Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Witam, chciałbym was o cos zapytac, obecnie posiadam Pentaxa k-30, i przymierzam sie do kupienia pełnej klatki, zastanawiam sie miedzy 6d a Nikonem d750, i teraz tak, Nikon jest lepszym aparatem, troszke mniejsze szumy, swietny AF, Genialny DR itd natomiast tu pojawia się kluszowa rzecz ZDJECIA a w zasadzie KOLORY, nie wiem jak to dokladnie wytlumaczc ale zdjecia z Canona maja w sobie pewną Magię, robię oczywiscie w RAWach i tak wiem ze z urzedu nikon/canon sa inaczej zaprogramowane, nikon bardziej idzie w zolty/czerwony Canon - magenta, i niby Rawach mozna wszystko zmienic ale teoretycznie to chyba wychodzi tak ze duzo cięzej wyciagnac z nikona kolory i obrazek na ktorym mi zalezy, nazwę te obrazek "Lifestylowym", Canon przypomina bardziej film, Nikon jest taki zimno cyfrowy do bólu, oceniam to wszytsko na postawie ogladanych zdjec na flickr/500px, ponizej daje zdjecia ktore mi sie podobają i maja wlasnie ten lifestylowy look ;)
Chciałbym zebyscie mi pomogli dokonac wyboru, i jesli sie myle wyprowdzili mnie z błędu.
Sam Robinson â Sam Robinson â Photography â Boomcase
Sam Robinson â NewLook-London-04
Sam Robinson â Sam Robinson â Photographer â New Look
Cytat:
Zamieszczone przez
llcooljozek
Canon przypomina bardziej film, Nikon jest taki zimno cyfrowy do bólu, oceniam to wszytsko na postawie ogladanych zdjec na flickr/500px, ponizej daje zdjecia ktore mi sie podobają i maja wlasnie ten lifestylowy look ;)
Tutaj akurat PS odegral najwieksza role jesli chodzi o kolory.
Na 500px w wiekszosci przypadkow, fotki sa po ciezkim postprocesie.
Zobacz jak aparaty leza Ci w rece, ktory bardziej preferujesz. Jakie szkla chcesz posiadac. Puszke mozesz zmienic, postprocesing podszlifowac ale sprzedaz szkiel i flashy za 50% ceny to zly pomysl.
Witajcie,
Mam cichą nadzieję, że znajdzie się tutaj ktoś, kto mi pomoże. 2 tygodnie temu mój 5DMarkII przestał ostrzyć, potrzebowałam pilnie sprawnego aparatu na następną sesję i mój wybór padł na 6D (niestety 5DMarkIII nie był dostępny w żadnym ze sklepów - mieszkam w Norwegii) Pracuję w studiu, balans bieli zawsze na 5600K.
Problem w tym, że z 6D mam inne kolory na zdjęciach. Z 5DMarkII iałam temperaturę barwową 5200 i tintę na +1, z 6D mam odpowiednio 5558 i +8. Kolory mają więcej czerwieni, musze zmieniać te parametry dla każdego zdjęcia. Czy można to jakoś ustawić?
Z góry dziękuję za pomoc.
Cytat:
Zamieszczone przez
Martadobrowolska
...z 6D mam odpowiednio 5558 i +8. Kolory mają więcej czerwieni, musze zmieniać te parametry dla każdego zdjęcia. Czy można to jakoś ustawić?
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie wiem w czym chcesz ustawiać, bo nie napisałaś, ale może to pomoże: http://www.canon-board.info/software...-barwne-99623/
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Próbuję to ustawić bezpośrednio w aparacie, ale bez rezultatu. Zdjęcia mają za dużo czerwieni, więc muszę w ACR korygować każde jedno zdjęcie.Trochę to uciążliwe jest, więc może ktoś wie jak to w aparacie ustawić, i czy w ogóle się da?
Cytat:
Zamieszczone przez
Martadobrowolska
Próbuję to ustawić bezpośrednio w aparacie, ale bez rezultatu. Zdjęcia mają za dużo czerwieni, więc muszę w ACR korygować każde jedno zdjęcie.Trochę to uciążliwe jest, więc może ktoś wie jak to w aparacie ustawić, i czy w ogóle się da?
Na str 123 w instrukcji masz opisaną korekcję balansu bieli (blue, magenta, amber, green) podobno działa jak filtr temperatury barwowej, natomiast jak dokładnie ustawić to zależy już od Twoich wymagań i preferencji.
Panowie, czy wie ktoś jak przez eos remote przy zapisywaniu zdjec na tablet moge zmienic wielkosc zapisywanego pliku? zapisuje mi 1920pix po dluzszym boku, chciałbym chociażby 3000, da sie to ominąć? a moze jest jakaś inna apka która mi to umożliwi?
ps. jeśli ktoś zna fajny programik do edycji metadanych tez byłbym wdzieczny
Panowie, jak regulować front focus/back focus?
mam 50/1.4 i mam FF, może ktoś wie gdzie znajdę kartę testową?
Cytat:
Zamieszczone przez
bober5264
Panowie, czy wie ktoś jak przez eos remote przy zapisywaniu zdjec na tablet moge zmienic wielkosc zapisywanego pliku? zapisuje mi 1920pix po dluzszym boku, chciałbym chociażby 3000, da sie to ominąć? a moze jest jakaś inna apka która mi to umożliwi?
ps. jeśli ktoś zna fajny programik do edycji metadanych tez byłbym wdzieczny
Najnowsza wersja ma opcję do wybory czy resajz czy oryginał...
Cytat:
Zamieszczone przez
bober5264
W najnowszej wersji (1.3.0.1) kliknij na ikonkę kółka zębatego w lewym górnym rogu i pod "IMAGE SAVE SETTINGS" masz "Resize". Jak dalej wejdziesz to masz "Resize" (Zmieniaj), Don't Resize (Nie zmieniaj) i "Select when saving" (Dokonaj wyboru przy zapisie).
Cytat:
Zamieszczone przez
poli_x
Panowie, jak regulować front focus/back focus?
mam 50/1.4 i mam FF, może ktoś wie gdzie znajdę kartę testową?
Menu->C.Fn II:Autofokus->[9]Mikroregulacja AF
Kartę testową? Do wyboru do koloru:
http://www.dphotojournal.com/focus-test-chart.pdf
albo:
Squit Photo (link do pliku *.pdf jest pod zdjęciem)
To drugie rozwiązanie jest ZNACZNIE wygodniejsze w użyciu choć trzeba spędzić więcej czasu na jego budowę.
"The distance between the camera and the chart should ideally be around 50 times the focal length of the lens - for example, with a 50mm lens you want to be 2.5 metres away from the chart." - dla obiektywu o ogniskowej 50mm test przeprowadzasz z odległości 2,5 metra.