Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Temat kalibracji i mikrokalibracji to jak dla mnie prawdziwa tajemnica lasu. Czasem nawet obiektyw, który wydaje mi się, że trafia idealnie w pewnych warunkach oświetleniowych fiksuje. Co jest więc jakimś obiektywnym optimum ciężko moim zdaniem stwierdzić. Ostrożnie podchodziłbym do mikrokalibracji i raczej starał się ocenić pewna tendencję niż zmieniał wartość mikrokalibracji po każdym testowym zdjęciu.
Witam
Przymierzam się do kupna c6 i chciałbym was zapytać o jakość obrazka w porównaniu do c5. Cały urlop spędzam w Tatrach i fotografuje górskie krajobrazy. Dlatego bardzo mi zależy na ładnych zdjęciach. Chodzi mi głównie o zakres tonalny i kolory.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Boguslaw Konończuk
Witam
Przymierzam się do kupna c6 i chciałbym was zapytać o jakość obrazka w porównaniu do c5. Cały urlop spędzam w Tatrach i fotografuje górskie krajobrazy. Dlatego bardzo mi zależy na ładnych zdjęciach. Chodzi mi głównie o zakres tonalny i kolory.
Pozdrawiam
lepiej niz 5D. i mniejszy, lzejszy korpus z GPS-em
Zauważyłem, że ten sam obiektyw pudłuje na AWB, a po przestawieniu na K trafia w punkt, przy świetle fluoro.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Zauważyłem, że ten sam obiektyw pudłuje na AWB, a po przestawieniu na K trafia w punkt, przy świetle fluoro.
ale w LV?
bo przy fazowym AF to nie ma prawa miec jakiegokolwiek znaczenia...
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
podstawa jest prawidlowa ,dokladna kalibracja UKLADU af tzn konkretnej puszki z konkretnym obiektywem
Pisałeś już ta frazę wiele razy, nazywajac to albo kalibracja albo "strojeniem" i sugerujac ogólnikowo, że jest to coś więcej niż zwykła poprawka na plus albo minus. Pod tym względem zachowujesz się jak serwis, który jednak w odróżnieniu od Ciebie może ma jakieś powody, żeby sorawę macić.
Potrafisz opisać, ile i jakie konkretnie fizyczne zmiany lub zapisy sa wprowadzane do korpusu i/lub obiektywu- stałki w wyniku takiej kalibracji? Co konkretnie znaczy fraza "dokładna kalibracja układu af" bez machania rękami, mrugania okiem i robienia min? Bo jeśli nie potrafisz tego jasno i definitywnie wyartykułować, to trzeba uznać, że nie wiesz o czym mówisz.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale w LV?
bo przy fazowym AF to nie ma prawa miec jakiegokolwiek znaczenia...
Nie, w zwykłym trybie fotografowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Nie, w zwykłym trybie fotografowania.
szczerze? nie ma prawa.
uklad AF sam z siebie na pewno nie jest slepy na kolory i (bardzo) czuly na spektrum swiatla
ale balans bieli to jest postprocessing surowki z matrycy. matryca jest wykalibrowana na jakies tam +/- 5000K +/-3M (to zalezy od matrycy) i cos takiego jak balans bieli na niej zwyczajnie nie istnieje. to jest dopiero funkcja przetwarzania obrazu.
Zrobiłem kilka zdjęć na AWB literek na ekranie (wokoło ekranu sporo tła, chciałem zobaczyć jak bokeh wyjdzie bo to był nowy zakup), w hali ze światłem fluoro, gdzieś tam z boku wpadało słońce. Nic nie trafione. Jeszcze próbowałem ostrzyć to tu, to tam, żeby "zresetować" AF'a. Nieostre ;] Przełączyłem na K, ustawiłem jakąś tam temp i wszystkie trafione w punkt.
genialny test celnosci AF..... :P