Dzięki za zainteresowanie, ale nie chodziło mi o to, chodzi mi o stronę ze zdjęciami od "ludzi" i u góry w rozwijanych listach można wybrać szkło, aparat, przesłonę itd.
Wersja do druku
Około 425 str. postów zadałem b.podobne pytanie (24 L II vs 35) i wlaśnie czekam na 24 II :)
Przejrzałem swoje archiwa ślubne, i potrzebuję przynajmniej jak na razie szerokości, korzystałem bowiem do tej pory z 17-40, i bliżej mi do 17 niż 40 :)
To po pierwsze. Po drugie sample i opinie o nowej 24 tu od kolegów na CB pod moim postem. Po trzecie, na tańszą 35 łatwiej będzie uzbierać kiedyś tam kiedy już 24 się zwróci ;) :)
Bo podobnoż 35 jest szkłem magicznym i jednym z trzech legendarnych obiektywów canona :) więc pewnie do końca - podobnie jak i ja - nie rozstrzygniesz swoich wątpliwości, które z nich bardziej chciałbyś mieć.
Kiedy jednak już się zdecydujesz, i tak najważniejsze będzie to, byś robił nim fajne zdjęcia :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z kubkami??
;)
Nie trzeba ale jesli je masz to masz wieksze mozliwosci. Wiadomo fotograf **** to i zdjecia do **** ale jesli ktos potrafi umiejetnie wykorzystac potencjal dobrego szkla wtedy ma to sens.
Ja cykalem pierwszy na 400d + sigma 20mm 1.8 + canon 50 1.8 + ex430II
i sie dalo. Ale jak przyszlo do zabawy jak sie sciemnilo to brakowalo iso 3200 a i szumy daly o sobie znac. I tu najlepszy przyklad. Da sie tanim sprzetem ale jak bym mial lepsza puche to zdjecia wyszly by lepiej(chodzi tu o jakosc).
Co do jasnych dwudziestekczwórek, nadających się do ślubniaków:
Długo międliłem kwestię: 24/1,4L czy ... może coś innego.
Koniec końców kupiłem Sigmę EX 24/1,8 i jestem zadowolony.
1900 zł nówka, z gwarancją, możliwość wyboru egzemplarza w Sigma ProCentrum.
Oczywiście to nie eLka, ale daje radę z 5D Mk I :-)
Jak masz jakies sensowne sample to wez cos tutaj wrzuc ale bez ruszania ps , albo zlinkuj , jesli to nie problem. Slubniaki jakies nim robiles juz ?
Tutaj jest wątek z samplami z forum KKM :-)
RAW - JPG ze standardowym wyostrzaniem (czyli takim, jakie stosuję w ACR dla wszystkich szkieł: 30).
Ślubniaki robiłem, ale za bardzo rzeźbione są, by po nich szkło oceniać :-)
hmm dobra to widze ze musze upolowac egz 24 badz 20 i potestowac bo wypadla niezle , ale af to wole samemu sprawdzic