Mam taki filtr (77), używam z Tokiną 12-24 jest ok, tylko czyści się kiepsko.
Wersja do druku
witam, chciałem zakupić filtr polaryzacyjny na 77mm (do 17-40L)
Czy trzeba tu inwestować w jakiegoś B+W za 500zł, czy do zaakceptowania są również jakieś przyzwoite i tańsze okazy? Np jest na allegro filtr HAMA w cenie 150zł, więc różnica w cenie spora, czy jest on coś warty? dzięki za info,
pozdrawiam
B+W kosztuje niecałe 400 zł.
Marumi jeszcze trochę mniej.
Ja bym nic innego nie kupił.
Filtr Hama do eLki... to tak jak by założyć do Ferrari opony kormoran z Olsztyna. W dodatku filtry tego producenta mają wysoką oprawkę, więc winietowanie masz jak w banku.
Najtańszy sensowny filtr CPL 77 mm to Hoya Pro1 Digital (ten jest slim, z szerokimi szkłami nie winietuje).
A POZA TYM TEMAT FILTRÓW POLARYZACYJNYCH BYŁ PORUSZANY 179 RAZY, POLECAM WYSZUKIWARKĘ ORAZ LEKTURĘ REGULAMINU FORUM !!!
nie-slimy ze szklami 16/17-xx na cropie nie beda winietowac.. co innego pod FF - wtedy obowiazkowo slim.. co do hamy sie zgadzam - osobiscie polecam marumi dhg - rozsadny kompromis miedzy dobra jakoscia a przystepna cena..
Amen :mrgreen:
2 MacGyver: dzięki za pomoc.
A co do drugiej uwagi to w sumie masz racje..
Ale jak pamiętasz jakiś ciekawy wątek z archiwum to lepiej podać link zamiast pienić sie na czerwono, bo ani to miłe, ani twórcze.
Jak chesz pomóc to po co te teksty ?!
co do regulaminu to polecam kolego twojej uwadze punkt nr 1 - zwłaszcza jego początek..
pozdrawiam,
Przydała mi się lektura tych wątków. Widzę, że Hoya nie jest dobrym wyborem, więc wypatrzyłem Marumi w przystępnej cenie Tutaj
Dodam, że filtr będzie używany z 28-105mm 1: 3.5-4.5.
Czy ten duet zda egzamin?
Czy słyszał ktoś o firmie Sonia - jako producencie filtrów polaryzacyjnych??
Cena sprzyjająca http://cgi.ebay.pl/77-mm-CPL-polar-f...QQcmdZViewItem
ale nie wiadomo jakie są.