Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Wakabayashi
Zapytam, nieco przewrotnie : Czy ktoś już wysyłał do serwisu puszkę w zakresie problemów z af w różnym świetle ?
nie da sie tego ustawic.
dopiero najnowsze modele c1dx i podobne maja wbudowana kompensacje na barwe swiatal , starsze nie.
jesli tej kompensacji nie ma to nie da sie tego skorygowac.
trzeba sie liczyc z inna praca AF o wschodzie slonca , a z inna w pochmurny dzien.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wakabayashi
Zapytam, nieco przewrotnie : Czy ktoś już wysyłał do serwisu puszkę w zakresie problemów z af w różnym świetle ?
Ja po porównaniu moich 2-óch nowych puszek z 2 innymi znajomych stwierdzam, że ten model tak po prostu ma. Wszystkie kupione w różnych momentach czasoprzestrzeni (PL, DE - roczny, półroczny, 2 letni). Może z obiektywami L lepiej to chodzi. Chociaż... jeden z testów odbył się podczas ślubu na 6d kamerzysty w sali z dziwnymi ledami/świetlówkami. Moje 28/1.8 nie trafia na moim i jego body. Zakładamy 24L i to samo z taką samą tendencją FF. Po podpięciu do jego 5dmk3 w punkt bez korekt oba szkła na centralnym pkt. AF. Stąd decyzja - na chwilę obecną sprzedałem jedną sztukę 6d i kupiłem używane 5dmkIII. Za jakieś 3 tygodnie mam zlecenie w zmiennych i trudnych warunkach oświetleniowych i przekonam się, czy to coś zmieni :)
Ogólnie to da się z tym żyć chociaż może to być (w konkretnych warunkach) upierdliwe a w pracy komercyjnej niekomfortowe i NIESKUTECZNE. Ogólnie 6d wymiata. Zakochałem się tym aparacie od pierwszego kliknięcia. Cicha migawka jest trochę lepsza niż w 5dmkIII. Ergonomia 6d, przez wielu tu krytykowana, mi podpasiła bardziej a do tej pory fociłem 40d, 5d, 5dmkII z joy-em. Aparat względem mkIII jest po prostu uproszczony, mniejszy, lżejszy, fajnie wyważony i dobrze się trzyma. Gdybym fotografował tylko dla siebie wolałbym 6d nawet z tymi małymi niedociągnięciami. Gdyby ktoś mnie pytał to polecam :)
Jeśli natomiast fotografujesz śluby i bierzesz za to rozsądne pieniądze wygląda na to, że trzeba kupić 5dmkIII żeby po prostu nie martwić się takimi pierdołami a na zleceniu skupiać na swojej pracy a nie ciągłych microadjustments;) Muszę to jeszcze dokładnie przetestować na "nowym" mkIII i jak nie zapomnę to za jakiś czas dam wpis na ten temat w wątku.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Może z obiektywami L lepiej to chodzi. .
Nie chodzi lepiej...to nie kwestia obiektywu tylko puszki... trzeba się przyzwyczaić.
Ja z przyzwyczajeniem się mam problem..ale cena 5dmk3 studzi nieco głowę...
Mam pytanie do osób używających 6D z 40/2.8. Jakie czasy migawki uważacie za względnie bezpieczne w tym połączeniu? Nie jestem jeszcze oswojony z tym zestawem, byłem dzisiaj na spacerze i stwierdziłem, że czasami nawet na 1/125 udaje się delikatnie poruszyć zdjęcie. Może za mało jeszcze nim robiłem, ale jestem trochę zaskoczony takim zachowaniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
winiarro
Mam pytanie do osób używających 6D z 40/2.8. Jakie czasy migawki uważacie za względnie bezpieczne w tym połączeniu? Nie jestem jeszcze oswojony z tym zestawem, byłem dzisiaj na spacerze i stwierdziłem, że czasami nawet na 1/125 udaje się delikatnie poruszyć zdjęcie. Może za mało jeszcze nim robiłem, ale jestem trochę zaskoczony takim zachowaniem.
Dziwne. Mam fotki strzelone we wnetrzu 1/50 i raczej ok.Sceny z mnostwem szczegolow i ostrosc trzymala. Wnetrze jasno oswietlone.Dopiero krok nizej zaczynalo sie delikatne rozmycie. Postrzelaj troche wiecej,to swietny obiektyw moze da rade.Sprawdz z fleszem,moze trzeba skorygowac.Pozdro...
W folderze mam 2 fotki przykładowe w pełnym rozmiarze: https://www.dropbox.com/sh/33mjzki3n...yEqfUQF_a?dl=0 . Jedna na 1/80s, a druga na 1/160s. Z szybszymi czasami ani razu nie zauważyłem czegoś takiego, dlatego chciałbym się upewnić, czy to według Was jest poruszenie czy pudło AF.
Używa ktoś z Was gorillapod w połączeniu z Canon 6D? W ofercie Joby jest kilka tycj statywów dla różnych wag, a moja zabawka w połączeniu z C24-105 waży ok. 1.5 kg. Myślicie by nie ryzykować i brać najdroższy (do 5 kg) czy wystarczy ten do 3 kg? Na ile rzetelne są informacje podawane przez tego producenta?
// żeby nie było, mam też tradycyjny statyw, Manfrotto MKBFRA4 Befree i jest fajnie, ale na niektóre wycieczki (zwłaszcza w tanich liniach lotniczych z darmowym bagażem podręcznym) wolałbym mieć mniejszy pakunek
Czy w canon 6d + 580ex można ustawić tak, aby wspomaganie autofocusa działało a lampa nie błyskała? ... bo chyba się nie da.
Wysłane z Motoroli przez Tapatalk.
Nie polecam - używałem na urlopie gorille (do 3kg) z 5dmkII + 17-40 i mało był stabilny. Z 24-105 czy 70-200/4 to już kiepsko było i sporo czasu wymagało ustabilizowanie całości (zdjęcia z pilotem i wstępnym podnoszeniem lustra). Po kilku użyciach pękło jedno z ogniw (ok 2mm pęknięcie "panewki") - co już w ogóle destabilizuje całość. Statyw został odesłany przez serwis do producenta i czekam co dalej:-/
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
CrazzyIwan
Czy w canon 6d + 580ex można ustawić tak, aby wspomaganie autofocusa działało a lampa nie błyskała? ... bo chyba się nie da.
Wysłane z Motoroli przez Tapatalk.
Z 430ex2 się da, więc i w tym przypadku powinno.