Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Miałem podobnie :)
Moje pierwsze FF to był 5DII no i jak z jego AF to wiadomo.
Działał od biedy, w plenerze ratunek to liveview itp
Z czasem człowiek przyzwyczaił się do tego i pracował na tym co ma - mimo ogromnych ograniczeń w postaci AF.
W 2013r kupiłem 5DIII i po prostu szok.
AF tego aparatu dosłownie ośmieszył to w co wyposażony jest 5DII
Wtedy często zadawałem sobie pytanie: "jakim cudem ja ogarniałem te reportaże z 5DII ??"
To, że w 6D jest nieco bardziej precyzyjny czujnik AF niż w 5DII, to jest żaden upgrade moim zdaniem.
Po prostu niewielka ewolucja - podobnie jak jakość wyświetlaczy LCD w np. 30D i 40D (oba są nieczytelne, tyle że w 40D jest większy wyświetlacz)
Rewolucja to dopiero 5DIII z jego układem AF.
Rozumiem, że przesiadka z np. 60D na 6D to jest radocha, że w końcu środkowy punkt AF w 6D jest pewny i celny.
Ale do tego w 5DIII to po prostu nie ma porównania, chociażby nie wiem jakie piękne teorie dopisywać o tym, że 6D to fajny aparat :)
To jest wątek o 6D, i piszę o AF tego aparatu patrząc z perspektywy dwuletniego doświadczenia w pracy z 5DII i dwuletniego doświadczenia w użytkowaniu 5DIII
W kwestii AF w 6D jest nieco lepiej niż w 5DII i to wszystko.
Spokojnie można brać pod rozwagę 5DII, jeżeli ktoś rozgląda się za FF do ślubów.
Jeżeli nie ma parcia na wyższe ISO, to oba aparatu dadzą podobny "komfort" pracy, jeżeli chodzi o celność AF.
W reporterce (czyli często zdjęcia w ruchu) czułość -3EV w AF 6D ma nijakie znaczenie.
W tej chwili nawet stricte amatorska półka u Canona (750d/760d) ma znacznie lepszy AF od 6d zwłaszcza jeśli chodzi o fotografowanie obiektów w ruchu. Powoli AF z 6d będzie odchodzić do lamusa. Zgodnie ze strategią "słaby sensor/dobry AF" lub "dobry sensor/słaby AF" można wyrokować, że 6d2 otrzyma niewiele zmienioną matrycę, ale znacznie lepszy AF. Za to 5d4 jakościowo nową matrycę i niewiele zmieniony AF. To już niedługo, choć pierwszy będzie pewnie 1dx2, a to jedyna półka u Canona, która nie ma takich kompromisów.
Cytat:
Zamieszczone przez
diplo
Najlepsza propozycja to porobic trochę zdjęć jednym i drugim - to najlepszy test.
Dokładnie.
W teorii 6D z jego AF to wypas :)
W teorii to można rozłożyć piramidę Cheopsa na czynniki pierwsze i złożyć ponownie.
W praktyce okazuje się, że już tak kolorowo nie jest.
Jak już się raz popracuje na 5DIII to później wszelkie poprzednie generacje Canona FF serii EOS xD w pojęciu AF to zabawki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Dokładnie.
W teorii 6D z jego AF to wypas :)
w praktyce tez. jesli ktos potrzebuje uklad precyzyjnie trafiajacy, nawet w ciezkich warunkach. do statycznych ujec, w desen np. krajobrazy o swicie czy po zachodzie slonca.
Jaguar jest wypas z uwagi na wygode jazdy - nawet jesli ktos podrasowanym Golfem wyciagnie nieosiagalne dla tego Jaguara 200 km/h...
Do landszaftów, architektury - owszem, zapewne masz rację że AF w 6D jest kozak.
Tyle tylko, że do tego typu ujęć z powodzeniem sprawdza się liveview, a więc i 5DII :)
Pod tym względem jest zatem remis.
Rozumiem wyższość 6D nad 5DII pod względem możliwości matrycy.
Tutaj gołym okiem widać przewagę na wyższych ISO i w DR, jest nawet lepiej niż w 5DIII.
Wierzę też, że ficzersy typu mniejsza waga, gps, wifi mogą cieszyć i się przydać przy zabawie w fotografię.
Ale w reporterce AF z 6D jest po prostu mało pewny, i tyle (w zestawieniu do 5DIII)
Nie chcę wróżyć z fusów, ale jeżeli jotes25 ma rację, tzn 6DII będzie miał identyczną matrycę ale AF klasy chociaż tego z 7D to wtedy brałbym pod uwagę ten aparat jako mój główny i niezawodny na czas reportażu ;)
Zapewne też, okazałby się prawdziwym hitem wśród kotleciarzy, no ale to już jest temat na osobną rozmowę :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Do landszaftów, architektury - owszem, zapewne masz rację że AF w 6D jest kozak.
Tyle tylko, że do tego typu ujęć z powodzeniem sprawdza się liveview, a więc i 5DII :)
zdecydowanie zgadzam sie.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Nie chcę wróżyć z fusów, ale jeżeli jotes25 ma rację, tzn 6DII będzie miał identyczną matrycę ale AF klasy chociaż tego z 7D to wtedy brałbym pod uwagę ten aparat jako mój główny i niezawodny na czas reportażu ;)
nie boj zaby, na pewno z czegos go okastruja wzgledem nawet 5D mkIII ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Zapewne też, okazałby się prawdziwym hitem wśród kotleciarzy, no ale to już jest temat na osobną rozmowę :mrgreen:
mysle, ze linia 6D bedzie jednak wygladala inaczej niz 5D i to beda inne ficzery. dlatego ze to jest korpus pod inna grupe docelowa: amatorow landszaftu/podrozy, czyli i mniejsza kasa na sprzet i innne potrzeby,
IMHO 6D mkII to powinien mniejszy, delikatniej zbudowany korpus, mniej wytrzymala migawka, wolniejszy AF, taka sama "zryta" obsluga wyboru punktow AF (jak w 6D mkI). tak, zeby zarabiajacy na chleb z fotografii nie mieli watpliwosci, ze wola dolozyc roznice w cenie do linii 5D. a w 6D mkII mozna wpakowac ficzery bardziej cieszace amatora - moze nieco wieksza rozdzielczosc matrycy, moze jeszcze mniejszy niz 6D mkI, moze Eye-Controle... co do poprawy ukladu AF no to chyba nie ma watpliwosci, ze musi nastapic?
moim cichym marzeniem jest, ze Canon dorosnie do wyzwania i sensownie wykorzysta Wifi w 6D mkII. bo tam jest mnostwo miejsca na istotne zwiekszenie mozliwosci aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Pod tym względem jest zatem remis.
Rozumiem wyższość 6D nad 5DII pod względem możliwości matrycy.
Tutaj gołym okiem widać przewagę na wyższych ISO i w DR, jest nawet lepiej niż w 5DIII.
Wierzę też, że ficzersy typu mniejsza waga, gps, wifi mogą cieszyć i się przydać przy zabawie w fotografię.
Ale w reporterce AF z 6D jest po prostu mało pewny, i tyle (w zestawieniu do 5DIII)
Nie mam niestety porównania do 5DIII. Centralny 6D z 135L, 70-200, 100-400 działa lepiej niż w 7D. Na motocrosie większość zdjęć mam trafionych, jest to odsetek 80-85% a pozostałe to moje błędy :)
Mamy 2015 rok.
Precyzyjny AF na środkowym punkcie nie powinien być nazywany "wypasem", rzecz w tym aby tak samo używalne były boczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
jeśli już wróżymy - to napiszę że jeśli 6DII będzie miał identyczną matryce jak 6D to go po prostu pominę i poczekam na kolejną wersję :mrgreen: przymierzanie każdego korpusu pod kotleta to nie jest dobra droga - korpus pod kotleta powinien być duży i drogi żeby wujek zdzisek nie miał identycznego, 6DII nie będzie się nadawał bo ma być MNIEJSZY nawet od 6D i to go dyskwalifikuje w kotleciarskich zastosowaniach.
ale przecież skuteczność af, to nie tylko puszka, ale i szkło
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Mamy 2015 rok.
Precyzyjny AF na środkowym punkcie nie powinien być nazywany "wypasem", rzecz w tym aby tak samo używalne były boczne.
Zapłacisz 2 razy więcej i masz użyteczne wszystkie. Chyba nikt nie sądzi, ze tańszy o 5 tys aparat będzie miał dokładnie to samo co droższy odpowiednik