Odp: [RobertON] przyroda, pejzaże i inne
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
222- tu za mała GO,lub trzeba było ostrzyć na słupek. Dzwonki leśne występują w kilku odmianach, sfotografowana przez ciebie jest najpopularniejsza obok większej formy. Rano za aparat i do lasu poprawkę zrobić Robak bardzo ładnie komponuje się z tłem,ogólnie udane strzały. Krople wody...Takie kształty gdzieś widziałem
Ha..ha, było zrobione takie, w którym ostrzyłem na słupek, ale jakoś poprzednia wersja bardziej mi się spodobała.
Krople - mają krople wody w odbiciu wewnątrz, to jest widok kropli pod hubą na zwalonym dębie.
226) Kwiatek według Twojego zalecenia.
227) Jedna kropelka.
Dzwoneczek miodzio:). Ale jest jeszcze jeden myk z upiększeniem- krople wody, możesz prysnąć z rozpylacza. Efekt murowany. Kropla bardzo ładna. To wszystko soligorem jedziesz?
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Dzwoneczek miodzio. Ale jest jeszcze jeden myk z upiększeniem- krople wody, możesz prysnąć z rozpylacza. Efekt murowany. Kropla bardzo ładna. To wszystko soligorem jedziesz?
Jakoś nie upiększam rzeczywistości, pod hubą było sporo tych kropelek z obrazem kropelek w środku.
Mam taki zestaw, dość lekki z Soligorem i TC x1,4 lub bez TC oraz lampą na wysięgniku. Zrobię fotę i zapodam, jak to wygląda, można uzyskać dobre powiększenie i przyzwoitej odległości.
Mam też Canona 60/2,8 Macro daje bardzo ładne odwzorowanie z pierścieniami 65 mm - 3,75:1 i z TC x1,4, co z tego jak odległość przedmiotowa wynosi zaledwie 55-60 mm, a to jest zdecydowanie zbyt mało jak dla mnie, zwłaszcza z lampą.
Taki niby zestaw, może nie jest ładny, ale działa nieźle. Całość na kątowniku ALU, bateria z przelutowanego koszyczka na 3V.
Obejma z blachy na pierścieniu, całość musi być jak najlżejsza.
228) Canon 50D/1100D jest lżejszy, TC x1,4 (lub bez - nie wpływa na odległość obrazową), pierścienie z wyciętym otworem na TC (z przeniesieniem AF), Soligor EF 100/3,5 Macro z soczewką 1:1 lub bez niej.
Przerobiona lampa z dufuzorem.
--- Kolejny post ---
229) Dyfuzor z pudełka, palnik wyjęty z lampy i wstawiony z możliwością regulacji.
--- Kolejny post ---
229) "Wyrwana" gorąca stopka z najtańszej lampy, przerobiona na kabel - działa pomiar i regulacja.
No to pojechałeś, niezły kombajn:D.Szczerze mówiąc inaczej to sobie wyobrażałem, ale przy pełnej kontroli mocy światła takie rozwiązanie jest o wiele lepsze. Wygląd nie ma znaczenia, nigdy w restauracji nie pytałem jakie ma garnki czy kuchnię. Tak w ogóle to myślałem,że używasz soligora z mocowaniem m-42
Próbowałeś może zmierzyć skuteczny zasięg błysku?
Teraz już wiem czemu masz takie przepalenia na zdjęciach:) weź wywal tą folię z wnętrza obudowy,wyklej czymś białym matowym, a nawet w tej konstrukcji pokusiłbym się o coś szarego i całość zasłoń jednym z materiałów o których Ci kiedyś pisałem:)
Że Ty do tej pory nie wywołałeś pożaru w lesie i na łące ;) i nie doprowadziłeś do ślepoty owadów:)
pozdrawiam
jak coś to pisz na prv
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Że Ty do tej pory nie wywołałeś pożaru w lesie i na łące i nie doprowadziłeś do ślepoty owadów
Nooo nie, tak źle nie było. Pudełko jest nakryte zmatowionym dekielkiem. Papier ścierny i z dwóch stron ostro przejechane.
Na wewnętrzną stronę wklejona folia x2 - jak na foto. Taką jak radziłeś z opakowań.
Poza tym moc lampy zmniejszyłem, poprzez zmianę pojemności kondensatora wyładowczego z 500 mikroF na 320 mikroF (2x 160).
Pomimo tego faktycznie są przepalenia, jak słusznie dostrzegasz i pewnie wywalę folię ze środka.
Bardzo dziękuję italy za przydatne rady.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Próbowałeś może zmierzyć skuteczny zasięg błysku?
Nie mam pomysłu jak to zmierzyć prostymi metodami, ale mogę spróbować jakoś porównawczo. Pomyślę o tym.
230) Dyfuzor z folią.
Zawsze podziwiam, gdy ktoś sam sobie umie coś takiego zrobić. U mnie zwyciężyło lenistwo :)
A tak poza tym, to idziesz do przodu (choć polecam silniejszą weryfikację, np. odczekać tydzień i spojrzeć na zdjęcie jeszcze raz).
Eeee tam, jak kupisz lampę to jedno-dwa popołudnia i sam to zrobisz - bez lenistwa.
Jedyny problem, to nie zepsuć "gorącej stopki" i przelutować ją na kabel.
Przeniesienie palnika to już łatwizna. Ale bardzo Ci dziękuję.
Potestuję jeszcze skale odwzrowania i odległości ostrzenia od przedniej soczewki.
Jedno co zauważyłem, to użycie TC x1,4 nie zmienia odległości ostrzenia, za to wzrasta skala odwzorowania x1,4.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
(choć polecam silniejszą weryfikację, np. odczekać tydzień i spojrzeć na zdjęcie jeszcze raz
I tego będę się trzymał, masz rację.
Trwają prace nad dyfuzorem, to przerwa w makrofotografii.
A jako, że lubię konie, to kilka napotkanych o poranku.
231) Na trawce
232) Ma prezencję - śliczny jest z tymi skarpetkami.
233) Musimy o czymś pogadać...
234) Kasia z końmi pod siodło