Hej
Mam jakieś obiektywy m42, które chciałbym wykorzystywać na 6D. Jakie matówki polecicie?
Wersja do druku
Hej
Mam jakieś obiektywy m42, które chciałbym wykorzystywać na 6D. Jakie matówki polecicie?
Polecimy matówkę superprecyzyjną Eg-S.
Dowód że pasuje do 6D:
Canon EOS 6D - Cyfrowe aparaty z wymienną optyką - Canon Polska (Specyfikacja produktu -> AKCESORIA -> Wizjer)
KONIECZNIE przeczytaj sobie te opinie PRZED dokonaniem ewentualnego zakupu:
CANON EG-S MATÓWKA - Cyfrowe.pl
Montaż:
https://www.youtube.com/watch?v=YNwOr3g9gzA
Najlepiej przewinąć sobie od razu na 4:07. 6:20... Należy robić wszystko tak aby nie wtykać tam swoich palców, któryś się ześlizgnie i jesteś ugotowany. Tym "patyczkiem" powinno się dać wszystko ogarnąć. W ostateczności dopchnąć ramkę tak aby się porządnie zatrzasnęła w jakichś cieniutkich rękawiczkach jednorazowych byle nie były to rękawiczki przetalkowane.
A po montażu:
"You should go to "Menu -> C.Fn III -> 2 Focusing screen" and select the apropiate focusing screen (Eg-AII, Eg-D, or Eg-S) so that the camera knows which one is installed."
Nie macie wrażenia, że AWB jest mało przewidywalny? Ja stwierdzę nawet, że jest mniej przewidywalny niż w moim starym 550D. Czasem mocno zażółcone zdjęcia wychodzą, a czasem wpadające nieco zbyt w cyjan. Tylko światło dzienne wpadające przez okno.
Jest zle przy swietle sztucznym, ale przy slonecznym nie zauwazylem problemow.
to prawda AWB w sztucznym daje ciala co czasami mnie bardzo irytuje przy roznie i nierowno oswietlonych halach czy innych pomieszczeniach gdzie zmienianie co chwila WB jest dosc irytujace...
Patrzac w skleie elektrycznym jak rozne mamy zarowki ( a w zasadzie to juz nie ma zarowek i trzeba by to cos nazwac inaczej ;) ), to nie ma sie co dziwic ze AWB nie daje rady.
Cykałem w pokoju przy zachodzącym słońcu, trochę była rozbieżność... No ale fakt, że tylko się nim bawiłem. Muszę sobie to wszystko poustawiać. No ale ewidentnie WB działa inaczej niż w 550D.
I dlatego niestety trzeba wszędzie latać z jakimś zewnętrznym światłomierzem, zwłaszcza w przypadku wykonywania zdjęć we wnętrzach pomieszczeń za które ktoś nam później zapłaci (oby). Ja jako posiadacz smartfona iPhone używam Pocket Light Meter (aplikacja posiada możliwość współpracy z Luxi), gdybym żył z fotografii to prawdopodobnie kupiłbym sobie coś od firmy Sekonic.
A przy okazji, szkoda że Canon nie popisał się jeżeli chodzi o szybkość obsługi dokonywania pomiaru balansu bieli przy pomocy którejś z kart. :(
Canon EOS 6D:
ON -> Zrób zdjęcie karty -> MENU -> Ręczny WB (wg wzorca bieli) -> Wybierz zrobione zdjęcie karty -> SET -> OK -> Balans bieli -> Nastawa własna -> SET -> naciśnij spust migawki do połowy aby móc wyostrzyć na obiekcie i zrobić zdjęcie
Fujifilm X-M1:
ON -> WB -> NIESTANDARDOWE -> MENU OK -> Zrób zdjęcie karty -> MENU OK -> naciśnij spust migawki do połowy aby móc wyostrzyć na obiekcie i zrobić zdjęcie
Tak, posiadam obydwa aparaty więc mogłem zrobić takie porównanie.
marudzimy a mnie w 6d tak szczerze mowiac brakuje tylko szybszej serii :D