A Kto Ci powiedział, że chce robić jakiś biznes??? Google?? Daruj sobie takie odpowiedzi!!!!!
Wersja do druku
Może pomyśl - pisałeś o kursach w Katowicach, podałam pełne namiary i sobie zażartowałam o google to się napuszyłeś jak paw.
Nie czaruj o robieniu zdjęć w kościele tak sobie bo na takie fotki każdy proboszcz pozwala, czepiają się podczas ślubów.
Komu chcesz oczy mydlić, i jeszcze wystarczy wejść na twój link w podpisie 8-)
Nie bój się nie jestem z U.S. :lol:
Ta a w stopce:
ja tam widzę ślubniaczki :-)Cytat:
11-12 marzec Katowice, gdyby ktoś był chętny ; )
Ktoś się orientuje, czy obecnie będą prowadzone jakieś kursy w woj. świętokrzyskim, ew. małopolskim? W Kielcach już był, do diecezji sandomierskiej nie mogę się dodzwonić, termin w KRK mi niestety nie odpowiada:(
Ktoś coś wie...?
Kursy i Warsztaty
Ja natomiast szukam w WWA i najbliższy termin to Listopad :(
Gdyy w KRA było to 1dniowe spotkanie to pewnie bym sobie dojechał, ale płacenie dodatkowo za nocleg to bezsens
Nie pamiętam strony, ale to adres do zgłoszenia: agpleb@gmail.com
"KURS FOTOGRAFÓW I OPERATORÓW KAMER " (24-25 czerwca) w Krakowie
Ktoś wie gdzie sie zgłosic na kurs w zachodniopomorskim ? W kurii szczecińsko-kamieńskiej uzyskalem tylko adres email na ktory mam pisac w tej sprawie i cisza :/
--- Kolejny post ---
Ktoś wie gdzie sie zgłosic na kurs w zachodniopomorskim ? W kurii szczecińsko-kamieńskiej uzyskalem tylko adres email na ktory mam pisac w tej sprawie i cisza :/
Zazwyczaj tak jest, że jest wyznaczona przez kurię osoba, która się zajmuje organizacją kursów. Niestety są to też osoby w starszym wieku, które chyba nie są zbyt często przy kompie. Sugerowałby jeszcze chwilkę poczekać i jeśli dalej będzie cisza to zadzwonić do kurii. W warmińsko-mazurskiej po wysłaniu maila do takiej osoby, otrzymuje się dokumenty do zapoznania się i przygotowania do "egzaminu". Trzeba też wysłać podanie ze zdjęciem. Egzamin to tylko formalność, gdzie właściwie nie ma formy odpytywania czy sprawdzania. Taka pogawędka, na luzie.
dzieki, poczekam ..., a potem bede walił drzwiami i oknami :)
--- Kolejny post ---
dzieki, poczekam ..., a potem bede walił drzwiami i oknami :)
dzwoń do kurii, ja sie dowiedzialem :), innego sposobu niema.
proboszczowie ostatnio szaleją, 20 lat przebujałem się bez tego papieru i tylko raz miałęm problem, teraz nagle zaczęli sprawdzać na co 3 weselu, nie mam pojęcia w czym rzecz...
Jak nie wiesz o co chodzi to chodzi o kasę :-)
Generalnie 2 lata temu nie było mi po drodze na kurs, rok temu w terminie także byłem zajęty... Może mam farta, ale jeszcze nigdy nie przytrafiła mi się prośba o pokazanie jakiegokolwiek zaświadczenia : ) Z drugiej strony informuje zawsze o tym młodych i proszę, aby powiadomili o tym także księdza dużo przed, żeby nie było niespodzianek : )
Papierek warto mieć. Ostatnio jak fociłam ślub to ksiądz chciał zobaczyć papier. Ale tak naprawdę nie wiem czy go czytał bo było to w trakcie jak młodzi przyszli podpisywać dokumenty w kancelarii. Spytał się tylko czy wiem kiedy nie robic zdjęć i to było na tyle.
jeden mój znajomy parę lat przebujał się na podróbie (skan + PS + domowa drukarka) i nigdy nikt się nie pokapował mimo że 3-4 razy musiał okazać ...
Nie wiem jak gdzie indziej ale ja płaciłam za kurs w Kurii Metropolitalnej w Katowicach "co łaska". Dawali po 5zł, 50zł, 100zł... Niestety, "polak potrfi", szkoda 50zł gdzie za jedną sesję kasuje ~1500zł :)
niech fakture wystawią wtedy mozna placić, jesli już jesteśmy przy ''polakach ktorzy potrafią''.
A za śluby, pogrzeby, chrzciny itd. wystawiają, Ty wystawiasz FVat jak robisz zdjęcia czy robisz jako TFP :D ? Wiesz, mieszkałam troszkę za granicą i to nie teraz ale w latach 90-00 - polaka zawsze poznasz za granicą - kombinacje, co ile kosztuje, ile można przewieść, jaki zysk, jak oszukać SG, US itd ...
bo w Polsce jest tak naprawdę bieda, tzn oficjalnie bieda, gdyby nie szara strefa wiele polskich rodzin powyzdychałoby z głodu lub trafili by na bruk ponieważ płacimy gigantyczne podatki i przeróżne haracze dla państwa (jedne z najwyższych na świecie) w naszym kochanym kraju, zielonej wyspie mlekiem i miodem płynącej... tu tylko jeden przykład:
Kwota wolna od podatku w Polsce jest niższa niż w... Tanzanii
kwota wolna od podatku nie jest żadnym "subiektywnym spostrzeżeniem" bo prawda jest taka, że w prawie każdym innym cywilizowanym kraju,a nawet w 3 świecie (jak wynika z tabeli) większość Polaków ze swoimi dochodami rzędu 1680zł brutto/m-c, podatku dochodowego nie zapłaciłaby w ogóle bo jest to głodowa pensja pozwalająca ledwie zrobić opłaty i kupić jakieś śmieciowe żarcie a i to nie zawsze... Oczywiście nawet gdyby tak było i rząd powyższyłby kwotę wolną nawet x20 to i tak wciąż płacimy tak gigantyczne pieniądze w podatkach ukrytych typu vat, akcyza itp (o akcjach typu nacjonalizacja OFE juz nie wspominam) że z czystym sumieniem możemy powiedzieć że jesteśmy perfidnie łupieni przez państwo w majestacie prawa...
Myślę, że to forum to nieodpowiednie miejsce na takie dyskusje :) a przynajmniej nie ten dział :)
Pozostając w temacie kursów, a delikatnie wychodząc z polityki (rozgrzewa mnie temat w sekundzie, o ileż szybciej niż dobre %%). W picie jest coś takiego jak darowizna. Jak ktoś w kościele wrzuca i liczy ile, to se potem może odliczyć ulgę. Podobno, bo sam nigdy nie odpisywałem. A kurs też mam zrobiony w Katowicach i też wrzucałem co łaska, ale na pewno nie pięć zł. :) Kościół rządzi się swoimi prawami. I o ile więcej Ci z Wiejskiej w Wawie robią nas w wała niż księża. A jak nie chcecie płacić w kościołach, to róbcie tylko śluby w USC. Tam kurs liturgiczny niepotrzebny. :)
Dałam chyba 20 w papierku do koszyka a przedemną chłopak dał chyba 10zł po 2zł :)
Z ciekwości zapytam, kiedy robiłeś tam kurs i czy też dostałeś zaświadczenie na kartce A5 i bezterminowo ? Ostatnio widziałam takie zaświadczenia wielkości karty kredytowej ale terminowe.
Robiłem w 2010. Karta A5 bezterminowa. Skopiowałem, zalaminowałem, więc trzyma się nieźle. W tym roku znajomy robił. Dostał w formie książeczki wielkości starego zielonego dowodu osobistego. Ale nie pamiętam, czy terminowa. Musiałbym sprawdzić. :)
Robiłem w 2009 roku w diecezji łowickiej. Dostałem w formie książeczki / starego dowodu osobistego bezterminowo.
Jest jakieś info odnośnie gdzie i kiedy w W-wie można zrobić papier dla pokazanie klerowi? ( znajoma potrzebuje )
Jeśli ktoś się orientuje jak sprawa wygląda we Wrocławiu to też proszę o info :)
Na pewno orientuja sie w kurii, wystarczy zadzwonic.
woj. Łódzkie wie ktoś coś?
Cześć
Dla zainteresowanych w Krakowie jest kurs 1-2 grudzień 2015
Zapisy przez stronę internetową
KursFoto.diecezja.pl
Mam nadzieje ze pomogłem
Od razu zaznaczam że w Tarnowie w tym roku niema.
W Olsztynie 21 listopada
W Poznaniu jutro, tj. 21.11.2015 :)
Jakieś wieści o kursie liturgicznym w Małopolsce?
Warszawa 8-9 marca http://www.pwtw.pl/kurs-dla-fotografow/
Witam :) powiedzcie mi proszę czy kurs liturgiczny muszę zrobić tylko i wyłącznie w moim województwie, czy mogę w całym kraju ?
W całym kraju.
Zrobić możesz, ale z honorowaniem już jest różnie. Generalnie zazwyczaj zaświadczenie z jednej diecezji powinno być honorowane w pozostałych, ale wcale nie musi. Tak naprawdę w diecezjach innych, niż ta, która wydała zaświadczenie, wszystko zależy od dobrej woli księdza. Tyle w teorii (informacje zasłyszane kilka lat temu na kursie od księdza prowadzącego kurs) a jak jest w praktyce, to pewnie więcej potrafią powiedzieć inni koledzy, bo ja osobiście fotografuję tylko dla znajomych i poza diecezję jeszcze nie wyjechałem;)
Zrobić w całym kraju, ale kiedyś teoria mówiła tak, że "ważny" jest robiony w tej diecezji, w której jest dany kościół. W tej chwili normalni księża nawet nie wymagają okazania zaświadczenia, większość jedynie pyta, czy "ekipa" (foto/video) była na kursach, ale jeśli trafisz na wyjątkowo up...wego, może sobie odpisać dane z Twojego "świadectwa"/"legitymacji"/"zaświadczenia"*, dokładnie oglądać, sprawdzać ważność** i mieć zastrzeżenia, jeśli będzie z innej diecezji.
* - w niektórych jest to "legitymacja" nawet ze zdjęciem, w innych "świadectwo ukończenia", w innych "zaświadczenie o udziale w ..."
** - bywały o określonej ważności, i bez żadnej daty ważności, zależnie od diecezji
Uzupełnienie: zgoda na pracę ekipy podczas uroczystości zależy od księdza, warto o tym pamiętać i odpowiednio wcześniej przyjść do niego, przedstawić się i poprosić o zgodę. Podejście "mam świadectwo to mogę robić co chcę i klecha nie będzie mi rozkazywał" nie jest najlepszym podejściem, znajomy był gościem na ślubie, na którym ksiądz poprosił pana fotografa przez głośniki o nieprzeszkadzanie w nabożeństwie i przerwał mszę do chwili, gdy fotograf usiadł w ławce.
Generalnie posiadanie zaświadczenia nie zwalnia z pytania księdza o pozwolenie - też jest o tym na kursie. Powinno być za to tak, że jeżeli już mamy zaświadczenie z danej diecezji, to ksiądz, po wcześniejszym uzgodnieniu warunków fotografowania, nie powinien odmówić fotografowi.
Kurs kursem, ale są czepialscy księża. Miałem sytuację, gdzie ksiądz ewidentnie chciał się*o coś*przyczepić i jak już*pokazałem papier, to dosłownie wyrzucił mnie z zakrystii za brak krawata(czarne spodnie,biała koszula,czarne buty i marynarka były. Na szczęście miałem w samochodzie krawat, którego już*nie wyciągam ze schowka na wszelki wypadek.
W Olsztynie tylko dla swoich ziomków robią. Pierwsze pytanie przy zapisywaniu to miejscowość i jak nie podlega się pod ich jursdykcję to nie ma szans.