Może i racja, że za mało szukałem.
a mam wrażenie, że kolegę to chyba znam. Jeśli kolega ma nazwisko na K, a dziewczyna kolegi ma imię na A to już będę prawie pewien :)
Wersja do druku
mozecie cos polecic do 1200pln? wiem budzet skormny jednak napewno bd to lepsze od 7 letniego crt.
powiem ci że ostatnio siadłem przed moim 7 letnim szajsungiem 17" CRT 753DFX i szczęka mi opadła o ile lepiej mogą na takim monitorku wyglądac kolory w porównaniu do lapka :)
Tom,
ten wątek o monitorach jest dosyć nieuporządkowany, przebrnąłęm przez cały ale ciężko poskładać do kupy "techniczne" informacje, wiekszość to w kółko te same pytania "co kupić" (może by oddzielny wątek założyć?).
Mam prośbę i pytanie - czy mógłbyś fachowo opisać i skomentowąc poniższy zapis z kalibracji Lacie (blue eye pro 4.5) - ale myśle, że anlaiza będzie podobna dla innych programów.
Które zapisy są szczególnie istotne, któr wymagaja poprawy itd
http://img85.imageshack.us/img85/6417/90358500.jpg
http://img186.imageshack.us/img186/7236/69451265.jpg
Większych się nie dało? :evil:
Na forum akceptujemy obrazki max 800px na dłuższym boku.
Panowie w związku z bardzo bardzo ciasnym budżetem- zapytuję czy warto do amatorskiej obróbki zdjęć zakupić taki model http://tnij.org/allegroeizo ? czy jednak 2243
znalazłem też (wysoko po za budżetem:) http://monitory.mastiff.pl/start2.php?id_news=215 z matrycą VA ? czy ktoś potrafi odpowiedzieć czy warto płacić wiecej względem tańszych modeli z panelem pva jak np model EIZO FlexScan S2243 ?
dziekuję
Nie widzę nic nadzwyczajnego, no może poza wysoką jaskrawością. 120 nitów jest odpowiednie jeśli jest to jasna pracownia oświetlona światłem dziennym w słoneczne południe. W innych warunkach jest zdecydowanie za jaskrawo.
Eizo serii S jest znacznie lepsze od EV. Seria SX znacznie lepsza od S. Czy warto? Zależy od wymagań.
A propos wymagań:
przeczytałem cały wątek już dwa razy, często do niego wracam i na dzisiejszą chwilę wnioski mam takie: budżet ~3,5k SX2262W lub S2433WE; budżet ~2,5 k S2243WE
niemniej czy do pracy w lightroom/dpp/pselements - by skontrolować własne wydruki, wrzucić czasem coś na giełdę zdjęć typu stock, innymi słowy wywoływać z raw w miarę skontrolowane fotografie pod względem kolorystyki nie koniecznie walcząc o maxymalne niunase zakresu tonalnego, pomijając również komfort pracy związany z większą rozdzielczościa paneli 24 calowych - czy zakup EV2023W /na niepewnym rynku allegro/ w ogóle ma sens - chwilowo posługuję się tylko laptopem toshiba - jakakolwiek korekta na panelu 14,1 popularnego laptopa okazuje się bardzo nieakceptowalna.
Przy budżecie ok 3,5KPLN sam również wahałbym się między SX2262W a S2433W. Pierwszy jest lepiej zlinearyzowany i ogólnie lepszy do koloru kosztem mniejszej równomierności oświetlenia. Przy budżecie 2,5KPLN S2243W jest jednym z najlepszych wyborów na rynku, ale do S2433W nie mówiąc o SX to klasa niżej. EV to seria najprostsza, ja jej nie lubię. Idealna do biura. Dużo bardziej komfortowa niż masówka na TN. Ponadto 20" w panoramie to b.mały monitor, na wysokość taki jak 17-tka.
dziękuję za odpowiedź:)
Czy może mi ktoś wytłumaczyć po co polscy dystrybutorzy Eizo sprzedają S2433W w komplecie z kalibratorem EasyPix :evil:?
Czy da się to do czegoś wykorzystać skoro już leży na biurku czy lepiej odłożyć do szuflady?
nie tylko u Ciebie! w Lesznie jest podobnie ... bo po co, przecież są ładne kolory, nie? ;)
jestem amatorem, który widzi różnicę +/- 500K, dlatego mam pytanko:
jest może ktoś z Leszna (WLKP) lub okolic, kto kalibruje/potrafi kalibrować sprzęt? mam eizo L768, stary ale z małym przebiegiem ;)
Panie Tomaszu. To jaki Pan kalibrator poleca? Czy też w grę wchodzi tylko spektrofotometr (najtańszy Colormunki) a jeżeli tak to dlaczego? Ograniczam się tylko do stworzenia profilu monitora więc dodatkowe funkcje np Colormunki (jako zalety spektrofotometru) do tworzenia profilu drukarki pomijam .
Ja będę w Poznaniu w dniach 10-12 marca, można się umówić na zlecenie.
Zależy do jakiego monitora. ColorMunki jest faktycznie dobrym wyborem, ale pod warunkiem wgłębienia się w obsługę oprogramowania ArgyllCMS, bo załączone w komplecie jest do niczego.
Eizo s2231
Może zadam jedno z kolejnych głupich pytań, ale sam nie za bardzo się orietuję w tym temacie i opinia bardziej doświadczonych by się przydała...
Noszę się z zamiarem zakupu monitora i tak:
1 Eizo S2242WH-BK - czym ta wersja różni się od S2243W
2 Eizo S2432WH-BK - czym ta wersja różni się od S2433W
Oczywiście jeśli ktoś posiada wiedzę na temat tych monitorów to chciałbym wiedzieć który byłby lepszy jeśli chodzi o fotografię.
Pytam o te konkretnie dwa modele, ponieważ do takich miałbym ewentualny dostęp. Jeśli ktoś odradza zakup tych modeli to też proszę o info.
Dzięki.
Bardzo liczyłem na to, że wlaśnie od Ciebie jakąkolwiek odpowiedz otrzymam.
Tylko, że ja naprawdę nie za bardzo się w tym temacie jeszcze orientuję i nie za bardzo rozumiem co to oznacza. Można jakoś prościej?? No i czy zakup któregokolwiek z nich do fotografii nie mija się z celem? Dodam tylko że monitor/y jest używany i posiada przebieg ok 200 godzin roboczych.
Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam
Obecność lub brak DisplayPort nie oznacza kompletnie nic. Inny wyświetlacz w S2433W natomiast bardzo dużo bo nowsza wersja jest znacznie równiej rozświetlona.
Dobra rada: Proponuję upewnić się co do powodu sprzedaży, bo przebieg 200 godzin to nowy monitor. Dlaczego ktoś chce się go pozbyć i to zapewne ze sporą stratą?
a wersja w/w 2433 WE od WH?
Podstawką.
H (HeightAdjustable):
E (EzUp):
czyli oznacza to że model S2242WH-BK jest równie dobry jak S2243W... tak to przynajmniej odbieram.
jest to osoba/firma która sprzedaje monitory powystawowe-ex demo. Wg informacji uzyskanych nie posiadają one ukrytych wad-sprawdzane są przed sprzedażą, ale też nie posiadają gwarancji, którą Eizo daje na 5lat.
I jeszcze jedno- czy jest sens dawać za taki monitor np. 1500 zł. czy nie lepiej szukać czegoś lepszego w tej cenie-nowego?
Ogólnie to dzięki za info.Pozdrawiam
Tak, to są praktycznie identyczne monitory.
Coś tu śmierdzi. Nie ma żadnego powodu dlaczego powystawowe miałyby być pozbawione gwarancji. Proponuję uzyskać numer seryjny monitora, zadzwonić do przedstawicielstwa Eizo, www.alstor.com.pl, sprawdzić jego pochodzenie i legalność. Monitory Eizo są ewidencjonowane, każda sztuka.
Naprawdę dzięki. Są to ważne informacje. Firma która się tym zajmuje to Avnet Technology Solutions (dopiero teraz do tego doszedłem). Widzę że mają przedstawicielstwo w Polsce, więc przedzwonię i dowiem się czegoś więcej. Myślę że najpierw sprawdzę wszystko i dopiero będę myślał o ewentualnym zakupie. Dzięki za dobre rady.
Tom01 mam pytanie odnośnie tej wypowiedzi.
Jak to jest możliwe? SX2262W ma układ DUE, no i mniejszy panel LCD.
Mam też inne pytania.
Czy SX2462W różni się od SX2262W czymś więcej niż tylko rozmiarem wyświetlacza LCD?
Czy w serii SX2462W występuje problem z 'bad' pixelami, tak jak to było z jego poprzednikiem SX2461W?
Rozważam zakup jednego z dwóch monitorów: S2433W i SX2462W. Zastosowanie: monitor do domu, przede wszystkim do pisania programów komputerowych, projektowania układów elektronicznych i płytek drukowanych (Protel), przeglądania i tworzenia stron WWW, co jakiś czas praca z programami CAD/CAM i SolidEdge, od czasu do czasu film i jakaś gra.
Czy warto wydawać tyle kasy na SX2462W? Osobiście skłaniam się ku S2433W.
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Jest spora różnica między leczeniem objawów a przeciwdziałaniu skutkom. S2433W ma zdecydowanie lepszą naturalną równomierność podświetlenia.
Różni się typem wyświetlacza. SX2262W - PVA, SX2462W - IPS.
Ogólnie problem pikseli w Eizo jest marginalny. Jeden z najmniejszych na rynku. Zdarzają się czasami sytuacje kiedy trafi się więcej, ale to są sporadyczne, kiedy np zostanie mało w magazynie i przebrane.
Nie SX2462W. To monitor graficzny. Wymagający jeśli chodzi o miejsce pracy i pokazujący zalety w reprodukcji barw, a nie pracy ogólnej. Przy typowym biurowo-domowym stanowisku walory monitora pozostaną niedocenione, za to wady wyjdą jak na dłoni. Jeśli chciałby Pan monitor ze stabilizacją podświetlenia, liniowością*jak w SX i komfortem pracy w zastosowaniach ogólnych to proszę rozważyć SX2761W.
Czym jest spowodowana delikatna ale wdoczna róznica w kolorystyce obrazów po kalibracji przy kalibrowaniu róznymi programami z tym samym kalibratorem BlueEyepro i przy tych samych ustaionych parametrach kalibracji - programy to Lacie BlueEye i Eye-One 3? Może robie jakiś błąd?
Pozdrawiam
Rozrzutem w pomiarach, różnymi algorytmami liczenia.
Dzięki Tom - rozumiem, że to normalne i nic dziwnego. Choc róznicę widać....
Chyba muszę już zaprzestać tych "kalibracyj" bo cała to teoria koloru i "fizyka" wiecej czasu mi zabierają niż przypuszczałem...:-)
Tom01 jeśli zdecyduję się na S2433W to będzie to dobry wybór?
Tom01 czy model Foris FX2431 to jest odpowiednik nieprodukowanego już FlexScan HD2442W?
Który z modeli: Foris FX2431 czy S2433W wypada lepiej jeśli chodzi o zastosowania ogólne oraz reprodukcję barw?
Temat produktów firmy apple cyklicznie powraca - bądź tu,
bądź w wątku o wyborze komputera.
We wcześniejszych postach dzieliliście się Panowie
swoimi opiniami o modelach: 20calowym (TN) oraz 24 calowym imacu z różnymi typami matrycy (TN - IPS, pva?).
Nowy imac ma IPS, podświetlany technologią led...
wszytko prezentuje się na pierwszy rzut oka znakomicie - choć brakuje mi informacji
m. in. o przetwarzaniu kolorów:8 / 10 bit? oraz czy apple stosuje 1 dedykowany, konkretny typ matrycy (nie jak w przypadku modelu 20calowego)
Podsumowując:
Skoro i na sprzęcie apple czasem również pracują fotografowie:)
zaświtała więc i mi taka myśl czy się nie skusić na nowego maka (wybieram pomiędzy
panelem eizo z serii s napędzanym pecetem/laptopem nie apple a imakiem 21.5
w wersji podstawowej) - czy nowy imac ze swoim panelem sobie poradzi z edycją ps/lightroom.
sprzętowo jestem pewnien- ale wyświetlacz?
Czy mądrzej rozważyć zakup miniaca w towarzystwie eizo s?
weź pod uwagę że te matryce imaca są szklane - zatem najpierw odpowiedz sobie na pytanie jak pracowałoby ci się przed takim lustrem - ja właśnie z tego powodu nie kupiłem tego kompa
Nowe imacze mają matryce LG-Philips H-IPS, podświetlane pseudobiałymi LED. Wersja 27" mrugała i dostawała żółtaczki, Apple wypuścił na tą okazję update firmware'u i oferował na zachodzie cashback za "straty moralne". Jedno i drugie jest 8-o bitowe i ma błyszczącego szybsztala. Nie ma w tych panelach nic wybitnego, poza przepięknym wyglądem i niskim zużyciem energii.
"Jedno i drugie jest 8-o bitowe i ma błyszczącego szybsztala." Ech - szkoda- gdyby wyświetlacz eizo zamknięto w puszkę imaca to by była dopiero gratka. dziękuję za opinie.
Podobnie, jak Ty zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, ale obawiam się, że mac mini to za słaba konfiguracja pod 5DII. W tej chwili MacBook Pro 2,2 /4GB ram przymula na Bridge CS4, ale na DPP jest całkiem ok.
Ewentualnie Mac Mini Server z dyskami w RAID 0, może być ok
Jestem chwilowo zmuszony do obróbki zdjeć poza miejscem gdzie stacjonuje mój PC. Stąd rodzi się pomysł aby do laptopa podpiąć skalibrowany monitor.
Czytałem tutaj, że kilka osób tak właśnie pracuje. Problem tylko taki że na początek laptop "nie na wypasie" bo Dell D630 , jak sie domyślam ze słabą kartą graficzną. Do tego myślę o monitorze w granicach 2,2 -2,6 tys zł. Czy to wystarczy? I o czym należy przy takim rozwiazaniu pamietać.
Jak połaczyć wpisy ? , bo po kolejnych kilku godzinach w tym wątku mam już typy.
Właściwie doszedłem do takiego samego wniosku jak kolega Kusy jakiś czas temu:
no i tak myślę że Eizo może być faktycznie trochę mały jak na rozdziałkę 1920x1200, więc ciagnie w stronę NEC'a , ale zapał zaraz studzą takie posty:
kurcze, w tym przedziale cenowym to coś mała konkurencja jest... do tego trochę odstarsza ta skomplkowana kalibracja szerokogamutowców...
Od kilku dni bawię się nowym panelem NEC PA241W, czas więc na to, by podzielić się pierwszymi wrażeniami. Są więc one naprawdę bardzo pozytywne, by nie powiedzieć, że monitor jakością i możliwościami urywa łeb z płucami.
Równomierność podświetlenia jest wzorcowa, na poziomie profesjonalnych paneli do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy - odchyłki dobrze poniżej 3 dE(94), pikowo domierzyłem się 2,4 dE(94), średnio jest w okolicach 1-1,5dE(94), a więc na progu percepcji. Monitor jest nieźle zlinearyzowany - mój egzemplarz najlepiej wypada z TRC ustawioną na L*, pikowo błędy rzędu ok. 2 dE(94) - i ma bezprecedensowe możliwości arcyprecyzyjnej, 14-o bitowej regulacji z wewnętrznym przeliczaniem 16-to bitowym - kalibrować można wszystko, łącznie z gamutem.
Matryca IPS w czerniach oglądanych pod kątem tradycyjnie wykazuje srebrzenie, natomiast ma zdumiewająco niski jak na IPS punkt czerni i bez problemu można komfortowo pracować nawet w nocy o północy.
Ogólnie widać, że nad podświetleniem i możliwościami jego regulacji oraz elektroniczną kompensacją równomierności mocno pracowano. Poprawiono też nieco charakterystykę spektralną świetlówek, dzięki czemu monitor ma jeszcze odrobinę szerszy gamut (ok. 1,3mln dE^3), wyraźnie dążący do osiągnięcia kompromisu pomiedzy przestrzeniami edycyjnymi AdobeRGB/sRGB oraz ECI RGB. Oczywiście z powodzeniem kryje CMYK ISO Coated v2, a nawet skalę Pantone Coated.
Dzięki wspomnianej elastyczności nastawów i świetnemu oprogramowaniu, monitor jest niczym kameleon - za jednym kliknięciem może przetransformować się z softproofingowego panelu arcyszerokogamutowego o jaskrawości 160cd/m^2 w panel sRGB o jaskrawości 80cd/^2, przy okazji zapinając w systemie gdzie trzeba stosowny profil.
No i jest to jeden z niewielu paneli, który wyprodukowany jest w na tyle powtarzalny sposób, że jego nastawy w menu mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością - jeśli więc np. wybierzemy w menu skorelowaną temperaturę barwową 6500K, to panel naprawdę będzie miał 6500K z relatywnie niewielką odchyłką, nastawy jaskrawości podawane są w cd/m^2 i tu również błąd jest rzędu kilku cd, a nie kilkudziesięciu itd. Jak do tego wszystkiego skombinujemy sobie kiedyś nowe Spectraview II i skalibrujemy panel sprzętowo dobrym sprzętem, to już wogóle będzie bajka!
Czy wie ktoś kiedy Nec pa241w będzie w sprzedaży i jaka będzie jego cena?