Odp: Komputer dla fotografa 2024
Warto pamiętać skąd się wziął standard sRGB.
Po prostu - chromatyczności jego poszczególnych składników w zasadzie idealnie pokrywają się z chromatycznością fosforów stosowanych mniej więcej do lat 80 w kineskopach nowszej generacji (triniton itp).
Jeżeli chodzi o Mac'i to warto podkreślić dwie sprawy:
- W wypadku Macbooków wybór innego profili koloru niż "Color LCD" spowoduje fałszywy kolor. Pod pojęciem "Color LCD" zawsze kryje się profil zainstalowanego wyświetlacza w konkretnym modelu. Dopiero od MacBooków opartych na ARM z wyświetlaczem XDR to się zmieniło, bo możemy wybrać profil "symulacyjny". Do zdjęć zdedycowanie "Photography (P3-D65)" a do materiału HDR natywny "Apple XDR (P3-1600 nits)".
- MacOS mam wbudowany system generowania profilu połączonego monitora. W zasadzie każdy nowocześniejszy (czyli >5 letni) monitor potrafi kanałem DCC przekazać zwrotnie chromatyczność składników RGB, a to wystarczy do zbudowania poprawnego kolorymetrycznie profilu (z dokładnością do krzywej gamma).
Kompletnie nie rozumiem, czemu nie zaimplementowano tego żadnym Windowsie.
p,paw
Widać jednak, że ograniczeniem jest sieć 1Gb choc rzeczywiscie niewielkim w przypadku testowanego Mini. Teraz jeszcze powinno sie przetestować mocniejszego Maca przez sieć i wewnętrzny dysk.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Widać jednak, że ograniczeniem jest sieć 1Gb choc rzeczywiscie niewielkim w przypadku testowanego Mini. Teraz jeszcze powinno sie przetestować mocniejszego Maca przez sieć i wewnętrzny dysk.
Może ktoś ma, to samo dałem na Nikoniarzach, tam mają M2 Utra i jeden user ma podobny konfig z NASem na którym pracuje. Tyle tylko, że chyba w LR a nie DXO.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Warto pamiętać skąd się wziął standard sRGB.
Po prostu - chromatyczności jego poszczególnych składników w zasadzie idealnie pokrywają się z chromatycznością fosforów stosowanych mniej więcej do lat 80 w kineskopach nowszej generacji (triniton itp).
Jeżeli chodzi o Mac'i to warto podkreślić dwie sprawy:
- W wypadku Macbooków wybór innego profili koloru niż "Color LCD" spowoduje fałszywy kolor. Pod pojęciem "Color LCD" zawsze kryje się profil zainstalowanego wyświetlacza w konkretnym modelu. Dopiero od MacBooków opartych na ARM z wyświetlaczem XDR to się zmieniło, bo możemy wybrać profil "symulacyjny". Do zdjęć zdedycowanie "Photography (P3-D65)" a do materiału HDR natywny "Apple XDR (P3-1600 nits)".
- MacOS mam wbudowany system generowania profilu połączonego monitora. W zasadzie każdy nowocześniejszy (czyli >5 letni) monitor potrafi kanałem DCC przekazać zwrotnie chromatyczność składników RGB, a to wystarczy do zbudowania poprawnego kolorymetrycznie profilu (z dokładnością do krzywej gamma).
Kompletnie nie rozumiem, czemu nie zaimplementowano tego żadnym Windowsie.
p,paw
Z racji może tego, że nie muszą się aż tak starać ? i tak mają większość rynku.
Mój PC Ryzen 7 5700x3d 32GB RTX3070 wykonał to zadanie w 9min 31s.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Mój PC Ryzen 7 5700x3d 32GB RTX3070 wykonał to zadanie w 9min 31s.
Oj! I co teraz? Wróciliśmy do pierwszego posta. Co kupić w 2024?
Jesli wydajność jest priorytetem to wiadomo. Przecież ten Mini to najsłabszy model M2 Appla to widać w różnych testach :)
To samo zadanie ale na dysku talerzowym (symulacja NAS przez 1Gb) zajęło 10min 35s.
Czyli operacje sieciowe w tym wypadku mają niewielkie znaczenie. Głównie moc procka i grafiki. A to też było z DXO czy LR?
--- Kolejny post ---
Bo taka mnie myśl naszła, filmów nie robię, że po roku pracy na tym podstawowym M2, nie czuję że potrzeba mi więcej wydajności. Więc nie wiem czy plan zakupu M4 MAX, niewazne ile tam będzie szybszy, nie odejdzie przypadkiem w zapomnienie. Szczególnie że operacja exportu, na tym podstawowym, pozwala normalnie robić inne rzeczy i nie czuć że on coś tam robi w tle.
--- Kolejny post ---
Wiadomo, że gdy się patrzy w benchmarki to wyższe modele kuszą. Ale z drugiej strony rozsądek mówi, że niekoniecznie jest taka potrzeba u mnie. Hmmm
Test zrobiłem w DXO na 524 rawach z A7III. Dobre pytanie czy przy obróbce zdjęć realnie odczujesz większą wydajność mocniejszego Maca.
Właśnie, zazwyczaj robi się export 20-30 plików max jednorazowo. Te czasy takie czy inne są realnie mniej ważne, skoro pracuje się płynnie.
Ciekawe czy ktoś z podstawowym M4 jeśli już mają zrobi podobny test aby zobaczyć czy tam coś lepiej i o ile w takim zadaniu exportu czy nie bardzo. Bo cena podstawowego ma sens skoro i tak magazyn plików na NAS.