Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
Witam,
Szukałem ale nie mogę się dokopać :/ Sigma 18-35 1.8 na puszce typu 600d lub podobnym kropie została już przez kogoś sprawdzona? Zagra to razem w ciemnościach kościołów? Mam propozycje na bale, komunie i śluby ale brak mi tej jasnej szerokości i tak pytam...
Kurde, nie wiem co tu kupić..
Mam FF+crop, ze szkieł 24LII, 85/1.8 + fish 8mm.
17-40 nęci, bo jest cashback i szeroko, ale znowu światło... 50ka też kusi, ale 1.2 droga i chyba nie warta tej ceny, a 1.4 denerwuje mnie swoją budową i AFem.
Może Samiego 14 i poczekać może pojawi się poprawiona 50ka?
Cytat:
Zamieszczone przez
Paviarotti
17-40 nęci, bo jest cashback i szeroko, ale znowu światło...
Z drugiej strony posiadając FF dla tych kilku, kilkunastu kadrów nie powinno bić tragicznie.
Cytat:
50ka też kusi, ale 1.2 droga i chyba nie warta tej ceny, a 1.4 denerwuje mnie swoją budową i AFem.
Bardziej przydałby Ci się szeroki kąt niż środek w postaci 50mm. Na Twoim miejscu wybrałbym 17-40L.
Z 50-tek w przyszłości to może nowa Sigma, może być ciekawa ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Paviarotti
Kurde, nie wiem co tu kupić..
17-40 nęci, bo jest cashback i szeroko, ale znowu światło... 50ka też kusi, ale 1.2 droga i chyba nie warta tej ceny, a 1.4 denerwuje mnie swoją budową i AFem.
Samyang 14 - super fajne szkło w śmiesznej cenie.
Co do 50mm to mam ten sam dylemat ale ja czekam na poprawioną 50tkę od Sigmy bo jak będzie tak dobra jak 35mm 1.4 to kupię z miejsca. Canonowe 50 1.4 jest jakieś takie nudne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Veox
Samyang 14 - super fajne szkło w śmiesznej cenie.
No właśnie, śmieszna cena i teraz jeszcze doszło mocowanie filtrów, do krajobrazów by też siadł jak złoto.
Tylko znowu przepaść między 14mm, a 24mm to chyba za dużo. Pewnie wezmę 17-40, chociaż jak człowiek się przyzwyczai do szkieł o f <2.0 to później rzednie mina jak trzeba zapiać coś ciemniejszego. :)
Od czasu kiedy kupiłem 24L 17-40 leży w torbie.
Dziwne ale wystarcza mi 24mm ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tdominiak
Witam,
Szukałem ale nie mogę się dokopać :/ Sigma 18-35 1.8 na puszce typu 600d lub podobnym kropie została już przez kogoś sprawdzona? Zagra to razem w ciemnościach kościołów? Mam propozycje na bale, komunie i śluby ale brak mi tej jasnej szerokości i tak pytam...
Jakos dasz rade na poczatku. Ale jak mowisz o prawdziwych ciemosciach to sie robi na iso 6400 na 1.4. Tu zaden crop nie da rady.
Cytat:
Zamieszczone przez
KGR
Od czasu kiedy kupiłem 24L 17-40 leży w torbie.
Dziwne ale wystarcza mi 24mm ;)
Bo wystarcza. Ja mam fisha do paru ujec a do reszty 24 spokojnie wystarcza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Paviarotti
Przy zestawie, który posiadasz Sami 14 to chyba nie do końca dobry pomysł. Masz 24 dość szeroko a dla extra szerokich kilku kadrów korzystaj z cropa i fisha, tutaj 14 nie przyniesie Ci wiele korzyści. Takie jest moje zdanie.
Do twojego zestawu dopasowałaby się dobrze 50tka, ja czekam z niecierpliwością na tą od sigmy, która ma się pojawić już niebawem. Może być ciekawie :)
domelek, no chyba masz tutaj trochę racji. 24ką pracuje mi się super i znaczną część ceremonii można nim zrobić, a 14mm to już bardzo szeroko.
50ki brakuje chyba mocniej niż szerokiego kąta. Na razie się wstrzymam ze szkłami, bo jak baba nie wiem czego chcę (znaczy wiem, ale combo 14, 17-40 i 50 to za dużo) :)
Póki co kupiłem wyzwalacze do lamp, beauty disha z gridem, lampę studyjną Quantuuma i dodatkową blendę. To mi da chyba więcej fajnych ujęć (pewnie głównie poza ślubami) niż kupno 14ki czy 17-40, a może w lutym Canon pokaże coś fajnego na targach i się przekonam na 100% :)