Zartujecie sobie chlopaki a ja tam mam taka cicha nadzieje, ze wejdzie nastepca 5D i wowczas ceny piatki spadna i sobie ja zakupie. :-) Mysle o tym od dluzszego czasu przy zakupie swoich szkielek.
pozdrawiam,
Wersja do druku
Napisałem wyraźnie na początku: ktoś o nicku SuperPeter jeszcze nigdy się nie pomylił...
5D dla mnie jako hobbysty nie jest wart więcej niż 6000 PLN. Co innego dla zawodowców. Dla nich 1Ds2 jest taniochą, ale o tym to chyba Bonk powinien coś więcej napisać ;-)
Nie tak dawno był za 7600 na allegro a bez pudełka i ładowarki mogłem kupić za 7000 zaraz po premierze.
nieee.
Będzie 9d (numeracja co 2. ;) )
Do nastepcy 30D moga wrzucic AF z 5D. Pare punktow extra, w sam raz na ulotki ;) Lepsze sledzenie, 5fps... W sam raz na baby 1D.
A w dlugo oczekiwanym 3D AF z analogowej trojki ;) Do tego uszczelki i iso w wizjerze, odkrecany grip. Sensor mogl by zostac... Baby 1ds za $2500 :mrgreen:
Co o tym sądzicie, przeglądając tą strone może być to prawda o 40D chyba to nie żart. http://gadgets.fosfor.se/category/cameras/
No niestety muszę Cię rozczarować pomylił się i to już kilkakrotnie:-). Np. przewidywał 7 miesięcy temu, że wkrótce miał być 1Ds RS, że miało być 370D, że miała być w sierpniu tego roku odpowiedź canona na N D200, że miał być nowy 5D przed Mistrzostwami Świata.
Oczywiście miał/ma też jakieś źródło informacji dobrych, bo kilka rzeczy udało mu sie przewidzieć bardzo trafnie. Byłbym jednak ostrożny w stuprocentową wiarę co do informacji pochodzących z tego źródła.
Można być pewnym, że Canon coś pokaże przed i na Photokinie. Także nie będziemy musieli długo czekać żeby to zweryfikować.
W sumie tych nowości jest 35 razem z tymi co już były:mrgreen:.
W sumie to ma sens. Kiedys Canon mial z 10 aparatow analogowych,
od najprostszego do 1v. Dlaczego teraz tak by nie mialo byc?
5D to w sumie prosty aparat, tyle, ze ma FF. Canon moze go zachowac
w troche nizszym przedziale cenowym, a co za tym idzie zmniejszyc.
5D dostalby wiekszy bufor, lepszy AF i wiecej MP.
Cala linia bylaby jakos tak:
- mini Rebel/4000D
- 400D
- 40D (niewiele nowego, bo zostawiaja miejsce dla 7D)
- 7D
- 5D upgrade
- 3D (miejsce w tabeli trzymane na nie wiadomo co...)
- 1D MkII N
- 1Ds MkII N
- Super One
Od 7D wszystko FF za wyjatkiem 1D i ewentualnie 3D.
3D moze pojsc w szybkosc, wtedy moze miec crop, lub
jakosc, ale tu nie ma zbytnio miejsca miedzy update'owanym 5D
a 1Ds. W sumie calkiem niezla linia, kazdy znajdzie cos dla siebie.
Ja sadze, ze zadowolilbym sie czyms jak 16MP 5D z lepszym buforem
i AF. A na zwierzeta 3D z cropem. 5D jest super, ale czasem
chcialbym miec powiedzmy jeszcze lepsza "archiwalnie" jakosc.
Jedziesz gdziesz w niesamowite miejsce, nie wiesz, czy kiedys tam
jeszcze bedziesz, a za pare lat 12MP pliki to bedzie zart przy istniejacych
wtedy 39MP maszynach :-)
Mysle ze to raczej bedzie:
4000D
400D
40D
3D
1ds/1d albo super one/one rs ;)
Od 3D w gore FF, 45 punktow AF i uszczelki. 1D mkII N to z duzym prawdopodobienstwem ostatnia puszka z cropem 1.3x. W trojce odkrecany grip albo wielkosc jak bonkowej ;) Jedynki mimo wszystko sa za duze.
Wiecej nie ma sensu. Roznice w funkcjonalnosci byly by minimalne, roznice w cenach tez. Trzymanie prawie takich samych aparatow za prawie taka sama kase to tylko dodatkowy koszt. Lepiej jeden lepszy taniej.