Odp: Komputer dla fotografa 2024
Po modernizacji PC (pierwszej dużej od 2012 roku) według benchmarków mam kilkukrotnie szybszy sprzęt ale w pracy z wideo czy foto nie zauważam różnić. Prawdopodobnie dlatego, że nie robię bardzo skomplikowanych rzeczy. Duże przyspieszenie uzyskałem jedynie w odszumianiu LR po zmianie karty graficznej z GTX1070 na RTX3070 z 30s do 7s ale to jeszcze na starej platformie opartej o i7 3770K. Gry to inny temat i tutaj widzę duży wzrost wydajności ale do pracy stara platforma była wystarczająca.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Po modernizacji PC (pierwszej dużej od 2012 roku) według benchmarków mam kilkukrotnie szybszy sprzęt ale w pracy z wideo czy foto nie zauważam różnić. Prawdopodobnie dlatego, że nie robię bardzo skomplikowanych rzeczy. Duże przyspieszenie uzyskałem jedynie w odszumianiu LR po zmianie karty graficznej z GTX1070 na RTX3070 z 30s do 7s ale to jeszcze na starej platformie opartej o i7 3770K. Gry to inny temat i tutaj widzę duży wzrost wydajności ale do pracy stara platforma była wystarczająca.
wymienilem ostatnio Ryzena 3600X na 5900X, i 1070 na 3070. roznica w LR jest spora. z czego po monitorach temperatur widze, ze i proc i akcelerator pracuja w LR (proc glownie w module edycji, akcelerator przy eksporcie i generowaniu miniaturek). wszedzie po kolei jest szybciej - interfejs LR jest szybszy, przeskakiwanie miedzy zdjeciami i kopiowanie procesu z poprzedniego zdjecia zauwazalnie predzej. na samym eksporcie jest wielka roznica (gdzies miedzy 2x a 3x szybciej), no ale to logiczne...
Ja już miałem tak starego peceta do zdjęć, że apgrejd nie miał żadnego sensu. Stąd rok temu padła decyzja na maczka. I jest ok jestem zadowolony a już najbardziej właśnie z kolorów jakie widzę na ekranie. Demon prędkości to to nie jest ale ja nie mam dużych wymagań do tzw prędkości :) oby było płynnie.
--- Kolejny post ---
Dziś byłem w iSpocie, przy okazji. I okazało się że żadnego M4 Mini nie mają od ręki, niewazne czy podstawowy czy pro czy jakikolwiek. Miesiąc trzeba czekać tyle podobno mają zamówień. Co się w ogóle porobiło, najpierw pół roku czekania bylo na x100vi a teraz zwykły M4 nie ma. Przecież to są niszowe rzeczy a nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
wymienilem ostatnio Ryzena 3600X na 5900X, i 1070 na 3070. roznica w LR jest spora. z czego po monitorach temperatur widze, ze i proc i akcelerator pracuja w LR (proc glownie w module edycji, akcelerator przy eksporcie i generowaniu miniaturek). wszedzie po kolei jest szybciej - interfejs LR jest szybszy, przeskakiwanie miedzy zdjeciami i kopiowanie procesu z poprzedniego zdjecia zauwazalnie predzej. na samym eksporcie jest wielka roznica (gdzies miedzy 2x a 3x szybciej), no ale to logiczne...
Mam to samo,Ryzena 2600 wymieniłem na Ryzena 5700x. 1050 4GB wymieniłem na 4060ti 16GB. Przy dwóch monitorach 2K różnica pracy spora (mówię o nowym LR, który do demonów prędkości nie należy). Przy okazji czuje się eko plus nieograbiony finansowo ;)
To albo te starsze Ryzeny takie słabe albo ten mój i7 3770K podkręcony na 4.2GHz z 32GB RAM taki mocny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
To albo te starsze Ryzeny takie słabe albo ten mój i7 3770K podkręcony na 4.2GHz z 32GB RAM taki mocny.
Stare Ryzeny są dużo szybsze od tego Intela (który jest dużo starszy) co masz. Wszystko zależy od indywidualnych odczuć co dla kogo jest szybkie a co nie, wersji softu i sposobu pracy.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Mam to samo,Ryzena 2600 wymieniłem na Ryzena 5700x. 1050 4GB wymieniłem na 4060ti 16GB. Przy dwóch monitorach 2K różnica pracy spora (mówię o nowym LR, który do demonów prędkości nie należy). Przy okazji czuje się eko plus nieograbiony finansowo ;)
pol roku temu przesiadlem sie z LR 6.14 na podowczas LR 13 (aktualnie juz 14). po mojemu, to jednak jest zauwazalnie szybszy. nowe odplamkowywanie z AI jest wolne w LR 14, ale rzeczy, ktore juz drzewiej byly w starszych wersjach, w LR 13 zauwazalnie przyspieszyly. po mojemu to LR jest zupelnie zwawy. nie wszystko jest idealne, ale jak pomyslisz nad alternatywami (DPP, C1) to jednak LR duzo odstaje na korzysc
Mnie to ciągle jedna rzecz denerwuje w LR, stąd go omijam. Mianowicie te importy zdjęć do biblioteki. Jeśli mam swoją organizacje rawów w katalogach latami, sesjami, itp to nie bardzo rozumiem po co to jest. Może ktoś przybliży nieuswidomionemu :)?
Nie spotkałem się dotąd z czymś takim w żadnym innym programie do wołania raw, których używałem czy używam obecnie. Dodam że do importu z kart, przeglądania rawow, tagowania wystarcza mi FastStone. Jak w trialu kiedyś zobaczyłem że C1 też tak wymaga, nie używałem nawet a potem wyrzuciłem.
Ten import zdjęć jest super. Wkładam kartę i zdjęcia lądują w folderach według dat. Później tylko dodanie opisu w nazwie folderu i gotowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Mnie to ciągle jedna rzecz denerwuje w LR, stąd go omijam. Mianowicie te importy zdjęć do biblioteki. Jeśli mam swoją organizacje rawów w katalogach latami, sesjami, itp to nie bardzo rozumiem po co to jest. Może ktoś przybliży nieuswidomionemu :)?
Nie spotkałem się dotąd z czymś takim w żadnym innym programie do wołania raw, których używałem czy używam obecnie. Dodam że do importu z kart, przeglądania rawow, tagowania wystarcza mi FastStone. Jak w trialu kiedyś zobaczyłem że C1 też tak wymaga, nie używałem nawet a potem wyrzuciłem.
W S24U wszystkie jpg, RAW, tif, .. ze wszystkich pamięci smartfona i pamięci podłączonych są razem widoczne/grupowane w Galeria. Zdjęcia w Galeria można wyświetlać/grupować na wiele sposobów.
Do obróbki w LR wybiera się zdjęcia z Galeria, po obróbce LR automatycznie zapisuje zdjęcie w katalogu LR który jest także częścią Galerii.
Import/kopiowanie pojedynczych zdjęć albo zestawów czy katalogów jest prosty i szybki.
Po podłączeniu mojej pamięci sd do smartfona/tabletu cała zawartość z moimi katalogami jest widoczna w Galeria i mogę ją normalnie używać bez potrzeby kopiowania
jp
-