Bierz 135L :)
Wersja do druku
Bierz 135L :)
hejka to mój pierwszy post na tym forum. Canona 450d posiadam od 4 lat , 60 d posiadam od miesiąca ,. Mam też 28mm, 1.8 , 50mm 1,4 , t 17-50 2,8 i sigma 10-20 + lampa nissin 866. W czerwcu będę miał wątpliwa przyjemność być fotografem na ślubie kuzynki ( mam pojęcia o foceniu ,ale ślubów nigdy nie robiłem ). Teraz moje pytanie ,jaki założyć obiektyw na kościół i jaki na wesele . Ja myślałem w kościele mieć na 450 tamrona 17-50 + lampa i na 60d 28 mm 1.8 . Tylko na wesele nie wiem jak skonfigurować sprzęt ? Na przygotowaniu do ślubu będe miał 60d i 10-20 mm . To dobry pomysł?
50mm 1.4
24 1.4
fisheye nie jest spoko:)
Z takim nastawieniem to rozwalisz im pamiatke zycia ... A czy sprzet wystarczy ?! Mowisz tak jakbys kompletnie nie mial pomyslu na zdjecia. Moim zdaniem kazdym aparatem i obiektywem zrobisz zdjecia pamiatkowe a czy fish jest ok ?! hmm ja nie lubie przerysowan jak oni lubia to rób
to nie tak ,pomysły mam i chęci . Ale bardzo boję się presji i oczekiwań. Do tej pory co fociłem najwyżej dzieci znajomych . Ale tam miałem czas i wszystkie parametry pod kontrolą. Niem rybiego oka tylko szeroką sigmę 10-20 mm .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zdarzało mi się. też focić ślubach ale jako prywatna osoba ,bez żadnej presji i zobowiązań. Was chciałem tylko poprosić o porodę co do dobrania sprzętu . O swojej prpozycji napisałem. Jeśli coś żle kombinuję to mnie poprawcie. :)
No własnie focenie u znajomych to z reguły presja i dziwne oczekiwania chyba ze robi sie za free wówczas z reguły slowa nie powiedzą przynajmniej w oczy ale musisz pamiętać jedno ze zdjęcia pójdą w świat i albo będą Cie chwalić albo :) . nie mniej jednak podejdz do tego na luzie. Co do fisha sam nie wiem raczej nie przesadzaj z ilością zdjec. Z calosci nie powinno byc go więcej niz 5 % chyba ze umiesz kreatywnie nim pracować i naprawdę ciekawie akcje pokazać. Moi klienci wyleczyli mnie z fisha bo nie lubia wychodzi jak ufoludki :) dlatego moja ulubiona ogniskowa jest 35 mm :)
ja też oststnio używam głównie 28mm 1,8 . i czasami tylko sigma 10-20 mm :) Fotografiia to moje ukochane hobby . I na szczęście nie muszę arabiać nię na życie , i nie martwię się że odstraszę klientów ., tylko że narobie sobie obciachu przed rodzinką.
to faktycznie super :) Niewiele jest ludzi którzy mają satysfakcjonującą dla nich pracę. Tylko pozazdrościć. Ja mam dobrą pracą , ale chodzę do niej bo muszę , a nie bo chcę.