Konkurs: kto jest wiekszym spryciarzem? Czy ktos kto nie wiedzial, ze czas ekspozycji mozna odczytac z danych EXIF? A moze ktos kto wkleil na forum wszystkie dane EXIF razem z setka zer?
Wersja do druku
Konkurs: kto jest wiekszym spryciarzem? Czy ktos kto nie wiedzial, ze czas ekspozycji mozna odczytac z danych EXIF? A moze ktos kto wkleil na forum wszystkie dane EXIF razem z setka zer?
Stawiam na tego, kto nie dał możliwości edycji postu, po przypadkowym wciśnięciu "Wyślij", zamiast "Podgląd postu"... ;)
Możliwość edycji postu jest przez 30 minut po opublikowaniu, więc się nie tłumacz głupio:)
No dobra :) to było trochę dłużej niż chwilę po wciśnięciu ;)
:)
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem falcona 8mm... Naprawde jaram sIę jakości ą zdjęć za takie pieniądze... zdziwił mnie jeden bardzo ważny fakt...
PELENG PRZY 8MM-WINIETUJE
A FALCON PRZY 8MM NIE WINIETUJE
tym lepiej na rzecz falcona :)
a ceny pelenga jeszcze kilka tygodniu temu były rekordowe..!]
Dzis będę testował szkło bardziej w praktyce, jak coś wrzuce pare sampli :)
A i właśnie z tego co czytałem... to samyang daje gwarancje na 36miesięcy, a falcon aż 60miesięcy... ktoś to może potwierdzić? :]
Przeciez wczesniej dawalem sample z pelenga i ten sam z sama/falcona..
Peleng ma wieniete, ale ma WIEKSZY kąt widzenia, kadrujac srodek omijajac winiete w pelengu zostanie ci to, co daje samyang.
Tak sie zastanawiam, jak Samyang na cropie 1,6 na 167 stopni to ile ma np. taki canon 10-22 na 10mm, ile stopni ? Albo np. fisheye Sigma 4.5mm na cropie ?
zalezy czy te stopnie sa liczone po przekatnej czy w poziomie
wg optycznych
c 10-22 przy 10mm ma 107,5st
samyang ma 180st
sigma 4,5mm tez 180st
z reszta po co porownywac c10-20 z fisheye?
Nie porownuje, ciekaw bylem szerokosci kadru w stopniach, dzieki. Mam canona 1-22 i ciekaw bylem ile szerszy kąt otrzymam w pejzażu, szkoda ze nie zaloze tu polarka czy połowkowych, no chyba ze w rece bede trzymac, ale pewnie tez nic z tego.
Ale ok, jak to jest ze sigma 4,5mm ma tyle samo stopni na cropie co samyang 8mm ? To o co chodzi z tymi milimetrami ? :)
sesjusz: przy 4,5 masz winietę na więcej niż połowę zdjęcia:D
A co do filtrów to nie bądź już taki pewien ja tylko czekam aż w końcu kupię... łatwo nie będzie ale gdzieś widziałem jak ktoś dorabiał mocowanie na żelatynowe do Tokiny 12-24 więc myślę że się uda i żeby chociaż połówkę się udało:D Koledze śmigają te folie odpowiednio docięte z Nikorem 10,5 tylko nie można domknąć do f22 (góra f8) bo potem mamy harda:D