Świetnie, a miałeś okazję pstryknąć coś bocznymi?
Wersja do druku
a to juz sie okaze przy ogladaniu wynikow sprzedazy. czy roluje czy nie, albo tez czy 6D faktycznie jest tani czy nie jest.
ten korpus kosztuje 1 srednia holenderska pensje. gdzie tutaj z 80% osob pracujacych na pelnym etacie zarabia ta srednia +/- 10%.
czy to duzo czy malo? to juz kwestia konkretnej oceny ile ktos planuje ten korpus uzywac. dla zapalonego hobbysty na pewno relacja zyskow do wydatkow jest niezla.
ja bym na pewno poczekal na testy matrycy i AF. o ile do tej pierwszej nie mam zastrzezen w 5D mkII, o tyle o AF juz moznaby niejedno powiedziec - nawet z perspektywy pocztowkowca.
ale przeciez o to chodzilo - linia 5D zostala podzielona na dwie: jedna z wyzszej polki i druga z nizszej (MSRP 6D w dniu wejscia to 2100 USD, dla 5D mkII to bylo 2700 USD a 5D mkI 3200 USD - niech mnie ktos poprawi jesli niedokladnie pamietam). dokladnie tak jak wczesniejsze xxD zostalo podzielone na 7D i 60D, a 400D na 450D i 1000D...
tak bardzo doskwiera ci nadmiar wyboru?
jesli to mialy byc inwektywy pod adresem uzytkownikow tego forum, to na pewno zwrocily na siebie uwage. m.in. moderacji. a po co?
Dziwne wypowiedzi niektorych uzytkownikow tutaj - "mamy tani ff", "powinnismy sie cieszyc, ze mamy tani ff za 7800, a nie za 9000". Jakie TANIE FF ??? w takim wypadku obecnie 5d mk2 takze jest tanim FF, nawet tanszym od tego taniego 6d. Canon kolejny raz roluje uzytkownikow swoimi zagraniami. Celowo wprowadzili 5dmk3 (5dmk2 z lepszym AF) za jakies kompletnie smieszne pieniadze aby teraz nabijac ludzi w butelke i sypac haselkami "tani ff" z 7800. A tak naprawde za te same pieniadze, ktore kosztuje 5dmk2 otrzymujemy puszke jakby nie bylo jest pozycjonowana nizej, a 5d sam w sobie awansował rangą...razem z cena. Brawo Canon.
"TANI" - to tani chwyt reklamowy.
5DmkII - cena poczatkowa 2699 EUR
6D - 1900EUR
Nie liczac inflacji daje to 800EUR mniej, czyli tanszy. Czy tani czy nie to zlezy od zasobnosci kupujacego i jego potrzeb
Jak narazie przymusu kupowania nie ma (i chyba nigdy nie bedzie, mam nadzieje)Cytat:
aby teraz nabijac ludzi w butelke
Pstrykałem głównie bocznymi, na codzień niezmiernie rzadko zdarza mi się używać centralnego.
Zaznaczam, że stoisko było mocno oblężone, a ja - mając na zwiedzenie całej 'kiny tylko kilka godzin - mocno się spieszyłem, więc miałem 6tkę w ręku jedynie przez krótką chwilę.
To jeśli byłeś zadowolony z bocznych, to centralny nie powienien rozczarować. Fajnie, że wychodzi FF z takimi ficzerami dla pocztówkowców. Podpisuję sie pod wszystkim co napisał akustyk, bo jestem takim samym targetem. Mam obecnie 50D i chciałem przejść na FF, ale cena mIII była dla moich potrzeb nieracjionalna. 6D to jest to, czego potrzebuję!
Niektórzy o tym nowym AF z 6D wypowiadają się bardzo pozytywnie:
http://http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1150348
Póki co to są bardzo subiektywne wrażenia, zobaczymy jaka będzie rzeczywistość jak pojawią się normalne produkcyjne egzemplarze w rękach, ja akurat bardzo rzadko korzystam z centralnego więc dla mnie to i tak marna pociecha bo te pozostałe 10 pewnie już nie będzie zbytnio śmigać...
[OT]
Mam prośbę abyś coś naskrobał o RX1, D600 i innych ciekawych premierach w odpowiednich wątkach :) O nowych szkłach nexowych (i nie tylko) również bym poczytał :)
[/OT]
Co do 6D to brzmi to bardzo pozytywnie. Lament był jak przewidywana cena byla na poziomie 9k ale przy cenie 7,8k na start i powiedzmy po roku 6.5k za tą puchę, to to jest dobra cena i nie ma co narzekać bo w paru kwestiach może okazać się dużo lepsza niż 5dII.
Czornyj a mógłbyś napisać jak jest z trzymaniem w ręku 6D, porównując go do 7D chodzi o uchwyt czy różnica jest znaczna. Na zdjęciach nie widać takiej różnicy. Z wymiarów jak pisałem już w tym wątku różnica jest 3 mm w szerokości oraz głębokości w miejscu gdzie powinna być kukułka porównując te 2 body, a od spodu chyba się od 7D nie różni grubością. Moim zdaniem ergonomia będzie taka sama co w 7D i do niego bym porównywał zgadzasz się z tym. A 7D ma dobrą ergonomie i nie jest małym aparatem. Nie mam małych dłoni i 7D dobrze się trzyma, pewnie a z gripem to juz super:). To o czym pisałeś wyżej potwierdza moje przypuszczenia, które tutaj podawałem z af i matrycą. Napewno będzie af szybszy od 5d II ze względu na procka digic 5+ i nową matryce, która mniej będzie szumieć. AF czulszy środkowy -3EV a pozostałe punkty czułe od +0,5 EV, ale tak jak piszesz że dobrze się sprawują to oki. Wszystko okaże się po testach jak to będzie w praktyce. Pozdro
Szczerze mówiąc to na RX1 i D600 brakło mi czasu :(
Zwiedzanie 'kiny mieliśmy tylko na deser spotkania partnerów Canon LFP w Bonn, gdzie pojechałem zapoznać się z nowymi ploterami ImagePROGRAF 6400/8400/9400, dlatego miałem niewiele czasu - przywieźli nas w poniedziałek rano, przed 15. wracaliśmy na lotnisko.
Z racji zainteresowań zawodowych skoncentrowałem się na pogawędkach z technikami X-Rite, EIZO, basICColor, Hahnemuehle, Ilford itp. nudziarstwa ;)
Uczciwie pobawiłem się tylko 6D - przez resztę stoisk tylko przeleciałem jak burza. Targi były olbrzymie, 9 hal, niezliczone stoiska, tysiące zarąbistych zabawek, wystawy, piękne dziewczęta...