677,fajne a kamienie to raczej na szaniec :)
Wersja do druku
677,fajne a kamienie to raczej na szaniec :)
Kamienie już na szańcu i na Szczelińcu.
Miło, że Latarnie się spodobały.
678) Biometar 85 mm z canonowym cropem .
Przeprosiłem się z manualami i próbuję rozruszać przysłonę, bo stała na 2,8.
Zobaczę co Zeiss potrafi na cropie - na pełnej dziurze "mięciutki".
Coś mi ta miękkkkkość nie pasi ;)
678 :IMHO:zabokehowane zanadto jak z obiektywu lustrzanego o duzej ogniskowej
Mnie nie pasi "nerwowy" bokeh, co go widać na drzewie.
Ale jak go przymknąć, to całkiem ładnie rysuje.
678) Biometar 85 mm, przymknięty do f8
--- Kolejny post ---
Najładniejszy bokeh z cropa mam z obiektywu Tokina 50-135/2,8.
Jakiś taki gładki, a nie "nerwowy".
Świetne szkło, nowe za 1200 PLN.
680) Widoczek ze Szczelińca
681) Widoczek biało-czarny, ze Szczelińca w inną stronę.
682) Wodospad B&W, takie niewielkie coś. Nieco stylizowane.
683) Ożywiona przyroda, ładny maluch, o mało go nie przejechałem.
A widzisz. musisz poważnie pomyśleć nad kadrami na wysokości obiektu którego fotografujesz :):):) Cóż nic nie pozostaje jak położenie się w trawsku :)
Ja już zaliczyłem kilka razy tzw glebę :) i chyba efekt lepszych kadrów ptaszków jest :) więc do dzieła Kolego :)
Pomyślałem i było z poziomu ziemi, no może 15 cm ponad nią.
684) Jesiennie, światełko przez drzewa.
685) Woda, jeszcze nie wata.
686) Promyczek światła
686 .Cholera :shock: ,jestem pod wrażeniem :) .Naprawdę świetne :D .To IMHO najlepsza fota z leśnych ,które zarzucałeś .
686 podoba się, bardzo.
85 i 86 przypadly mi do gustu :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Znowu byłeś w okolicy?
Dziękuję, było dość ciemno, ale wyszło.
--- Kolejny post ---
Uprzejmie dziękuję.
--- Kolejny post ---
Mnie także się podobają, na razie :)
--- Kolejny post ---
Byłem i będę jeszcze za trzy tygodnie.
--- Kolejny post ---
Obrazek w nowszej B&W wersji:
687) Widok na góry
686. bardzo pięknie zagrało światło w tej kompozycji, Mam tylko nadzieję że nie dłubałeś dużo w tym rawie :)
Uprzejmie dziękuję.
688) Stylizacja landszaftowa B&W.
Lubię te Twoje czarno białe wersje .
Oba ostatnie kadry fajne ale obrobka bardziej mi sie na 87 podoba.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dzięki, miałem wątpliwość i zrobiłem dwie wersje. Będzie do wyboru.
689) Stylizacja nieco inna B&W, bez "czerwonego" wtrącenia na warstwie.
--- Kolejny post ---
Inne wcielenia.
690) B&W macro na ciemno.
691) B&W macro na jasno.
Coś mi nie pasuje tu brak koloru. Może dlatego że tak małe zwierzątka ciekawsze są w swoim naturalnym ubarwieniu.
Jak wygląda 688/689 w kolorze? Pytam, bo może warto zastosować filtry do fotografii b-w, w tym wypadku ich symulację programową: żółty uwypukla chmury, pomarańczowy i czerwony przyciemnia zieleń itp. Żeby trochę rozruszać monotonię płaszczyzn łąki, lasu i nieba. I trochę pokręcić kontrastem, starając się nie obcinać histogramu. Dodanie zabarwienia powinno być ostatnią operacją; ja lubię uzyć takiego lekko stalowego, niebieskawego, ledwo widocznego.
Do ważki dodałbym konkretną winietę. Pluskwiaka spróbowałbym potraktować filtrami, żeby lepiej oddzielić go od roślinki. Mimo wszystko "w owadach" podzielam zdanie Italyjego.
Mam także naturalne ubarwienie, ale robi się nudnie - czerwone na zielonym.
692) Ważka w kolorze
--- Kolejny post ---
Dziękuję za uwagi, popróbuję tak zrobić.
Jeszcze co do obrazu "Przez rzeczkę" - brakuje mi górnej części histogramu: chmury powinny być prawie białe, a niebo dość jasne.
Jak zwykle - traktuj moje uwagi lekko, bo to tylko mój gust. Przecież nie będzie artysta artyście mówił... ;)
No to się uśmiałem, we mnie jest tyle z artysty co "kot napłakał" :)
--- Kolejny post ---
693) W kolorze, już było podane niegdyś.
694) Zaczyna mrozić.
695) Woda powoli zamarza tu i ówdzie.
695 jest ładne. Bardzo ładne.
Wykorzystując wolną chwilę, trochę się poznęcałem nad Twoim zdjęciem nr 693.
Minimalnie wygiąłem prawą stronę krzywej tonalnej, żeby rozszerzyć górną część histogramu. W ramach konwersji na B/W wzmocniłem odcienie żółte i osłabiłem niebieskie oraz dodałem delikatnie Twoje ulubione zabarwienie pomarańczowo-sepiowate.
Oczywiście pamiętamy, że to moja koncepcja i że nie będzie artysta artyście... ;)
Cieszę się, że znalazłeś chwilę czasu, aby coś zrobić - podoba się :)
Z RAW-a jest lepiej podziałać - proszę.
Wówczas można uniknąć efektu halo, jaki się pojawia ponad drzewami z lewej strony.
Oczywiście można to "ręcznie" przyciemnieć, ale lepiej tego uniknąć bezpośrednio pracując na RAW-e.
https://www.dropbox.com/s/r8lex0nxdf..._9961.CR2?dl=0
696) Żurawie w starym stylu, są jeszcze u mnie i latają, tylko nie mam czasu za nimi "pochodzić".
697) Słoneczko i mróz, a Warta płynie.
I żurawie fajne i fajnie przyszronione:)
Zabawy ciąg dalszy. W zakresie konwersji zrobiłem mniej więcej to samo, ale startowałem z RAWa. Nie dałem sepii, bo bardziej pasuje prawdziwy czarno-biały.
W sumie chciałem pokazać, że robiąc konwersję do CZ-B, warto sobie przypomnieć, lub się nauczyć, co robiły filtry do fotografii czarno-białej. Dzięki temu można uzyskać ciekawsze efekty, niż tylko za pomocą kręcenia suwakami.
Tym razem nie ruszałem w ogóle kontrastu, krzywej i tym podobnych, jedynie przesunąłem histogram +0,5 EV, bo zdjęcie było niedoświetlone.
Obróbka na kompie daje więcej możliwości, niż dawne rzeczywiste filtry, bo można wzmacniać i osłabiać kolory bardziej selektywnie.
Umyj sobie matrycę.
Prawda i od razu widzisz efekt.
Przyzwyczaiłem się do DxO i Silver Efex Pro2 do obróbki BW.
Ładnie Ci wyszło, nie ma tego efektu halo. Ja bym nieco rozjaśnił lewą części foty, bo tam były widoczne grube gałęzie.
Ale każdy ma inny pomysł na foty, i tak rozwijamy swoją wyobraźnię :) O ile jest :)
--- Kolejny post ---
698) Temat ten sam co poprzednio. Badyle ze szronem całkiem nieźle wyglądają.
Te gałęzie widać przed zmniejszeniem i zapisem w JPGu, nie chciało już mi się dłubać.
Używam programu jak widać na obrazku (nie mylić z tym drugim korelem pejnt szop pro). Takie jest pole dialogowe do CZ-B i właściwie nic więcej nie zrobiłem.
Zaczynałem od Corela 5, na windzie 3.11. Teraz - jak widać - mam Corela X4 (14). Próbowałem kiedyś PSa o imieniu Adobe, ale nie mogłem się przestawić.
Jak patrzę na te wałki ze słomą, to tęsknię za starymi, klasycznymi snopkami. Ale takich już nie ma, nawet w górach - wiem, bo ostatnio specjalnie się za nimi rozglądałem.
700) Kajakarz