Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
To nie jest ciekawostka ani nic dziwnego, tylko norma jeśli nie kupujesz w sieciówce czy innym sklepie, gdzie ludzie macają, pstrykają itp. Ja swoją piątkę kupiłem wprost z magazynu i na liczniku miała "0".
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
5D2 dziś trafił w moje ręce. Kilka uwag na gorąco... Obudowa jakościowo zbliżona do 50D. Kółka chodzą pewnie, precyzyjnie, ale mam wrażenie, że mniej płynnie (twardsze odczucie kolejnych pozycji kółka). Widok z matówki = multikino lub inny silverscreen :) Wgrany soft 2.1.2. Z podpiętym 17-40L środkowy punkt AF trafia w ciemnej łazience, bez żadnego problemu, czy bezwiednego jeżdżenia soczewkami. Punkty skrajne boczne ostrzą też bez problemu. Dźwięk układu migawka/lustro: KONKRETNY :) Testy trwają i wszystko wskazuje na to, że się zaprzyjaźnimy :) .
cieszę się z Tobą, ale 6D jest niewiele droższy a... po prostu lepszy
w tym wypadku: lepszy AF w łazience, lepsze skrajne boczne punkty i cichsza migawka
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
6D jest niewiele droższy
Oj - co najmniej 750zł różnicy (w PL) to nie jest niewiele (kupiłem za 6299zł)
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
a... po prostu lepszy
Być może, ale do końca nie byłbym tego pewny. Moim zdaniem jest po prostu INNY. Tak czy inaczej, dla mnie jest WYSTARCZAJĄCY.
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
w tym wypadku: lepszy AF w łazience, lepsze skrajne boczne punkty i cichsza migawka
Grunt, że w mojej łazience się sprawdza. Mam specjalną łazienkę dedykowaną pod możliwości 5D2 :) . A tak na serio... Od zawsze używam tylko centralnego, a odgłos migawki bardzo mi się podoba. Tak jak pisałem wcześniej: jest "konkretny".
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
cieszę się z Tobą, ale 6D jest niewiele droższy a... po prostu lepszy
Amen !
Wychylam wraz z Wami, a jak bardzo chcę konkretny odgłos migawki, to przełączam w moim 6D z trybu cichego na normalny i mam konkret :D
to chyba zapomnieliscie o dzwieku migawki w starej 5D :-D
Mój 6D ostrzy nawet w swietle telewizora (ustawionego na tryb oszczedny :idea:) a w łazience nosi filtr ND bo go światło razi. 8-)
Cienias. Ja robiąc zdjęcia nawet dekielka nie zdejmuję. 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Cienias. Ja robią zdjęcia nawet dekielka nie zdejmuję. 8-)
Padłem ;) Cena nowego 6D i nowego 5D jest minimalna... chyba że ktoś kupuje na fakturę to fak jest 700zł różnicy.. inaczej jest to ok. 200zł. Więc gdybania sią szybko rozwiewane ;)