Używasz RAW czy JPG?
Jeśli to drugie to się nie wypowiem bo to skaza dla fotografa używać JPG z puszki, jeśli RAW, to żadne z ustawień ostrości, optymalizacji itp nie wpływają na RAW.
Wersja do druku
Obrazek z R6 i r6m2 jest po prostu ostrzejszy.bo Canon wreszcie zastosował słabszy filtr AA. Mniejsza rozdzielczość ma więcej szczegółów niż to co wypluwał R. Takie mam spostrzeżenie.
Ja mam takie spostrzeżenie, że przesiadka z 6d na R to już był mega przeskok pod względem jakościowym obrazka (i moje pierwsze wrażenie też było "nienaturalności", kontrast był zupełnie inny względem 6D, ale oko się przyzwyczaiło i mnie osobiście się bardziej podobało z zasem to co dawała Rka). Co do R vs R6mk2 to nie widzę większych różnic szczerze powiedziawszy. Jedynie to, że mniejsza matryca = "fajniejsze" szumy, milsze dla oka.
Z grupy na FB
Załącznik 18404
Być może dodatek w nawiasie jest tutaj najbardziej istotny ?
Jako posiadacz R7 robiłem upgrade firmware trzykrotnie, do ostatniej wersji 1.6.0 - za pomocą pliku zgranego na kartę i nie ma żadnych kłopotów z aparatem.
Nie sądzę, żeby to miało jakikolwiek wpływ. Z moich obserwacji update przez aplikację różni się tylko tym, że zamiast samemu zapisać plik na karcie pamięci, robi to za nas apka, ale sam update robi się identycznie, tak samo z karty pamięci. Ja robiłem update z apki i na całe szczęście wszytko poszło OK. Początkowo te wieści o uceglonych body traktowałem jako fake newsy, ale patrząc na ilość wpisów sam zaczynam się bać na przyszłość...
ale czy jest taka możliwość że po updacie coś się sfajczyło na MB? mogę to sobie wyobrazić, pytanie czy tak serio jest
Z ciekawości. Jeżeli do wywoływania używa się canonowskiej aplikacji to też nie?
Aha, używam RAW+JPG i często używam jpg. Przykładam uwagę do ustawień aparatu (odpowiedni WB, style itp). Mając jpg o 45 Mpx i kolorystyce jaką chcę i scenę o "normalnym" kontraście, nie wymagającej 14 bitowego RAW to mogę używać jpg w 90% potrzeb.