Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
Cytat:
Zamieszczone przez
RadOs41
Podepnę się, też jestem ciekaw, jak to szkło chodzi pod FF, jak bardzo i do jakiej ogniskowej winietuje. Gdyby ktoś mógł wrzucić kilka zdjęć z FF dla ogniskowych np. 18, 22, 26mm. Ewentualnie uprzejmie proszę forumowicza, który posiada FF i tytułowe szkło, i używał tego tandemu, o podzielenie się uwagami w kwestii ich współpracy i uzyskiwanych efektów (Wiem, że szkło jest przeznaczone pod APS-C). Dziękuje i Pozdrawiam.
Wystarczyłoby przeczytać porządnie wątek - parę stron wcześniej są uwagi odnośnie użytkowania oraz sample z 6d
Znalazłem również test pod APS-H, a nie pod FF
Sigma 18-35 F1.8 HSM DC Art on Canon APS-H | Photography Gone Wild
Wiadomo jest winieta, a na dole obrazki z FF
Cytat:
Zamieszczone przez
RadOs41
Podepnę się, też jestem ciekaw, jak to szkło chodzi pod FF, jak bardzo i do jakiej ogniskowej winietuje. Gdyby ktoś mógł wrzucić kilka zdjęć z FF dla ogniskowych np. 18, 22, 26mm. Ewentualnie uprzejmie proszę forumowicza, który posiada FF i tytułowe szkło, i używał tego tandemu, o podzielenie się uwagami w kwestii ich współpracy i uzyskiwanych efektów (Wiem, że szkło jest przeznaczone pod APS-C). Dziękuje i Pozdrawiam.
http://www.canon-board.info/obiektyw...ml#post1199372
Tutaj masz moje przykłady, Co prawda szkło pod APSC ale według mnie 35 spokojnie użyteczne a 24 po lekkiej korekcie w LR, a do kotleta winietka idealna ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Yaru
To nie jest obiektyw pod pełną klatkę, tylko pod cropa.
Może nie wiesz ale Canon już robi aparaty z pełną klatką pod które możesz podpiąć również i takie szkło... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
o to chodziło :)
Foty w tym wątku str. 37 widziałem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Może nie wiesz ale Canon już robi aparaty z pełną klatką pod które możesz podpiąć również i takie szkło... ;)
o to chodziło :)
Foty w tym wątku str. 37 widziałem ;)
Nie no oczywiście, można podpiąć i używać wycinając kadr lub używać ogniskowych gdzie winieta nie występuje, jak ktoś lubi taka zabawę czemu nie.
to szkło jest pod APS-C, ew. pod APS-H, tylko ciekawe jak jakość spada od centrum w APS-H. Zresztą ciekawy jestem, czy canon będzie dalej rozwijać APS-H
APS-H to martwa odnoga ewolucji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Toresky
Mam już ten obiektyw dosyć długo, podpięty pod 7D. Mimo kalibracji dockiem, stosując środkowy punkt AF, głównie w ciemnych miejscach (dyskoteki, imprezy przy wspomaganiu AF lampą) ponad połowa zdjęć jest nietrafiona, nawet przy 2.8 potrafi gubić ostrość. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane, miałem Sigmę 35 1.4 i było podobnie. Na LV problem znika - rzecz jasna inny sposób pomiaru. Ostatnio coraz częściej robię fotki na LV, wydaje się to być chore, ale mam pewność że fotka będzie maksymalnie ostra.
Ma ktoś porównanie jak sobie radzi np. 5d mk3 w takich warunkach z tym obiektywem, a może to normalne to opisałem?
Na 50D jest ostrzejszy niż na 7D - kwestia mniejszej matrycy (rozdzielczość) ?
Powinien być ostrzejszy na 7D, bo matryca ma wyższą rozdzielczość, ciekawy jestem ja na dzień dzisiejszy sprawuje się ta Sigma, robisz nadal jakieś imprezy, śluby, masz jakieś mnogie przykłady nietrafionych zdjęć, jak oceniasz to szkło dzisiaj?.
Ja jak byłem podpinać tą Sigmę w sklepie pod 60D, to do 4-5 metrów 99% celnych zdjęć na dalsze odległości FF.
Mi to szkło na cropie robiło co chciało, po ustawieniu na USB docku pod puszkę trafie super :) W słabych warunkach radzi sobie całkiem nieźle, dużo zależy od samej puszki.
Cytat:
Zamieszczone przez
tdominiak
Mi to szkło na cropie robiło co chciało, po ustawieniu na USB docku pod puszkę trafie super :) W słabych warunkach radzi sobie całkiem nieźle, dużo zależy od samej puszki.
Można by powiedzieć z przymrużeniem oka ,że dedykowane dla 7D oraz 70D :D