?? Chyba coś Ci się pomieszało ...
Wersja do druku
Nie, Cichy- nic mi się nie pomieszało, o ile akusy NiCD warto było czasami rozładować do 0 i na starcie je formować (parę cykli ładowanie/rozładowanie), to przy NiMH efekt pamięci jest niewielki.
Faktycznie NiMH uzyskują pełną pojemność po ok 3 cyklach ładowanie/formowanie, ale można to uzyskać podczas normalnego uzytkowania.
A to ciekawe jest, bo moje BP i Eneloopy po jednym sezonie (kilkanaście ładowań zwykłą ładowarką) zmniejszyły pojemność niemal o połowę (np. z 2700 do 1400, z 2000 na 1000 itp) dopiero parę odświeżeń Powerexem przywróciły je do życia.
Koledzy, którzy wcześniej opisywali bc700/900 mieli podobne doświadczenia.
zwykła ładowarka- znaczy mega prąd w akusy ?
ładuję swoje BC700, czasami zmierzę po n-miesiącach używania pojemność i nie widzę drastycznego spadku pojemności
BP pomijam, mam średnie zdanie o nich
Jak się używa BC700 to się nie widzi efektu pamięci :) NiMH niestety go mają, zwłaszcza jeśli używamy ich w foto (zarówno aparaty jak lampy) zostaje w nich sporo energii kiedy nasze urządzenia przestają już funkcjonować.
dlaczego ? ładowarka jak ładowarka.Cytat:
Jak się używa BC700 to się nie widzi efektu pamięci
Ano każde akusy mają efekt pamięci, lion i lipoli też, ino mniej
Im większe prądy ładowania/rozładowania , narasta to
Witam - bo to mój pierwszy post na tym forum.
Przeczytałem wszystkie 426 postów w tym wątku i zdecydowałem się na zakup BC-700.
Akumulatorków używałem do starego aparatu Minolta F100, oraz do kamerki sportowej.
Od 3 tygodni wkładam je do nadajnika i do odbiornika samochodu RC. Mam baaardzo stare akumulatorki o pojemności 1400 mAh, inne stare Max Cell - teoretycznie o pojemności 3200 oraz kupione łącznie z autkiem Max Cell - teoretycznie o pojemności 3800 (co jak wiemy NIE JEST MOŻLIWE)...
13.05.2011 roku zamówiłem BC-700 i 8x Sano Eneloop 2000 mAh.
Zrobię testy i porównam do siebie wszystko co mam.
Pewnie kilka aku poleci do recyklingu...
Rezultaty testów jak i opinię na temat samej łądowarki opiszę gdy będę wiedział więcej.
Za jakiś tydzień.
Pozdrawiam i duuuużo ...mAh życzę !! =)
To jaki jest w końcu optymalny prąd żeby ładować? Na elektrodzie pisali że około 1000mAh
Drudzy, że jak najmniejszy ..Jak to w końcu jest ?:)
Optymalny jest w granicach od 0,1C do 0,3C, zwykle jednak ładowanie mniejszym prądem jest korzystniejsze dla ogniwa. Nie ma złotej metody ja ładuje 800 mAh, chyba, że mi się spieszy :]
jak potrzebujesz szybko to naladuj 1Ah jak nie zalezy Ci na czasie to laduj 500-700mAh