Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
no to rzeczywiście paliwo poszło w górę :mrgreen: jak diabli gdyby szło jak 5D to kosztowałoby 8-9zł za litr
Dlatego pytalem tez o chleb. A cena paliwa pewnie by taka byla gdyby nie US w Iraku
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Pamietam jak papierosy kosztowaly 4.50 a teraz "chodza" po 11.
To potaniały! Ja w szkole średniej mocne kupowałem za 120.000,00 zł :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dlatego pytalem tez o chleb. A cena paliwa pewnie by taka byla gdyby nie US w Iraku
no dobra przeciętna cena chleba w 2005 roku to 2,28, jak kupuję w awiteksie to płacę pewnie 2.5 (nie powiem dokładnie) czy coś ale są tańsi producenci :) i gdzie tu widzisz tą podwyżkę - gdyby chleb drożał jak 5D kosztowałby 5zł i ale nie kosztowałby bo po drodze byłaby rewolucja :mrgreen:
Jeśli chodzi o chleb to płacę najtaniej od 20 lat.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
To potaniały! Ja w szkole średniej mocne kupowałem za 120.000,00 zł :-)
eee tam rozmawiamy o elektronice - ja kiedyś myszkę logitecha kupiłem za całą swoją pensję :mrgreen: i co na to ekonomia - nie będę wnikał ile mnie kosztował 386 do tej myszki :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Paliwo kosztowalo okolo 3.70 np.
Właśnie sprawdziłem we wrześniu 2005 roku za paliwo płaciłem 4,20-4,30 czyli mniej więcej tyle co teraz, a w między czasie było i tańsze i droższe (nawet powyżej 5). Ale trzeba by jeszcze sprawdzić jaka była wtedy akcyza na paliwo, bo ona ma ogromny wpływ.
moim zdaniem pomiedzy 5d a 5dmk3 jest przepasc
stad i cena rozna
ale dla przykladu podam ze BMW 316 (najtansza wersja) kosztowała;
1991 - 14,3 k gbp
1998- 17,6 k gbp
2005 -20 k gbp
2012 - 25,1 gbp
a nikt chyba nie powie ze jest to to samo auto co 20 lat wcześniej
No to jakis dziwny jestem, skoro nowe produkty (drozsze) sa dla mnie normalna sprawa.
Paliwo i papierosy to podatki i polityka a nie ekonomia i rynek.
W 2004 nabyłem 20d za $1600.
Dzisiaj można kupić sporo taniej 80d albo 6d. Nie widzę drożenia.
Natomiast złotówki kedyś były po 50 centów a dzisiaj po około 25.
Mi tak się kojarzy, ze za 30d w bodaj 2005 lub 2006 płaciłem coś ok. 4-5 tys. To dopiero jest porazka. Nie pamiętam tylko czy z jakimś badziewiastym obiektywem czy bez.
Edit: musiał być 2006 bo tak premiera była :) kupowałem w okolicach czerwca przed wakacjami, to była pierwsza cyfrowa lustrzanka. Sprzedałem wtedy minoltę a200 za ok. 2 tys. a do Canona kupiłem sigme 18-200 (do dzis przezywam tą porażkę :-)). To dopiero były ceny. A to tylko 10 lat temu. Niesamowite.