No wlasnie naczytalem sie gdzies na temat zarzadzania pamieci i ponoc kiepsko to wyglada. Moze ma ktos 8GB na Win XP 64-bit i sie wypowie? ;)
Wersja do druku
No wlasnie naczytalem sie gdzies na temat zarzadzania pamieci i ponoc kiepsko to wyglada. Moze ma ktos 8GB na Win XP 64-bit i sie wypowie? ;)
energia_ki zwróciła mi jeszcze uwagę na kwestię stabilności systemów... XP 64 bit i Vista pod tym względem chyba:?: nie są optymalnym wyborem.
nie no 8GB od razu ;) wystarczy 4 na początek - ale popieram - jest tu ktoś działający na XP 64 ?
EDIT:
I przy okazji jeszcze jedno pytanie:
Wybrałem do swojego zestawu Seagate 320 GB Barracuda (ATA/300, 16MB, 7200, NCQ) ST3320620AS x2 - zestawione do RAIDU 0
W trakcie konsultacji z pracownikiem ZNAKu (tam kupuję) zaproponowano mi inny model:
Samsung SpinPoint 320 GB (ATA/300, 16MB, 7200, NCQ) HD321KJ - z komentarzem "najwyższy transfer wewnętrzy ze wszyskich dysków o obrotach 7200"
Może już ramoleję ale zawsze dotychczas kupowałem seagate'y - nie znalazłem w sieci za dużo info o tym spinpoincie - użytkowników proszę o opinię (niezawodność, głośność ?)
Może kogoś zainteresują pozostałe opinie:
wybrałem Intel Core2 Duo E6600 - "Wyciszenie : standartowe wentylatory INTELA nie należą do specjalnie wydajnych/ cichych, polecam : Pentagram Freezone HP-120 AlCu Lite - 117,00zł brutto, absolutnie niepokonanym jest w tej chwili produkt firmy Noctua : Noctua NH-U12F - 198,00zł brutto.Nie polecam produktów firmy Spire - jakość wporządku natomiast nie należa do najcichszych, zdecydowanie polecam produkty firm : Coolink, Noctua, Noisblocker."
I jeszcze jedna:
"Polecam do tego zestawu pamięci : DDR2 2x1024MB PC-800 OCZ Platinum CL4 5-4-15 - 399,00zł lub DDR2 2x1024MB PC-800 OCZ Platinum Rev2 CL4 4-4-15 - 431,00zł brutto."
Komentarze mile widziane :) (ostateczna decyzja i złożenie zamówienia - poniedziałek)
W kwestii formalnej i screenshotu Tomasza: Windows można puścić w takim trybie, że proces dostaje maks. adresowalną przestrzeń 3GB (1GB zostaje dla systemu) - przełącznik /3GB w boot.ini, a w nowszych windach również /USERVA który potrafi w miarę płynnie regulować ten "split", realnie pewnie do jakichś 3.5GB/0.5GB. Jest jeszcze coś takiego jak PAE, pozwalające adresować do 64GB (ciągle na 32-bitowym systemie), ale to już wymaga mocnego wsparcia ze strony aplikacji.
muflon - dzięki za wskazówkę - poczytałem trochę (http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension) - ale czy to PAE da się wykorzystać w pracy z CS3? Jak to praktyce wygląda?
Dzięki adalbert za link do mojego wątku (page 15). Skąd to się TAM wzięło... Jesteś wielki :-)
ja zawsze zwracam dużą uwagę na płytę główną i właśnie zakupiłem
Asus P5K Deluxe/WiFi-AP, E6750, GeIL Ultra DDRII 2GB/800 (2 x 1GB)
niejaki Kevin Mills opisał na swoim blogu jak zbudował zestaw komputerowy o wysokiej wydajności z przeznaczeniem do pracy w PS. Oto jego konfiguracja:
Procesor: AMD Athlon X2 64bit 2.2GHz 4400+ Toledo 1GHz FSB 2x1MB Cache Socket 939 Dual Core
Płyta główna: MSI K8N Neo4 Platinum Ultra ATX AMD
Pamięć: Memory: 4 x 1GB Patriot EP DDR400 RAM DIMM
Dysk(i) boot: 2 x 74GB 10,000 RPM 8MB Cache Western Digital "Raptor" SATA HDD
Dysk(i) "Photoshop Scratch Drive": 2 x 74GB 10,000 RPM 8MB Cache Western Digital "Raptor" SATA HDD
Dysk(i) robocze: 4 x 320GB 7200RPM Western Digital SATA HDDs in RAID-5
Karta graficzna: XFX Nvidia 6800GT 256MB Dual DVI
Zasilacz: Enermax EG701AX-VE SFMA ATX12V 600W
Obudowa: Lian-Li PC-V1100A PLUS "Silent" Case
Pozostałe:
# lextor CD/DVD Dual Layer Burner
# HP LightScribe CD/DVD Dual Layer Burner
# The Lian-Li Card Reader
wyszło mu razem $3691 :) ale pracuje mu się pewnie komfortowo.
Całość artykułu przeczytacie tutaj
wiem, że cena dla większości z nas (dla mnie także) jest zaporowa, ale chciałbym zapytać co o tym sądzicie. Czy pracowaliście na czymś takim? Czy widzicie jakieś techniczne wady tego systemu?
No kurde, dwa raptory w stripe na system, dwa takie same na scratcha i osobne work area... niech by to tylko spróbowało nie śmigać ;-) Ja w pewnym momencie miałem coś w tym rodzaju (choć bez tych RAIDów i raptorów, po prostu osobne dyski na różne rzeczy) i przyznam że mina ludzi, którym pokazywałem, co na raz może robić moje Pentium III 500MHz była bezcenna :mrgreen:
hehe to się nazywa Prestiż ;)
no właśnie, czy bez RAIDa (pomijając oczywiście funkcję backapu)i przy zastosowaniu zwykłych HDD 7200rpm bardzo "spowolniłoby" tego demona? :)