Widzę, że wiecej osób wskazuje na 50mm. Statystyycznie odwrotnie niż w wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=11854&page=43 gdzie większość raczej wskazywała na 85mm :) Może rzucę monetą :)
Wersja do druku
Widzę, że wiecej osób wskazuje na 50mm. Statystyycznie odwrotnie niż w wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=11854&page=43 gdzie większość raczej wskazywała na 85mm :) Może rzucę monetą :)
Posiadam oba pierwsza była zdaję się 50. Oba w ciągłym użyciu choć stale przypięta do body jest u mnie 50, dla mnie bardziej użyteczna, więc na wakacje zabrałbym 50.
potwierdzam to co wyżej padło.
posiadź dzieciaczka na krzesełku. Tamron na body i i ustaw na ogniskową 50mm i cyk (przy okazji zoabcz sobei jak daleko jesteś od dziecka - twarzy itd) potem 85 i to samo ćwiczenie.
Co to ci da - primo zobaczysz jaka podchodzi ci ogniskowa bardziej oraz co BARDZO WAZNE z jakiej odległości je robisz od model-a/-ki. Odległość ta jest ważna bo jak trześniesz potem fotka np w jakim muzem motoryzacji dziecku przy motorze to może zabraknąć ci pomieszczenia żeby sie zmieścić.
50mm na cropie to jest odpowiednik 80mm na FF czyli portretówka
85 to na cropie 136 - tez świetna ogniskowa ale do ciasnych portretów albo z większej odległości.
Pamiętaj tylko ża na 85 mm na cropie nie trzaśniesz żadnego Landszaftu bo będzie za ciasno. 50mm złapiesz choc kawałek.
Jelsi natomiast chodzi o 28 1.8 to ciekawe szkło - sam sie do niego przymierzałem ale jednak to, nie ta ogniskowa według mnie a jak podszedłem blisko twarzy to jednak zniekształca troche.
chyba, że wersja ekonomiczna:
85mm 1.8 oraz 50mm 1.8
co wy na to ?
Mam 85mm i polecam je jak najbardziej, ale i tak kupię 50 1.4 (bawiłem się trochę tym obiektywem) jest bardziej uniwersalny! i dziś już wiem, że tą ogniskową częściej bym używał :)
Jak wyfiltrowałem sobie w Adobe Bridge jaką ogniskową najczęściej używam to może Cię to trochę zaskoczy ale przed 50mm kupię 24mm 1.4 tym też się da portret zrobić :) szczególnie na x1.6
Ja naprawde nie rozumiem takich pytan. Pytasz sie innych jakie ogniskowe beda lepsze dla ciebie. Masz zoomy to sobie sprawdz ktora ogniskowa ci lepiej pasuje i tyle.
Ja rozumiem pytac sie o optyke, af itp ale zeby pytac sie nieznajomych ludzi o to ktory obiektyw bedzie dla mnie lepszy?
Zreszta trzeba bylo ciagnac stary temat.
Jak sam napisales kup obydwa z 50 1.8. Jak ci sie bardzo spodoba to kiedys sobie zmienisz na 1.4 Ja tylko dodam od siebie ze jesli chodzi o cropa to przed 85 ja kupie 35 f2. Tanszy od konkurencji a ogniskowa na cropie bardzo fajna.
Jak dla mnie temat do zamkniecia.
miałem kilka dni temu identyczny problem. PRAWIE kupiłem 50mm/1.8 + 85 ale rozsądnie uznałem że chytry dwa razy traci.
na pierwszy ogień poszła 50/1.4 i nie żałuję. na cropie sprawdza się dobrze, jest bardziej 'uniwersalna' niz 85 i to właśnie 50tke bym ci radził kupić w pierwszej kolejnosci, a potem sobie uzbieraj na 85.
ja do kompletu chciałbym jeszcze jakies 28/1.8 i bedzie fajnie, bo 50 czasami jednak w pomieszczeniu jest ciut ciasne (nie mowiac juz o 85 soł .. ) :)
Popieram przedmowce. Dla Twoich zastosowan nie wiem nadczym ty sie jeszcze zastanawiasz tj wakacyjne landszafty i portrety z tych dwoch to tylko 50-tka. Bo o ile wakacyjne portrety (najczesciej plenerowe) 85-tka zalatwisz to juz krajobrazu sobie nie szczelisz. A 50-tka walnieszz landszaft i podjedziesz kilka m blizej zeby zrobic portret. Majac taka szklarnie jak Ty w stopce powinienes wiedziec, ze 85 mm na cropie to ok 10 m odleglosci, zeby pyknac cala postac.
Mam oby dwa i nie mialem okazji wykorzystac ich wakacyjnie (i w tym roku nie bede mial) dlatego poki co powiem tylko tyle, ze 50-tka czesciej przeze mnie wykorzystywana, bo wiecej fotek robie wewnatrz mieszkania. 85-tka w mieszkaniu tez sie nada, ale do faktycznie bardzo ciasnych kadrow. Natomiast na zewnatrz jak jestem czesto zapinam 85-tke.
Z innej beczki to przyznam, ze jednego nie kumam; jak mozna wydawac 1,5 k z zastosowaniem szkla na wakacje. A co potem? Zastanow sie co ci bardzie potem sie przyda.
BTW: 28 1.8 tez chetnie bym u siebie zobaczyl. Od poczatku nastawilem sie na stalki, teraz kiedy powoli chce isc w strone slubow (poki co dla frajdy) mam dylemat co w perspektywie kupic cos szerokiego i stalego czy moze Tamronika 17-50 2.8.
A 70-200/4 zostawiasz w domu? Bo to całkiem fajna portretówka jest ;-)
Jakbym miała taką stopkę jak Ty, to bym brała 50tkę.
A do landszaftów to i tak 17-40 ;-)