"odajcie kżyrza mjastu" xD no to czekam na zdjęcia xD
Wersja do druku
"odajcie kżyrza mjastu" xD no to czekam na zdjęcia xD
Trochę niechronologicznie obrabiam i wrzucam te zdjęcia, ale co tam :
Breaking news - Poniedziałek, 9.08.2010
Pod Krzyżem
(część pierwsza)
153.
154.
155.
156.
157.
158.
159.
160.
161.
162.
163.
164.
165.
166.
167.
do mnie nie trafia ten reportaż
jedyne jako takie zdjęcie to 160
reszta wygląda jakby Ci się przysłona zacięła w szkle na 2,8
Brak mi twarzy i emocji, tłumu ...
Ale może to dlatego że oglądałem już mnóstwo zdjęć z tego wydarzenia
156 i 162 świetne. Bo nic dosłownie nie mówią.
Lubię te Twoje co właśnie nie wyjaśniają do końca.
nie lubię tych "mówiących" jak np. 160. W ogóle pomysł żeby robić dużo takich, co wyrazy czy całe zdania są w kadrze średni, chyba już u Ciebie wyeksploatowany..... szukaj kształtów i emocji, taka jak np. 156 - moim zdaniem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no błagam Cię..... brak emocji ???
do tomekqrrr: akurat 160 jest najgorsze, w dodatku nie ma tu emocji, jest tekst na tablicy tylko, a to żadna emocja, więc przykład Twój chybiony.
14mm : 3 zdjęcia, ciężko powiedzieć na jakiej przysłonie, ale jedynka raczej na 2.8, a reszta przymknięta do 4.0-8.0
35mm : 9 zdjęć na 1.4, 1 na 1.8, 1 na 2.0
200mm : 1 na 2.8
Też nie lubię, ale ten transparent tak gryzł, że ciężko było się powstrzymać.
Micles, ja bym to tak ułożył :-) co o tym sądzisz ?
jak obejrzysz, to daj znać i się wypowiedz, wtedy skasuję ze swojego serwera.
Dobrze ułożyłeś. Daję znać, wypowiadam się.
Micles, a nie bałeś się tam iść ?
Na zdjęciach widać, że atmosfera dość fanatyczna. Nigdy nie wiadomo, w którym momnecie ktoś zaatakuje.
Pytanie po której stronie stałeś... czy po tej po której stało ZOMO ? ;)
tak ale to zdjęcie może otwierać cały reportaż ( pomijając jego stronę techniczną )
reszta - nic mi nie mówi i równie dobrze można ją wstawić jako obchody Rocznicy Powstania Warszawskiego czy tam wszystkich świętych
Ale to tylko moje zdanie
Koleżanka też była, pokazała z 5 zdjęć z czego dla mnie te 2 mówią więcej niż wszystkie tutaj pokazane niestety:
Po pierwsze zrozumiałem o co chodzi, ale chciałem sprostować, że większość jest na 1.4, a nie na 2.8. Wiem o co chodziło. Ja jednak wolę głębią ostrości zaznaczać co jest dla mnie najważniejsze w zdjęciu.Czego niby się bać. Jedyne czego można było się bać, to znikomy odsetek ludzi najniższej sfery, a do tego upojonych alkoholem. Na przykład ten pan :
168.
wykazał się bardzo wysokim poziomem inteligencji i dostawszy transparent złapał go tak jak na zdjęciu. 30 sekund później znalazł się plecami na ziemi. Dziewczyna która nie przewidziała incydentu dostała od niego (przypadkowo) z buta w twarz. Szkoda że instynkt obrony sprzętu był silniejszy od konieczności uwiecznienia tego lotu. Piątka powędrowała pod pachę.No cóż, można i tak. Gwoli wiadomości : moim zdaniem koleżanka była tam innego dnia, bo jak ja byłem, to tego lechowego krzyża nie było, a były za to barykady których na pierwszym zdjęciu nie ma.Też mi się tak wydaje.
odstęp
.
.
Pod krzyżem
(część druga)
168.
169.
170.
171.
172.
173.
174.
175.
176.
177.
178.
179.
180.
181.
182.
fajne repo
Nie byłem , a jakbym był.
Czy na 171 jest Cejrowski ?
Ps.
Technicznie jesteś naprawdę mocny.
2 część zdecydowanie lepsza :)
Miło mi to słyszeć.
Tak, to on. Tyle że tym razem był w butach :D
Nie jestem jeszcze na tyle mocny by być w 100% zadowolonym.
173 poruszona ręka
175 lekko nieostry ten typ
176 - wkurza mnie ten kadr. Chciałem uciąć te osoby z prawej, ale z kolei te osoby na znaku patrzą w prawo i byłby zgrzyt merytoryczny
177 - za późno zrobione, rzucał kaczką, niestety się nie złapała :D
178 - nie zauważyłem kolesia po prawej, a mogłem zrobić jeszcze raz, jak przejdzie
181 - gdybym zaczął się przebijać w stronę tej bijatyki w momencie gdy ją zauważyłem, miałbym fajne foty jak się piorą po mordach. Doszedłem jakąś 1-2min po tym jak jeden z nich odpadł
Ja aż tak dogłębnie nie analizuję. Poruszona ręka itp. to nie problem. Poczułem atmosferę i to się liczy.
Brakuje na tych fotach dźwięku, bo darli się też całkiem całkiem.
Pamiętaj, że fotografia przekazuje emocje, nie potrzeba słyszeć aby odnosić wrażenie, że tak właśnie było. Fotografia to niemy obraz który zastępuje 1000 słów... Fotografuj tak aby zdjęcia przemawiały, oddawały to co się działo na miejscu o to właśnie chodzi w reportażu. I pamiętaj, że reportaż nigdy nie był i nie będzie poprawny technicznie, tu ręka czy noga w kadrze potrafi pchnąć to coś w obraz, a poruszenie pokazać dynamizm sytuacji.
Jak to nie będzie? :D Jestem jeszcze młody, mam dużo przed sobą ;P
Wiem, wiem. Staram się czasami właśnie umieścić różne takie niby-zbędne elementy w kadrze.
171.
Ciekawe co Cejrowski miał na myśli zakładając tą koszulkę.
Jeszcze bardziej ciekawi mnie co myśli pan z opaską patrzący na koszulkę Cejrowskiego.
To że pan w opasce intensywnie myśli nie ulega wątpliwości.:-D
Zdaje się, że pan Cejrowski jest obrońcą krzyża. Niestety, bo go lubiłem.
Potwierdzam. W kilkunastu słowach, które ośmielił się powiedzieć będąc sprowokowanym przez ujadaczy z tłumu można było wywnioskować, że pojawił się jako obrońca. Ponadto dzisiaj wyczaiłem jego wpis na blogu.
A facet myślał widocznie dlatego, bo Cejrowski stanął pośród przeciwników krzyża. Typ pewnie szukał na koszulce jakiegoś zbreźniactwa :D
Pan w opasce chyba też jest obrońcą , ale wydaję się być skonsternowany ubiorem kolegi .
Prawdopodobnie węszy prowokację. :mrgreen:
To zdjęcie najbardziej mnie zaintrygowało.
Micles jest szybki.;-)
No przecież! Młody to i szybki :PJa lubię jego programy - zarówno podróżnicze, jak i ten na TVN Style (nie znam nazwy, zawsze pytam współlokatorki "kiedy Cejrowski leci?" i ona już wie ocb :P). Z drugiej strony traktuję faceta bardziej jako ciekawostkę, niż jako autorytet/mentora.Dużo rzeczy nie uchwyciłem, ale dużo więcej też tam się nie działo. Myślę, że relacja jest obiektywna i daje bezstronny obraz na całą sytuację. Byłem bardzo zdumiony organizacją policji - bardzo dobrze wszystko zabezpieczyli, potrafili też dynamicznie reagować na zaistniałe sytuacje. Niestety, byli trochę zbyt nadgorliwi - po zbesztaniu jednego fotografa przez kółko różańcowe poprosili o fotografowanie ich z odległości co najmniej 5m (zdjęcie 172 na 120mm właśnie zza drugiego rzędu policjantów wyznaczających barierę dla fotografujących tą stronę barykady). No ale ja ich rozumiem - nie chcieli robić sobie zbędnej roboty, drażnić tłumu itp. Chociaż szkoda, że modlący się w taki sposób reagują na media, które niekoniecznie muszą mieć złe intencje. Sami na tym tracą. Chyba.
Niechcący skierowałem uwagę z fotografii na Cejrowskiego. Inni się wypowiedzieli to i ja powiem , że długo miałem do niego neutralny stosunek. Traktowałem jako ciekawostkę, trochę dziwaka, ale do czasu jak się wymądrzył, że żyje w Polsce , ale podatki płaci za granicą bo mniejsze.
Taki patriota co Polskę kocha ... doić :evil: .
I kto by pomyślał, że krzyż i wiara w Boga może spowodować tyle konfliktów :(
To nei czytałeś historii tego świata? Większość konfliktów zawdzieczami tej wierze właśnie.
Na samej demonstracji czułem się rozdarty na obie strony, bo według mnie obie mają rację. Strasznie ciężko było pohamować się od ukazywania emocji, które mogłyby negatywnie nastawić wobec mnie jedną ze stron, ale ciężko było się nie uśmiechnąć, gdy z ust przeciwników padł jakiś trafny żart.
Cyrk, teatr, telenowela, paranoja. A to wszystko pod gołym niebem, na oczach całego świata. Wstyd mi było za nasz kraj. Czasami kłótnie były na tak niskim poziomie, że aż żal mi było tych ludzi. Może to dlatego, że nauczyłem się tolerancji i akceptacji faktów zastanych. Co będzie to będzie, nie ma sensu się pienić.
Aha, jeszcze jedno : gdyby nie to, że organizator akcji krzyż nawoływał do zachowania spokoju i powstrzymania agresji, jakby tłum został podjudzony i ruszyłby do akcji, to byłoby od cholery ofiar, chyba że służby użyłyby jakiejś broni masowej...
No niekoniecznie wszyscy byli katolikami :
183.
I jeszcze kilku z "Jestem gejem" itp.
Mam tylko nadzieję, że połowa naszego społeczeństwa nie jest ateistami i gejami i Żydami. Bo tak zdaje się, myślą tzw. obrońcy krzyża, których nazwałbym przeciwnikami prezydenta Komorowskiego. Wszak na niego zagłosowała połowa społeczeństwa.
Fajny motyw miałem z jedną babcią : podchodzę zrobić coś w stylu 162, a ona zaczyna mi zasłaniać jakimś kartonowym pudełkiem widok. 2 razy nawet pomyzgała po soczewie Samyanga. Spokojnym głosem poprosiłem, że jak już musi zasłaniać, to niech nie dotyka sprzętu. Ona zapytała od kogo jestem. Powiedziałem, że prywatnie, bezstronny. Odparła : "a, to nasz!" czy coś w tym stylu i przestała zasłaniać.
Widzę, że klimat Traktu Królewskiego ci służy. Kawałek niezłej reporterki.
Ja już się przyzwyczaiłem ( co nie oznacza, że się z ty zgadzam ), że ktoś z uporem maniaka psuje moją ulubioną ulicę. Najpierw ktoś komuś oddał Hotel Europejski razem z kawiarnią i torcikiem węgierskim:(, który przepadł bezpowrotnie. Potem zamknął ruch samochodowy odbierając przyjemność przejażdżek nie tylko traktem ale i prostopadłymi ulicami. Jak pogodziłem się z losem i zacząłem codziennie wieczorową porą walić z buta przez trakt to od 10 kwietnia ktoś wymyślił ten cyrk. Dla mnie jest to jeden wielki obciach do tego podsycany przez media. Gdyby nie one już dawno zwolennicy jak i przeciwnicy z nudów zajęli by się czymś innym. A sezon ogórkowy, do Bogatyni daleko więc sensacja i woda na młyn dla TV jak znalazł. A głupków co się dają w to wkręcać bez względu na stronę konfliktu jak widać nie brakuje. Amen.
Służy, bo specjalnie po to do Wawy wpadłem, więc siara by była jakbym przyzwoitych fot nie zrobił. W BW pewnie wyglądałoby lepiej, ale zbytnio nie lubię BW.
Zawsze pozostaje jeszcze Puszcza :D A do Bogatyni sam bym się przejechał, jakby była bliżej i wiedziałbym wcześniej...
O kurczaczki,ale pan Cejrowski będzie zawiedziony :mrgreen:
http://www.radiownet.pl/radio/wpis/8100/
Jeżeli do katolików zaliczasz radykalnych lewaków, emerytów z 4 departamentu, zielonych,anarchistów,blackmetalowców ,homoseksualistów, kiboli w wersji "chętnie obiję mordę" , zwykłych dresowych zadymiarzy, amatorów taniego napitku i rozweselająco-pobudzających piguł,a także gawiedź z gatunku co "papieża słuchali,ale nie posłuchali" to istotnie-sama katolicka elita.:mrgreen:
Nieśmiało zapytam : jakie poglądy ma nie do przyjęcia?
Zupełnie nie znasz zagadnienia,mylisz pojęcia i wprowadzasz w błąd pozostałych .Pogooglaj więcej,bo w tym momencie trollujesz na potęgę:lol:
Cejrowski jest m.in. podróżnikiem,ale i fotografem.
Tak się składa,że również canonierem.
Robi reportaże i dokumenty ze swoich egzotycznych wypraw.
Murków i cegiełek raczej się "nie ima" :mrgreen:
No już, już, OT o Cejrowskim i o poglądach krzyżowych dość. Wiedziałem że tak będzie. Postraszę was zatem resztą materiału z Gran Turismo.
.
Potrzebuję jeszcze oceny biegłych, czy to ta sama osoba :
Moja fota nr 166 i TA fota (z lekcji nr 1 na CB)
Pierwsza część zdecydowanie bardziej mi podeszła. Jest tam kilka fajnych klatek (najlepsze chyba 154 jak dla mnie). Druga słabsza głównie ze względu na zbyt mocną obróbke (fioletowe niebo i budynki) - wiem, że chciałeś pozbyć się paskudnych żółtych zafarbów od świateł ulicznych, ale chyba za mocno w to poszedłeś trochę.
Co do dzwięku spróbuj wziąć kiedyś na zdjęcia dyktafon, nagrać coś a potem zmontować w fotokasta - czasem efekt pozytywnie zaskakuje.
"Radykalno katolskie", to nie moje określenie tylko jego. Pamiętam jego "Wc Kwadrans", zraził mnie wtedy do siebie.
Jako podróżnika, dziennikarza cenię, ale z jego poglądami społeczno-politycznymi nie zgadzam się. Wolno mi.
Jeszcze odnośnie repo. Zdjęcia z 14mm nie podobają mi się. To jest jednak za szeroko jak dla mnie, wychodzi efekciarsko.
micles ---> Mówisz o dźwięku, a przecież Markiem II możesz kręcić filmy. Spróbuj coś zmontować. Widziełm już kilka reportaży filmowych w takich "okolicznościach przyrody" i robią wrażenie.
Co to, to nie. Żadnych Turismo.
Może to podsumuje całą bezsensowną dyskusję, w której nigdy nie znajdzie się zgody, słowa rozsądne:
http://www.youtube.com/watch?v=x3rsq...eature=channel
Chyba więcej nie trzeba w tym temacie.
Mhm, markII i dźwięk. Chyba mamy inne pojęcie dźwięku :D A na mikrofon na razie nie wydaję, zbieram na 24L w trybie ekspresowym...
A ja jednak spróbuję :
Gran Turismo
184.
185.
186.
187.
188.
189.
190.
191.
192.
193.
194.
195.
196.
technicznie pewnie i fajne, ale nudne to jest.... nic się nie dzieje, wolę Twoje z ludziami, zwłaszcza jak nie starasz się tak matematycznie podchodzić tylko łapiesz "emotions without any thinking".
a te ostatnie to takie gumy Turbo.... pamiętasz je ? pewnie nie, za młody jesteś ;-)
kupowało się to badziewie i zbierało samochody, a potem mity chodziły że "turbo to rakotwórcze są".
Pamiętam, pamiętam!
Wypadków żadnych nie było, więc jest co jest.