem. Gdzieś zasłyszałem, że wcale nie mierzy, tylko wylicza teoretyczną.
Wersja do druku
Sigma mierzy MTF za pomocą matrycy APS-C (!) o rozdzielczości 46MPx. Jak to robi Canon, tego nie wiem. Gdzieś zasłyszałem, że wcale nie mierzy, tylko wylicza teoretyczną.
Hej,
zwracam się z pytaniem do osób, które mają tytułowy obiektyw - czy posiadacie pierwszy egzemplarz jaki wpadł Wam w ręce, czy wybieraliście z kilku sztuk najostrzejszy? Chodzi mi o to, czy w tym przypadku też są lepsze i gorsze sztuki, jak to niestety bywa z obiektywami...
Pozdrawiam
Zawsze staram się kupować obiektyw w sklepie internetowym bez sklepu stacjonarnego.
Dzięki temu mam wrażenie, że kupuję "statystyczny" egzemplarz a ostatnią osobą, która go obmacywała była Japoneczka, która pakowała go do pudełka.
Czy to prawda - diabli wiedzą.
Swój obiektyw kupiłem w redcoon i jest ewidentnie ostry :D
Zawsze są lepsze i gorsze sztuki i nikogo to już nie dziwi. Jeśli kupisz wysyłkowo, to masz gwarantowany czas na sprawdzenie. Jeśli w sklepie stacjonarnym to po prostu bierz puchę pod pachę i wypróbuj na miejscu :)
Kupiony w ciemno w sklepie internetowym, zresztą jak wszystkie pozostałe moje obiektywy i aparaty. Ostry!
Testy LensRentals to jedyne testy jakie znam w ilości egzemplarzy większej niż 1. (Często znacznie większej niż 1)
Nie potwierdzaja one tej opinii w sensie praktycznym przynajmniej co do nieużywanych szkieł Canona. Różnice, poza zdarzajacym się sporadycznie bublem, sa bardzo niewielkie, i w dodatku np. jeden może być ciut lepszy na szerokim, inny na waskim, jeden w środku, drugi z brzegu itd. Żeby wybrać "lepsiejszy" trzeba by było zrobić test, jakigo w sklepie zrobić się nie da, a nawet w domu trudno.
Jak jest z kundlami, przepraszam "niezależnymi" nie wiem, bo nie mam, z wyjatkim Zenitara ryby który zadziwia mnie ostrościa. Ponoć niektóre maja rozrzut ostrości, np. różnice prawa-lewa, ale i tak chyba głównie rozrzut jest z FF/BF a nie z ostrościa.
Warto sprawdzić ten, który się kupuje, żeby uniknać tego walniętego, co się zdarza może raz na kilka tuzinów albo rzadziej, ale ja nie znam żadnego dostępnego mi sklepu, który pozwala na testowanie kilku egzemplarzy. Zreszta i tak kupuję w zasadzie wyłacznie przez internet. Mój jest ostry, nie mam żadnych zażaleń.
Dziękuję za odpowiedzi:-)
Kupiłem i jest ostry w centrum i na brzegach. Testowałem go czy nie jest zdecentrowany. Czy wady optyczne zdarzają się rzadko? Pewnie zależy od obiektywu. Według LensRentals 16-35 f/4 IS ma dosyć mały rozrzut. Kiedys kupowałem 100-400, pierwszy miał gigantyczny front focus natomiast drugi był mega zdecentrowany, więc kupowania w ciemno bez testowania raczej nie polecam. W sklepie takich testów nie zrobisz.