z kazdym body wycisniesz 1/8000s, z seria xxxD rzecz jasna 1/4000s
i nie wiem co jest ciekawego w tym ze stare 580EX dzialaja z ETTL, nawet 550EX dzialaja, a nawet 420EX i 220EX
Wersja do druku
pytanko do uzytkowników mini tt1, czy ktos ma doswiadczenia w odpalaniu starych PW plusII nowym nadajnikiem minit tt1 ?
doszły mnie słuchy od kilku znajomych, że udaje im sie z takim zestawem (mini tt1 odpala PW plusII) podniesc sync speed do 1/500 a nawet 1/1000 na manualnych lampach.
mi osobiscie udaje sie odpalac przy 1/500 na 5d ale lamelka zajmuje okolo 1/3 kadru.
hm, mi się udaje odpalać inny zestaw na 1/8000 ale wtedy lamelki zajmują 90% kadru. Tylko co z tego wynika? Przekonujemy sie jak działa migawka szczelinowa?
Jacku jesli masz pisać nie na temat to prosze powstrzymaj sie.
mam informacje ze daje sie uzyskac pełne synchro przy 1/1000, ale osoby, którym sie to udało nie mają pojecia dlaczego, a nie podejrzewam ich o żartowanie sobie ze mnie, stąd moj post.
Jakie inne wyzwalacze radiowe pozwalają używać krótkich czasów naświetlania (HSS)??
radio poppery. ale i tak nie w takim stopniu jak PW.
dzis z ciekawosci sprawdzilem to co producent PW wychwala - ponoc ich system HSS jest wydajnieszy niz oryginalny...
test robilem na body 1D3 i 5D i co mi wyszlo? wnioski sa dosc ciekawe
test robilem na tych samych ustawieniach:
ISO 100, F/4, 1/2000s
podlaczylem lampe bezposrednio na sanki i zrobilem zdjecie scenki w ETTL i w M (pełna moc) - tak zrobione zdjecia i w 1D3 i 5D mialy identyczna jasnosc (tu już nasuwać sie moze pytanie dlaczego? skoro 5D ma czas synchronizacji tylko 1/200s a 1D3 aż 1/300s i przy HSS i czasie 1/2000s powinna byc roznica w ekspozycji na kożyść 1D3)
druga faza testu to podlaczenie lampy do Flexa i umieszczenie Mini na body, ustawienia takie same jak wyżej, scenka ta sama, najpierw robie zdjecie na M (pełna moc) i tu bez zaskoczenia zdjecia na obu body sa naswietlone tak samo i tak samo jak lampa byla bezposrednio na body,
no i teraz przelaczamy w tryb ETTL i robimy zdjecia... i juz przy robieniu zdjecia ewidennie slychac ze palnik blyska mocniej... co sie okazuje? zdjecie zrobione 5D jest jakies ~0,5EV jasniejsze, zawsze cos... ale zdjecie 1D3 jest az ~1,5EV jasniejsze... to juz spory zysk,
jak widac optymalizacja Pocketwizarda dziala swietnie, tym lepiej im krotszy czas synchronizacji ma body, widac ze system Canona jest zle zaprojektowany i przy HSS lampa niepotrzebnie za duzo blyska,
jednak nasuwa sie pytanie dlaczego w trybie M lampy HSS nie dziala tak dobrze jak w ETTL? niedopatrzenie producenta? na to wyglada,
jednak jak ktos robi na M w plenerze i brakuje mu mocy to niech przelaczy na ETTL