To zrobiłeś mi nadzieję, właśnie jestem w trakcie jednej i nie rokuje póki co.
Wersja do druku
nie ma telefonu ani maila. napisałem przez allegro. cisza
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Witam, ta aukcja wydaje mi się podejrzana: Obiektyw Canon EF 16-35mm f4.0L IS USM (6802214845) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Tak mi się wydaje, resztę pozostawiam waszej ocenie.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Zna ktoś użytkownika na allegro Acousticend i może coś o nim powiedzieć? Gość ma od dawna konta, sprzedaje Canona i hifi i nie wiem czemu, ale ma kilka różnych kont. Prawie na wszystkich aukcjach ten sam styl opisu i sprzęt przeważnie idealny.
przykładowa jego aukcja Canon EF Zeiss Planar ZE 100 mm f /2.0 Macro (6796269418) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
z tym nie prowadzeniem działalności to trochę przesadził
w wielu firmach występuje, większość w stanie upadłości
W ramach planów porzucenia bezlusterkowego Olka i powrotu do lusterkowca, natrafiłem na takie cudo:
AparatCanon50D+ 2 obiektywy Canona +2 torby-okazja (6796969476) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
ale to coś zbyt piękne by było możliwe za 3k. Sprzedający od ponad roku nieaktywny. Brak przesyłki za pobraniem. Jaka jest opinia Szanownego Grona Forumowiczów?
Co sądzicie o tym obiektywie?
Canon EF 70-200 2,8 L USM (6810966152) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Coś warty, czy lepiej kupić używanego tamrona lub sigmę za te kilka złotych mniej?
Bez spiny, na luziku. Zmarszczki to nie fajna sprawa. :P
Ok, tyle że było że mechanicznie i optycznie sprawny. Dlatego warto zapytać.
Mniejsza...
Dowcipnie Ci Kolega odpisał, bo pytałeś w innym wątku:
Ten obiektyw jest zjechany jak sandały Mojżesza.
Lampy tanieją bo to elektryka a optyka trzyma cenę, wnioski wyciągnij sam.
http://www.canon-board.info/sprzet-s...ml#post1349638
Ktoś chętny na 5d mk III z 24-105 (pudełko, akcesoria) za 2400zł?
https://www.olx.pl/oferta/canon-eos-...9-IDmZv1y.html
Witam,
chciał bym wszystkim z forum odradzić sprzedającego https://allegro.pl/uzytkownik/41855755/oceny nick cool_arts Kupiłem od niego SIGMA EX MACRO 105mm 1:2,8 ;58mm. Mój błąd polegał na tym że nie napisałem do niego wcześniej i nie spytałem czy obiektyw jest 100% sprawny. Okazało się że przesłona zacina się po wyżej f2.8. Na chwilę obecną sprzedający broni się tym że w opisie aukcji było napisane "Obiektyw w pełni współpracuje na ustawieniu światła 1:2,8". Miejcie się na baczności. Przyznaję żę zmylił mnie opis "- AF pracuje prawidłowo, w całym zakresie". Chciał się tylko podzielić doświadczeniami.
"towar niezgodny z opisem" - reklamuj?
Nawet gdybyś zapytał, czy obiektyw jest w pełni sprawny, dostałbyś - zgodna z prawdą - odpowiedź twierdzącą. Czy chodzi o to, że aparat pokazuje błąd przy ustawieniu przysłony innej niż "pełna dziura", i przy robieniu zdjęć, i przy podglądzie głębi ostrości? Jeśli tak - obiektyw (prawdopodobnie) jest sprawny, i będzie dobrze działał z analogowymi lustrzankami Canona, lub d30, d60 i pierwszymi seriami 10d. Canon zmienił w pewnym momencie coś w protokole transmisji aparat-obiektyw, i starsze obiektywy Sigma przestały działać przy innych przysłonach niż pełna.
Co do opisu i niezadowolenia z transakcji, sprawa jest dyskusyjna. Z jednej strony opis mówi, że "działa przy 2.8" ale nie mówi, że "działa TYLKO przy 2.8", i można próbować tego punktu zaczepienia, ale prawdopodobnie bez pomocy np. rzecznika konsumentów albo prawnika się nie obejdzie.
Jak rozumiem przespałeś sprawę i nie możesz skorzystać z tego:
"6) ZGODNIE Z OBOWIĄZUJĄCYMI PRZEPISAMI I REGULAMINEM ALLEGRO, KAŻDY MOŻE ODESŁAĆ KUPIONY PRZEDMIOT W TERMINIE 14 DNI OD DATY DORĘCZENIA. MOIM OBOWIĄZKIEM, JEST ZWRÓCIĆ KOSZTY PONIESIONE W AUKCJI, TEŻ W TERMINIE 14 DNI." (cytat z "informacja od sprzedającego" z tej aukcji)? Jeśli jeszcze nie minęło 14 dni od otrzymania obiektywu, wyślij (pocztą, mailem, przez formularz allegro) oświadczenie o odstąpieniu od umowy (wzory znajdziesz w internecie). Sprzedawca (firma) wprowadza w błąd - konsument ma 14 dni na odstąpienie od umowy (nie na odesłanie przedmiotu):
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl...enia-od-umowy/
Niezależnie od kwestii prawnych i jak odzyskać pieniądze, popełniłeś błąd nie czytając opisu. Nawet jeśli wszysto skończy się pomyślnie, i tak stracisz na to sporo czasu i zbędnej irytacji.
Opis czyta się uważnie nie tylko po to, żeby dowiedzieć się czegoś o sprzęcie, ale również żeby dowiedzieć się czegoś o sprzedawcy. Ja bym natychmiast olał ofertę z takimi bezsensownymi tekstami, że "w pełni współpracuje na f2.8" bez dalszych wyjaśnień. To nie ma sensu, więc pewnie sprzedawca nie ma sensu. Bardzo rzadko dopytuję na eBay o co chodzi, bo taki tekst dla mnie od razu dyskwalifikuje sprzedawcę. Tylko w przypadkach, kiedy naprawdę może to być jakaś zwykła pomyłka chciałoby mi się to wyjaśniać. Łatwiej ruszyć myszą czy palcem i znaleźć inną ofertę z sensownym opisem.
Osobiście straciłem 90% zaufania do allegro od czasu jak zmienili system komentarzy.
Teraz bodajże są widoczne tylko z 12 miesięcy i sprzedający może prosić allegro o usuniecie komentarza.
Gdy firma prosi o usunięcie negatywa to serwisy często bardziej wierzą im niż klientowi.
Bo firma/ sprzedający daje kasę na prowizję.
Sam tego doświadczyłem gdy dałem negatywa na opineo.
Firma w mailach do opineo kłamała w żywe oczy i mój komentarz usunięto.
To nie było ryzyko, ale "niedopowiedzenie" w opisie, kierowane do niedoświadczonego użytkownika, dlatego można się zastanawiać, czy nie można go traktować jako świadomą próbę wprowadzenia w błąd.
Widziałem tą aukcję od początku, cena była bardzo atrakcyjna, ale widząc starą wersję Sigmy* nawet nie czytałem dokładnie opisu do końca, bo jeśli firma handlująca sprzętem sprzedaje obiektyw "za połowę wartości"** , to nie robi tego przypadkiem.
* - wiem o problemach z firmware obiektywów i pracy wyłącznie "na pełnej dziurze", gdyby to miał być obiektyw tylko portretowy, może dałoby się przeżyć, ale raczej nie przy makro
** - połowę wartości nowszej wersji, działającej poprawnie z lustrzankami cyfrowymi
a pamiętasz jakżeśmy się tu na forum ze trzy lata temu ekscytowali licytacją przed choinka na allegro Canona D60?
poszedł za bardzo dobre pieniądze, potem jeszcze kupiec szybko go wystawił i próbował odzyskać zainwestowane środki
taka drobna zmiana w opisie a jaka różnica po rozpakowaniu paczki:mrgreen:
Niestety zmiany na gorsze w Allegro... Dodatkowo sprzedający nie moze wystawic komentarza. Jest plus i minus - juz skoczyly sie komentarze z zemsty, czyli cos kupilem, bylo cos nie tak, wystawiam komenta i dostaje w odwecie takze nagatyw. A minus, to teraz ciezko ocenic czy kupujacy jest ok - wczesniej widzac komenty w stylu "kupil, nie zaplacil, zero kontaktu po kupnie" juz dawal do myslenia. Wszystko chodzi o kase - dla allegro oplacalne jest aby wiecej bylo sprzedazy, placenie prowizji, za duzo negatywow moze odstraszyc kupujacego i co idzie za tym brak sprzedazy=brak prowizji.
W sumie jest jak jest, ale ja bym chcial jedno - mozliwosc wystawiania aukcji z WYMAGANA platnoscia PAYU - jak EBAY. Gdzie nie da sie kupic i olac sprawe. Sprzedaz sie nie zakonczy jezeli nie zaplacisz systemem PAYU/PAYPAL czy jakimkolwiek online. Ostatnio nieco gratow wystawialem i znowu jakies oszołomy cos kupuja i cisza na wiele dni, zero kontaktu, zero platnosci... Rozumiem, ze to jeszcze u nas sredniowiecze i system taki jak w ebay by sie nie przyjal (jeszcze sporo ludzi placi lecac z kwitkiem na poczte), ale przynajmniej dac to jako OPCJA dla sprzedajacego. Ja zawsze pisze, ze wymagam platnosci PAYU w ciagu 24h od zakupu - inaczej prosze nie kupowac. Sporo to daje, ale i tak wiele osob kupuje dla zabawy.
Witam .Mam pytanie do Wszystkich .Czy kupował ktoś coś od użytkownika o nazwie cell_world nazwa firmy z Wrocławia BAYER WORLD Sp. z o.o. Znalazłem u nich Canona 6d mk2 w dobrej cenie 7499zł.Nie ma możliwości odbioru osobistego oraz towar dostępny po przedpłacie,.Dołączam link do aukcji .Z góry dziękuję za odpowiedzi. http://allegro.pl/aparat-canon-eos-6...968222150.html
Ok.dzięki właśnie znalazłem drugi w tej samej cenie i jutro jadę odebrać.
Faktura Vat- marża. Tu jest wał. Nie ma takiej faktury na nowe towary.
Kolejna firma co ściąga z chin towar, a później nagle przestaje istnieć ? Jak to brak odbioru osobistego ?
Nawet dziś jest wątek na Zjednoczonych Sprzedawcach, podobno po wyroku NSA skarbówki już ścigają o VAT za faktury Vat-marża na nowy towar. Jak się nie uda od sprzedawcy to zapukają do klientów.
W którym kraju europejskim Canon daje 24 miesięczną gwarancję?
Znacie może ten sklep?
https://www.eglobalcentral.pl/canon-...iABEgLgHvD_BwE
Canon EF 24-70mm f/4L IS USM jest za 2480 zł, podczas gdy w innych sklepach ponad 3tyś i zastanawiam się...
A jaki to sklep i gdzie ma siedzibę zobacz :) Skojarz z valuebasket i innymi podobnymi tego typu tworami i zdecyduj, czy chcesz podjąć to ryzyko.
Dzięki Cichy. Już przypominam sobie wątek-tasiemiec o value...
Czy ktoś nie zgubił 80d?
APARAT CANON EOS 80D BODY (7135866796) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
@r_m z czystej ciekawości: czemu ta aukcja jest podejrzana?
Chodzi o skład zestawu: aparat z przykręconą szybkozłączką statywową, bez żadnych dodatków. Nawet w pozostałych ofertach lombardów większość to zestawy z torbą i ładowarką, często z pudełkiem i dokumentami. Nie twierdzę, że przedmiot na pewno pochodzi z przestępstwa, bo można sobie wyobrazić, że ktoś zastawia sam aparat za drobny ułamek wartości (zastawiając pełny komplet mógłby dostać więcej) zakładając, że zwrot mniejszej kwoty będzie mniejszym problemem, niż zwrot większej, ale coś poszło nie tak, i nie był w stanie wykupić. To jak najbardziej jest możliwe, jednak wystawienie do sprzedaży samego body jak dla mnie wygląda dziwnie, i dlatego zwróciłem uwagę na tą ofertę.
Aaaa.... dobre. Nie zwróciłam na te rzeczy uwagi, a cena nie jest na tyle atrakcyjna, aby budzić podejrzenia jakiegoś przekrętu. :)