-
Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
Ostrożności nigdy za wiele. Sam kupiłem całkiem niedawno 5d3 na licytacji a nie kup teraz i to biłem się z kilkoma osobami. Kwota była nie mała bo blisko 8tys a tu okazało się że ktoś przejął konto i mail sprzedającego. Wiadomości z maila allegrowicza i że jest za granicą...
-
czasem jak kwota za niska to właściciel ściemnia i nie chce sprzedać za tyle
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marv84
Ostrożności nigdy za wiele. Sam kupiłem całkiem niedawno 5d3 na licytacji a nie kup teraz i to biłem się z kilkoma osobami. Kwota była nie mała bo blisko 8tys a tu okazało się że ktoś przejął konto i mail sprzedającego. Wiadomości z maila allegrowicza i że jest za granicą...
Jak ktoś przejmuje konto to albo ma już przejętego maila właściciela albo zmienia maila w allegro na inny. Właściciel długo nie dowie się ze jego konto zostało przejęte. Przejmowane są konta gdzie właściciel nie loguje się od dłuższego czasu, trzeba uważać na droższe zakupu jeżeli ostatni komentarz pojawił się np. rok wcześniej na karcie sprzedającego. Obstawiam wersję Becka
-
Szanowni Forumowicze,
czy Waszym zdaniem jest coś podejrzanego w tej aukcji? samemu ciężko mi ocenić, bo jestem własnie na etapie zakupu 80D
https://www.olx.pl/oferta/canon-eos-...tml#d7cb5cc169
na pytanie dlaczego nie ma gwarancji uzyskałem odpowiedź:
"Aparat kupiony był w Anglii. I wrzucony w koszty firmy. Ja nie dostałem gwarancji ani faktury."
-
Wg mnie nie. Wziełabym, ale z odbiorem osobistym. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sprocket73
Szanowni Forumowicze,
czy Waszym zdaniem jest coś podejrzanego w tej aukcji? samemu ciężko mi ocenić, bo jestem własnie na etapie zakupu 80D
https://www.olx.pl/oferta/canon-eos-...tml#d7cb5cc169
na pytanie dlaczego nie ma gwarancji uzyskałem odpowiedź:
"Aparat kupiony był w Anglii. I wrzucony w koszty firmy. Ja nie dostałem gwarancji ani faktury."
Powinna się zapalić lampka. Którym on jest właścicielem ? Za 700zł więcej masz aparat nowy z 2 letnią gwarancją. OLX - tylko odbiór osobisty
-
Gość handluje aparatami? Bo ma jeszcze inne w sprzedaży. Nie ma do tego papierów... Oprócz tego sprzedaje jakiś szajs...
Po pierwsze nie wiadomo, czy pisze prawdę. Po drugie nie wiadomo czy właściciel aparatu wie, ze jest on sprzedawany... Naprawdę za te kilkaset złotych możesz miec nowy i pewny sprzęt.
-
https://www.olx.pl/oferta/aparat-can...tml#a1ac2b43e9
Czy waszym zdaniem, warto zaryzykować kupno tego aparatu, za pobraniem.?
Co myślicie o sklepie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radzillao0
To nie sklep tylko ogłoszenia użytkowanika SKLEP na portalu OLX. Sklep ma adres, nazwę, numer Nip itd. Oczywiście może to jak najbardzieć być uczciwie działająca firma. OLX to portal do zakupów lokalnych.
Co zmieni odbiór towaru za pobraniem ? Płacisz, kurier odchodzi a ty otwierasz paczkę - jak w środku zamiast aparatu są ziemniaki to możesz co jedyne z kurierem porozmawiać o tym jak ciężkie jest życie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
To nie sklep tylko ogłoszenia użytkowanika SKLEP na portalu OLX. Sklep ma adres, nazwę, numer Nip itd. Oczywiście może to jak najbardzieć być uczciwie działająca firma. OLX to portal do zakupów lokalnych.
Co zmieni odbiór towaru za pobraniem ? Płacisz, kurier odchodzi a ty otwierasz paczkę - jak w środku zamiast aparatu są ziemniaki to możesz co jedyne z kurierem porozmawiać o tym jak ciężkie jest życie.
Dokładnie. Allegro ma program ochrony kupującego a OLX ma nic! Ja jak sprawdzam OLX to tylko wo okolicy albo w miastach gdzie będę. Żona czasmi kupuje zabawki dzieciom i przysyłaja a że zdaży sie ze zabawka jest w gorszym stanie niż opisują to juz nie nie można z tym nic zrobic bo zwrot to tylko dobra wola sprzedającego. A jeszcze nie trafiłem na takiego co by się zgodził.
-
Nie tylko dobra wola, ale dochodzenie tego jest najczęściej nie warte czasu i zachodu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marv84
Dokładnie. Allegro ma program ochrony kupującego a OLX ma nic! Ja jak sprawdzam OLX to tylko wo okolicy albo w miastach gdzie będę. Żona czasmi kupuje zabawki dzieciom i przysyłaja a że zdaży sie ze zabawka jest w gorszym stanie niż opisują to juz nie nie można z tym nic zrobic bo zwrot to tylko dobra wola sprzedającego. A jeszcze nie trafiłem na takiego co by się zgodził.
Bo ideą OLX (dawna tablica) miały być "zakupy sąsiedzkie", czyli wyskakujesz z kapci i idziesz do sąsiedniego bloku.
W formie obrazków:
https://www.olx.pl/jak-dziala-olx/
Ale skąpi sprzedawcy szukający oszczędności na prowizjach ze sprzedaży zrobili z tego "konkurencje" dla allegro.
Takie cwaniakowanie po naszemu. Takie same jak używanie kradzionych aplikacji. Tak ogólnie.
Więc OLX nie musi chyba wprowadzać programów ochrony itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Ale skąpi sprzedawcy szukający oszczędności na prowizjach ze sprzedaży zrobili z tego "konkurencje" dla allegro.
Takie cwaniakowanie po naszemu. Takie same jak używanie kradzionych aplikacji.
Za to porównanie należy ci się nagroda Złotej Cebuli. Gratuluję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Bo ideą OLX (dawna tablica) miały być "zakupy sąsiedzkie", czyli wyskakujesz z kapci i idziesz do sąsiedniego bloku.
W formie obrazków:
https://www.olx.pl/jak-dziala-olx/
Takie cwaniakowanie po naszemu. Takie same jak używanie kradzionych aplikacji. Tak ogólnie.
Więc OLX nie musi chyba wprowadzać programów ochrony itp.
Pytanie czyje to skąpstwo jeżeli za wystawienie i sprzedanie aparatu z obiektywem o wartości 10 tys trzeba zapłacić ze 200-300zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
To nie sklep tylko ogłoszenia użytkowanika SKLEP na portalu OLX. Sklep ma adres, nazwę, numer Nip itd. Oczywiście może to jak najbardzieć być uczciwie działająca firma.
Google podają, że to numer telefonu należący do sklepu, sprzedającego również na allegro (żadnych neutralnych ani negatywnych komentarzy), podającego adres stacjonarny (oraz informację o wystawianiu faktur VAT). Poza tym w ogłoszeniu jest informacja o odbiorze osobistym.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Pytanie czyje to skąpstwo jeżeli za wystawienie i sprzedanie aparatu z obiektywem o wartości 10 tys trzeba zapłacić ze 200-300zł
Indywidualni mają gorzej, chyba 600.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Na ebay płaci się za samą końcową wartość 10% czyli za tą sprzedaż trzeba by było zostawić dla ebay 1000 zł.
Do tego płaci się inne opłaty, np. za zapłatę przez paypal i za dodatkowe ficzery.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Na ebay płaci się za samą końcową wartość 10% czyli za tą sprzedaż trzeba by było zostawić dla ebay 1000 zł.
Do tego płaci się inne opłaty, np. za zapłatę przez paypal i za dodatkowe ficzery.
Jesteś pewien tych 10% ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Jesteś pewien tych 10% ?
Tak. Ale jest limit chyba $750 tego haraczu dla większości rzeczy, nie wiem czy ten limit dotyczy np. samochodów. Dotąd nie handlowałem samochodami, jachtami, ani samolotami na ebay.
Ostatnio otrzymałem zapłatę od kupca w przeliczeniu ~ 1428 zł, a koszty tej transakcji wyniosly w sumie 231 zł do zapłacenia.
-
Nie licytujcie w tej aukcji:
Canon EOS 5D Mark III 22.3MP KORPUS (6736073642) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Chciałem zobaczyć dowód zakupu, facet przesłał mi zdjęcie spreparowanej faktury - sprawdziłem w cyfrowe.pl, pod jej nr. mieli inną transakcję, a człowiek który się podpisał jako sprzedający nigdy u nich nie pracował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ostatnio otrzymałem zapłatę od kupca w przeliczeniu ~ 1428 zł, a koszty tej transakcji wyniosly w sumie 231 zł do zapłacenia.
U nas nie są (jeszcze)aż tak pazerni, prowizja to chyba 2,7%. Paradoksalnie jest to zasługa allegro...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Tak. Ale jest limit chyba $750 tego haraczu dla większości rzeczy, nie wiem czy ten limit dotyczy np. samochodów. Dotąd nie handlowałem samochodami, jachtami, ani samolotami na ebay.
Faktycznie 10% biorą, na ebaypl jest 2,7%. Korzystam tylko z pl i nigdy opłaty mnie nie odstraszały ale 10% to już sporo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Za to porównanie należy ci się nagroda Złotej Cebuli. Gratuluję.
Dziękuję :lol: czekam na przesyłkę :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nie korzystaj, możesz zawsze kupić cegły w paczce za mniejszą prowizję z ryzykiem jak lubisz.
Dla nie rozumiejących przekazu, odnosiłem się do narzekania że OLX nie ma ochrony kupującego, nie musi mieć bo idea OLX jest chyba zrozumiała.
a jak komuś za droga prowizja, ręce opadają na takie argumenty.
Jakie to takie narodowe podejście każdy ma, takie TFP :shock:
Kurier to też powinien najlepiej za darmo wozić paczki. Czemu tak drogo? Wartość towaru 5zł, koszt przesyłki 15zł ... to jest dopiero zdzierstwo hehe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Nie korzystaj, możesz zawsze kupić cegły w paczce za mniejszą prowizję z ryzykiem jak lubisz.
Dla nie rozumiejących przekazu, odnosiłem się do narzekania że OLX nie ma ochrony kupującego, nie musi mieć bo idea OLX jest chyba zrozumiała.
Kurier to też powinien najlepiej za darmo wozić paczki. Czemu tak drogo? Wartość towaru 5zł, koszt przesyłki 15zł ... to jest dopiero zdzierstwo hehe.
Nie wiem czy na pewno do mnie kierowałeś tą wypowiedź, ja całkowicie odradzam wysyłkowe zakupy z OlX
-
Nie, ogólnie napisałem, źle ująłem "narzekania", powinno być "argumenty", na OLX jak napisałem "wyskakujesz z kapci i idziesz do sąsiada". Wtedy jest bezpiecznie.
No chyba że dzielnica nie za bardzo, bo można portfel "zgubić" po drodze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Narodowe podejście, bo padnę... :roll:
To ja dziękuję za te opiekuńcze państwo/instytucje, które usiłują dbać o bezpieczeństwo masy idiotów a ja jestem zmuszony za to płacić. Kupiłem tysiące rzeczy, w życiu cegły nie otrzymałem. Wystarczy zachować kilka podstawowych zasad aby wszelkiej maści krętaczy i złodziejaszków wyczuwać na kilometr. No ale o czym tu dyskutować skoro "nigeryjski przekręt" od lat cieszy się niesłabnącym powodzeniem a niektórym wystarczy wysłać maila "wysłać mnie do Nigeria paczka zapłacić ja szybki przelew i potwierdzenie wysłać" a już biegną na pocztę z zapakowanym sprzętem.
Właśnie dlatego allegro (którego swoją drogą za prowadzoną politykę nie trawię) podnosi ceny (monopol też robi swoje), co rok płacimy kilkadziesiąt % więcej za OC i masa innych "udogodnień", za które muszę płacić przez idiotów, którzy sami o własne bezpieczeństwo zadbać nie umieją. "Narodowe podejście"... nosz q.. jego mać...:evil:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Przekaz był jasny, porównałeś (nielegalne i niemoralne) korzystanie z pirackiego oprogramowania do (całkowicie legalnego) wystawiania ogłoszeń na olx zamiast allegro (w celu uniknięcia prowizji).
Cytat:
Jakie to takie narodowe podejście każdy ma, takie TFP
Są branże, gdzie można sobie na takie prowizje pozwolić (np. ubrania, narzut kilkaset %), a w elektronice i foto osiągnięcie dwucyfrowej marży jest najczęściej tylko mokrym snem sprzedawcy. Prowizja allegro dla firm to często blisko połowa zysku. A dwukrotnie większą prowizję dla osób fizycznych jak nazwać?
Mnie nie dziwi migracja na olx. Nawet pasożyt instynktownie wie, że jak będzie za bardzo doił swojego żywiciela, to obaj zdechną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Przekaz był jasny, porównałeś (nielegalne i niemoralne) korzystanie z pirackiego oprogramowania do (całkowicie legalnego) wystawiania ogłoszeń na olx zamiast allegro (w celu uniknięcia prowizji).
Są branże, gdzie można sobie na takie prowizje pozwolić (np. ubrania, narzut kilkaset %), a w elektronice i foto osiągnięcie dwucyfrowej marży jest najczęściej tylko mokrym snem sprzedawcy. Prowizja allegro dla firm to często blisko połowa zysku. A dwukrotnie większą prowizję dla osób fizycznych jak nazwać?
Mnie nie dziwi migracja na olx. Nawet pasożyt instynktownie wie, że jak będzie za bardzo doił swojego żywiciela, to obaj zdechną.
Jak przeczytasz cytowany cytat i całą odpowiedź może zrozumiesz sens wypowiedzi. Wycinając fragment możesz sugerować "jasne przekazy".
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
nowart
Narodowe podejście, bo padnę... :roll:
To ja dziękuję za te opiekuńcze państwo/instytucje, które usiłują dbać o bezpieczeństwo masy idiotów a ja jestem zmuszony za to płacić. Kupiłem tysiące rzeczy, w życiu cegły nie otrzymałem. Wystarczy zachować kilka podstawowych zasad aby wszelkiej maści krętaczy i złodziejaszków wyczuwać na kilometr. No ale o czym tu dyskutować skoro "nigeryjski przekręt" od lat cieszy się niesłabnącym powodzeniem a niektórym wystarczy wysłać maila "wysłać mnie do Nigeria paczka zapłacić ja szybki przelew i potwierdzenie wysłać" a już biegną na pocztę z zapakowanym sprzętem.
Właśnie dlatego allegro (którego swoją drogą za prowadzoną politykę nie trawię) podnosi ceny (monopol też robi swoje), co rok płacimy kilkadziesiąt % więcej za OC i masa innych "udogodnień", za które muszę płacić przez idiotów, którzy sami o własne bezpieczeństwo zadbać nie umieją. "Narodowe podejście"... nosz q.. jego mać...:evil:
No narodowe, kombinowanie jest narodowym podejściem. Każdy kombinuje jak tu taniej kupić, jak tu taniej wystawić, jak tu oszwabić jeden drugiego. Wystarczy wziąć się do roboty i kupować tak jak jest wygodnie. OC to zły przykład, tanie OC zdecydowanie sprzyjało kombinatorom od ustawek blacharskich. Utrata zniżek bardziej boli chyba.
Ja Allegro nie bronie, nie chcesz nie używaj, ot taka zwykła stronka, na pewno nie mają kosztów :lol:
Chyba trochę ludzi tam pracuje, serwerownie, te sprawy. Monopol ? Jaki monopol skoro masz darmowe OLX.
To byłoby ciekawe, za canona płacisz a nikon rozdaje za darmo i canon ma monopol.
W politykę chyba się tu nie będziemy bawić bo i tak zostanie wyciachane, ale opiekuńcze państwo widać jak odpalisz kalkulator płac, zobacz ile na etacie dostajesz, ile płacisz, a ile Twój pracodawca płaci za Ciebie.
-
[QUOTE=7four;1345271]
Wysoka marża na ebay USA to tylko odbicie faktu, że w USA żadne inne formy sprzedaży prywatnej "między ludźmi" praktycznie już nie istnieją. Ogłoszenia w gazetach prawie zdechły, lokalne rynki sa małe, odległości duże, jakiś craigslist może w wielkich miastach ma sens, więc albo ebay albo nic. Wszystko inne to więcej zachodu i strata czasu. Można wywiesić ogłoszenie w pracy. Może zobaczy je sto osób z czego żadna nie będzie zainteresowana, zamiast np. 100 tysięcy, z czego pięć będzie zainteresowanych i jedna kupi.
Ebay jest praktycznie monopolistą, ale to nie jest do końca skutkiem drapieżnosci ebay. Ten biznes ma naturalnie to do siebie, że powinien być jeden. Tak jak np. systemy operacyjne komputerów. Ja nie chcę 15 róznych małych ebajów, chcę jednego wielkiego rynku, gdzie mój fant zobaczy cały > 300 milionowy kraj, a jeśli mam ochotę, to może i cały świat. A jak kupuję, to też chcę widzieć wszystkie oferty "from sea to shining sea" 8-).
-
[QUOTE=pan.kolega;1345290]
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Wysoka marża na ebay USA to tylko odbicie faktu, że w USA żadne inne formy sprzedaży prywatnej "między ludźmi" praktycznie już nie istnieją. Ogłoszenia w gazetach prawie zdechły, lokalne rynki sa małe, odległości duże, jakiś craigslist może w wielkich miastach ma sens, więc albo ebay albo nic. Wszystko inne to więcej zachodu i strata czasu. Można wywiesić ogłoszenie w pracy. Może zobaczy je sto osób z czego żadna nie będzie zainteresowana, zamiast np. 100 tysięcy, z czego pięć będzie zainteresowanych i jedna kupi.
Ebay jest praktycznie monopolistą, ale to nie jest do końca skutkiem drapieżnosci ebay. Ten biznes ma naturalnie to do siebie, że powinien być jeden. Tak jak np. systemy operacyjne komputerów. Ja nie chcę 15 róznych małych ebajów, chcę jednego wielkiego rynku, gdzie mój fant zobaczy cały > 300 milionowy kraj, a jeśli mam ochotę, to może i cały świat. A jak kupuję, to też chcę widzieć wszystkie oferty "from sea to shining sea" 8-).
Bogaty naród ma gdzieś czy jest to 5 czy 10% prowizji, jak ich stać na to żeby co miesiąc kupić nowe FF
-
[QUOTE=pan.kolega;1345290]
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
No w USA jest jeszcze bardzo popularny lokalny Garage Sale. Czyli wyprowadzasz się ? Wystawiasz całe umeblowanie domu na trawnik i sprzedajesz po niedużej cenie. :)
-
Zapewne jak się w stanach wyprowadzasz, to w starym miejscu pozostawiasz też sprzęt fotograficzny, bo na nowe miejsce kupujesz oczywiście nowy. Stąd tajemnica dużej sprzedaży sprzętu w US.
-
Fakt eBay bierze 10% ale w zamian daje gwarancję zwrotu pieniędzy gdy coś pójdzie nie tak bez żadnych pytań , w Polsce Allegro jest zalane mnóstwem cwaniaków sprzedających rzeczy podrobione,pirackie programy czy przedmioty podejrzanego pochodzenia bo dobrze wiedzą jak żmudna,czasochłonna i nieskuteczna jest procedura zgłoszenia oszustw, zresztą administracja Allegro sama twierdzi że jest tylko pośrednikiem sprzedaży i nie odpowiada za to co kto sprzedaje.
I to tyle na temat największego i najpopularniejszego serwisu aukcyjnego w Polsce.
NIE POLECAM
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Tu jest sedno sprawy, allegro ma program ochrony kupujących na zasadzie komentarzy negatywnych i tyle. Przynajmniej jeśli chodzi o zakupy od osoby prywatnej a nie firmy. Dlatego zakupy na allegro czy olx od osoby prywatnej są tak samo bezpieczne, tylko że potentat daje złudną nadzieje, że w razie problemu Ci pomoże. Przy zakupie na olx trzeba pamiętać o wpłacie na konto - dzięki któremu uzyskujemy wszystkie informacje o sprzedającym, a najlepiej mieć też pisemne ustalenia (smsy czy maile) które stanowią dodatkowa ochrone kupującego, bo w razie co, idziesz z tymi informacjami na policję i zdziałasz tyle co przy oszustwie na allegro. Kończąc ten offtop: zakupy w internecie są bezpieczne o ile zna się swoje prawa, czyta dokładnie opisy i regulaminy, a co najważniejsze podchodzi się do nich z głową :-)
-
Rozczaruję Cię - jako sprzedający już nawet komentarza wystawić kupującemu nie możesz... :) Ot tak, w ramach "ułatwień dla byznesu" :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nowart
Rozczaruję Cię - jako sprzedający już nawet komentarza wystawić kupującemu nie możesz... :) Ot tak, w ramach "ułatwień dla byznesu" :D
W sumie może to i dobrze, ja mam negatywa w zamian za wystawienie negatywa sprzedawcy - chyba za płatność z góry i nie zawracanie mu d..gitarry :D
-
Rozumiem doskonale, wszystkie moje 4 negatywne opinie są od takich właśnie złośliwych partaczy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bejzbol
Tu jest sedno sprawy, allegro ma program ochrony kupujących na zasadzie komentarzy negatywnych i tyle. Przynajmniej jeśli chodzi o zakupy od osoby prywatnej a nie firmy. Dlatego zakupy na allegro czy olx od osoby prywatnej są tak samo bezpieczne, tylko że potentat daje złudną nadzieje, że w razie problemu Ci pomoże. Przy zakupie na olx trzeba pamiętać o wpłacie na konto - dzięki któremu uzyskujemy wszystkie informacje o sprzedającym, a najlepiej mieć też pisemne ustalenia (smsy czy maile) które stanowią dodatkowa ochrone kupującego, bo w razie co, idziesz z tymi informacjami na policję i zdziałasz tyle co przy oszustwie na allegro. Kończąc ten offtop: zakupy w internecie są bezpieczne o ile zna się swoje prawa, czyta dokładnie opisy i regulaminy, a co najważniejsze podchodzi się do nich z głową :-)
POk chroni cię w przypadku nieotrzymania towaru w 100% włącznie z kosztami przesyłki, przetrenowałem to kilka razy i POK w tym przypadku działa. W przypadku otrzymania towaru niezgodnego z opisem masz możliwośc odzyskania połowy pieniędzy, tego nie przetestowałem osobiście, dodatkowo masz możliwośc założenia dyskusji i możesz liczyć na pomoc allegro. Na OLX nie masz żadnej ochrony. W POK zgłaszasz sprawe na policję i praktycznie nic więcej robić nie musisz, nawet po umorzeniu sprawy dostajesz kasę. Przy zakupach z OLX jeżeli cudem znajdą sprawcę to jeszcze musisz odzyskać kasę a to już nie takie proste a w przypadku umorzenia sprawy zostajesz z niczym
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
dodatkowo masz możliwośc założenia dyskusji i możesz liczyć na pomoc allegro.
O ile POK działa - też sam miałem nieprzyjemność sprawdzenia, to te dyskusje to strata czasu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fasolkaet
Fakt eBay bierze 10% ale w zamian daje gwarancję zwrotu pieniędzy gdy coś pójdzie nie tak bez żadnych pytań
Zastanowiłeś się nad tym co piszesz? Chyba że dla ciebie dwa minusy dają plus ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nowart
Rozumiem doskonale, wszystkie moje 4 negatywne opinie są od takich właśnie złośliwych partaczy...
Jest niestety także druga strona medalu. Kto kiedyś sprzedał coś za co kupujący nie zapłacił bo się po prostu rozmyślił to wie o czym piszę. Dostałem też kiedyś negatywa za to, że nie zgodziłem się na odbiór osobisty. Oczywiście o żadnym odbiorze osobistym w aukcji nie było mowy. Jak rozumiem, że klient nasz pan ale bez przesady.
Najlepsze i tak są sytuacje, gdy wystawiam coś np. za 1000 zł i dostaję maila bez dzień dobry, cześć ani kuku ryku tylko z tekstem "daję 200 zł". Ręce opadają.
-
100% zgoda
sprzedający na allegro nie ma żadnych praw
tam opłaca się tylko kupować
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Najlepsze i tak są sytuacje, gdy wystawiam coś np. za 1000 zł i dostaję maila bez dzień dobry, cześć ani kuku ryku tylko z tekstem "daję 200 zł". Ręce opadają.
Ale to raczej nie jest wina allegro, tylko pochodna dużej popularności serwisu, dla której prawdopodobnie go wybrałeś jako sprzedający. Odpowiadać chyba nie na takie "propozycje" obowiązku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Ale to raczej nie jest wina allegro, tylko pochodna dużej popularności serwisu, dla której prawdopodobnie go wybrałeś jako sprzedający. Odpowiadać chyba nie na takie "propozycje" obowiązku.
I na takie maile nie odpowiadam.
Kiedyś sprzedałem płytę CD. Przynajmniej tak mi się wydawało. Człowiek mi napisał, że on jej jednak nie chce bo się rozmyślił.
Ogólnie to ugodowy jestem, więc pomyślałem, że trudno i wystąpiłem o zwrot prowizji. I co się stało? Dostałem negatywa za to, że miałem czelność wystąpić o zwrot prowizji :)
Według mnie w takich przypadkach powinienem mieć możliwość wystawić także negatywa. Inaczej to nie ma sensu. Zresztą sprzedaję tam już sporadycznie odkąd podnieśli prowizje.
-
Mnie dawno na Allegro jako sprzedawcy nie było. Jak bardzo podnieśli prowizję?
-
I tak ranking kupujących ma średni sens, bo to kupujący wybiera sprzedawcę, a nie odwrotnie. Do tego więcej zdarza się negatywów odwetowych niż prawdziwych wystawianych przez sprzedawców.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tringa
Mnie dawno na Allegro jako sprzedawcy nie było. Jak bardzo podnieśli prowizję?
Na sprzęt foto dla osób fizycznych jest teraz 6%.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Zastanowiłeś się nad tym co piszesz? Chyba że dla ciebie dwa minusy dają plus ;-)
Tak to działa na zachodzie i znam z własnego doświadczenia.
A ty ???
Wysłane za pomocą Tapatalk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
O ile POK działa - też sam miałem nieprzyjemność sprawdzenia, to te dyskusje to strata czasu.
Dyskusje dużo dają, poprzednia wersja zgłaszania problemow nic nie dawała
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Może opadają, ale są ludzie, którzy się zgadzają, jak nie na 200 to na 400. Znam handlarza, co na tym naprawdę dobrze wychodzi. ?:D