Takumary 1,8 /50 kiedyś były popularne , teraz ceny spadły i można by wziąć 1 na testy
Czasami za 140zl można wyrwać
Gdybyś mieszkał bliżej pożyczył bym kilka szkieł na testy ......... bo praktycznie leżą i nie robię nimi fotek
Wersja do druku
Takumary 1,8 /50 kiedyś były popularne , teraz ceny spadły i można by wziąć 1 na testy
Czasami za 140zl można wyrwać
Gdybyś mieszkał bliżej pożyczył bym kilka szkieł na testy ......... bo praktycznie leżą i nie robię nimi fotek
no właśnie nie za bardzo od kogo takich dobrych szkieł na testy pożyczyć, a to mogłoby być całkiem ciekawe mógłbym sobie zrobić jakieś ciekawe zestawienie i wybrać to co mi najbardziej odpowiada :)
Dj Darecki może masz ochotę coś sprzedać w rozsądnej cenie? jakie egzemplarze posiadasz ? :D
Sprzedać raczej nie , trzymam dla dzieci :) ......
1.8 SMC , 1,8 S.M.C 1,4 , Zanitar 1,7 , Pentacon 1,8 , i kilka heliosów każdy innej seri
Moge wrzucić jeszcze porównanie Takumara 1.4/50mm z Yashinonem DX 1.7/50mm
(procedura taka sama jak we wcześniej)
Takumar @1.4
Takumar @1.4 100% crop
Takumar @1.4 pod światło
Yashinon @1.7
Yashinon @1.7 100% crop
Yashinon @1.7 100% pod światlo
Ogólnie posiadam SMC Takumar 1.4/50mm, Helsios 77M-4, Vivitar 200mm f3.5, Vivitar 2.5/28mm (Kiron), Pentacon 29mm f2.8, Helios 44M (8 listków), Pentacon 500mm f5.6 (tu parę sampli z niego http://www.canon-board.info/testy-sp...00/index2.html)
dostęp mam do w/w Yashinon 1.7/50mm, Takumar S.M.C 1.4/50mm, Vivitar 2.5/28mm (Komine), Pentacon 1.8/50mm, Kenlock 2.8/135mm, Vivitar 1.9/50mm, Hanimex 2.8/28mm, Panagor 80-205mm f3.9, Helsiosy 44M-X, i jeszcze parę innych ale nie pamiętam wszystkich.
Jak mówie jak odpuści tej wiosny zima - zrobie ze znajomym porzadny test na świeżym powietrzu ;)
Z tych wszystkich moge najbardziej polecić:
- Vivitar 2.5/28mm
Zarówno Komine (filtr 67mm SN z nr 28 na początku) jak i Kiron( filtr 62mm SN z nr 22 na początku) - bardzo zacne szkła na pełnej klatce dają fajny
szeroki obrazek od pełnej dziury.
- Takumary 1.4/50mm
Starszy S.M.C jak i nowszy SMC z gumowym pierścieniem - legendarne 50`tki z magiczną (podobno) głębią i żółtaczką - łatwą do
korekty.
- Yashinon DX 1.7/50mm
Jakością zbytnio nie ustępuje Takumarom, a jest od nich tańszy, trzeba tylko uważac na FF bo wersje DX mocno wysuwają
tylną soczewkę.
- Helios 77M-4 - 1.8/50mm
Bardzo dobry sowiet! z charakterystycznym bokehem i świetną ostrością
Jak dla mnie Takumar wygrywa ewidentnie, bardzo ładnie poradził sobie ze światłem, a ten Yashinon jest prześwietlony.
ten Vivatar to może coś takiego link? w sumie zaciekawił mnie ten obiektyw
w takumar 1.4/50 kiedyś zainwestuje :) wszystko w swoim czasie
Yashinona nie znalazłem w wersji DX tylko DS na allegro za 100 zł można go z łatwością dorwać, ale jak widziałem zdjęcie na f5.6 to nie przypadł mi do gustu za bardzo.
no wszyscy polecają mi tego heliosa 77M-4 ale nie jestem jeszcze przekonany czy jakość do ceny będzie ok, bo jak to w rosji bywa raz zrobili lepiej raz gorzej :)
PoulN
Co myślisz o tym adapterze? link
może ktoś coś powiedzieć na temat PENTACON 29/2.8 MC ? warto ? opłaca się ? ...
Yashinon nie prześwietlił, jest nawet ciemniejszy 1.7 vs. 1.4 z tym że nieporadził sobie tak dobrze pod światło - stracił bardziej konotrast i zaflarował.
Nie, ten zalinkowany przez Ciebie to prawdziwy unikat "Vivitar 2/28mm" jest to oprócz "Series 1 Vivitara" najlepsza wersja 28`ki - w dobrym stanie w pełni sprawne chodzą po ~250$ lub więcej, vivitar 28mm f2 | eBay
na Allegro żadko się pojawiają, ten z linka mimo niesprawnej przysłony i tak pewnie osiągnie ciekawą cenę
Mi chodzi o 2.5/28mm mam dokładnie tą wersję (Kiron) - sportretowałem go ;)
Jego cena wacha się w granicach 200pln przynajmniej ja za tyle kupiłem.
Wystempuje też w takiej wersji z gwintem 67mm (Komine)
http://forum.mflenses.com/userpix/20...83604544_1.jpg
Adapter kupiłem pierwszy lepszy z brzegu z allegro, z wyglądu bardzo podobny, jak pisałem na bliższe odległości potwierdza w punkt, na dalszych jest już spory BF. Co ciekawe najlepiej pracuje podłączony do Pentacona 5.6/500mm - link z samplami w poście wcześniej.
Pentacon 2.8/29mm?
Nie warto
no właśnie nie dużo brakło a bym kupił za 100 zł tego Pentacona 2.8/29mm ale zamiast niego kupie sobie portretówkę myślę, że dobra PENTACON Electric 1.8 / 50 MC (3136291270) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. w sumie opinie są różne ale myślę, że za 100zł to nie dużo, gadałem z gościem i niby zapewnia, że ze szkłem wszystko ok, zobaczymy, będę miał wtedy do porównania z heliosem 44M-6 MC ;]
Miałem do czynienia z dwoma i strasznie mydliły - może miałem pecha ;)