No z tego co wiem to musi być świadek... inaczej nie przejdzie. Ale to przecież to żaden problem
Wersja do druku
Przeczytalem caly ten watek dzisiaj o zarabianiu na zdjeciach i nasuwa mi sie taka rzecz: wiadomo, ze nie mozna wrzucac na stockowe strony rzeczy z nazwa(np, nike ) itp a jak jest ze strony prawnej gdy fotografujemy zalozmy jakas figurke ( wiadomo - konkretny wyglad itp) i producent tej figurki zobaczy takie zdjecie na ktorym zarabiamy, jak to jest wtedy z tym, bo przeciez zarabiamy na zdjeciu przedstawiajacym dany jego produkt (np.figurke na ktora producent ma zastrzezony wyglad itp wszystko co sie da ) bez jego wiedzy i zgody, czy mozna tak robic ?
Jesli ta figurka jest opatentowana, lub jej wyglad, kolor, specyficzne cechy sa chronione prawem autorskim to teoretycznie moga byc problemy, zdjecie moze zostac odrzucone ale to wszystko dla mnie wyglada wrecz dziwnie... przynajmniej na Istock wiedza co chca... tam naprawde chyba nie ma szans przemycic nic z znakiem towarowym, i tam naprawde sprawdzaja to bardzo mocno... ale na fotoli np ostatnio znalazlem zdjecia baru, gdzie bylo widac ze 40 roznych znakow towarowych i to widocznych a nie rozmywtych czy czy widac "na domysl".... napisalem pytanie do support ale od 2 tygodni nie mam odpowiedzi wiec nie wiem na jakiej zasadzie to dziala.... co trzeba zeby takie znaki mozna urzyc ?? ja mam licencje alkoholowa, podpisujac umowe z dystrybutorami mam w umowie punkt ktory mowi ze moge uzywac znaki towarowe wszystkich marek jakie sa dystrybutowa przez danego dystrybutora, moge je uzywac w kazdy mozliwy sposob do reklamy prodkuktow lub mojego baru/sklepu/restauracji... wiec sam juz nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.... wyslesz im butelke coca coli nie przyjma bo ksztalt jej jest znakiem towarowym a pozniej znajduje zdjecie z kilkudziesiecioma znakami towarowymi.... chyba nie warto w to wwnikac wszystko za bardzo bo zdania sa naprawde podzielone i mimo iz niby wszystko jasno jest napisane to dzieja sie rozne rzczy ktorych nie rozumiem jak np akceptacja zdjec samochodw... ksztalt/wizerunek samochodu jest chroniony prawem autorskim a mimo wszystko mozna zlaezc zdjecia samochodw calych jak i elementow choc podobno nie mozna calych samochodow uploadowac.... dziwne to wszystko naciagane.... raz ci zaakceptuja raz nie....
tak w razie czego to dopisze Sergi jesli sie myle to nie panikuj nie kazdy jest tak bystry i obstukany jak ty.... pisze co wiem....
nie wstawiam tam zdjec, ale jak juz przeczytalem caly watek naszlo mnie wlasnie takie pytanie bo nigdzie go nie zauwazylem a mysle, ze jest dosc wazne poprostu :) no wlasnie i troche dziwne jesli jakas firma ma opatentowany dany produkt i choc nie widac na zdjeciach np nazwy to wszyscy wiedza, ze dane zdjecie przedstawia np auto danej marki czy telefon a nazwa jest wystemplowana itp mysle, ze mozna by bylo to porwnac ze zdjeciami, ktos zrobi foto i ma do niego prawa autorskie itp tak samo firma wydajaca produkt ma do niego prawa i niech ktos wykorzysa zdjecie bez wiedzy i zgody autora to lamie te prawa tam samo my sprzedajac zdjecie przedstawiajace dany produkt objety prawami autorskimi, opatentowany itp itd tez lamiemy prawo czy nie? no ciesze sie, ze dalem teraz temat do rozmow :D
Wiesz... z tymi patentami to zagmatwana sprawa... idąc przykładem telefonu komórkowego. Czy nie opatentowany jest cały wzór, włącznie z logiem firmy? Czy jeśli usuniemy logo [i np dodatkowo zwężymy wyświetlacz o np 10% (a wiadomo że taka zabawa w PS to mniej niż 5 minut), lub jakiś inny szczegół] to na zdjęciu już nie znajduje się produkt którego wzór został opatentowany?
Pozdrawiam.
NO wlasnie o tym mowie ze to wszystko jest troche elastyczne zeby nie nazwac tego naciagne... ja szczerze mowiac nie rozumiem klasyfikacji co jest dozwolone a co nie po za oczywistymi akcjami typu logo np coca coli na zdjeciu... ale tu tez sie zaczalem gubic widzac zdjecia baru gdzie widoczne sa loga na butelkach... nie wiem naprawde sam juz nie wiem jak to dziala...
A tak zapytam jeszcze jak wam idzie sprzedaz na Istock ?? subskrypcje pomogly ??
w ostatnim czaasie bardzo mnie dziwi iStock. wrzucilem im kilka fotek, 5 przyjeli..ale nie ma zadnego ruchu w tych fotkach. nie wiem czy sa za slabe czy czegos nie zrobilem. przykladowa fotka z mojej galerii http://www.istockphoto.com/file_clos...php?id=5787330
w zakladce "my uploads" sa jako dodane fotki.
musisz sie przyzwyczaic ze iStock to nie SS, tam wrzucisz 20 fotek i za 2 dni masz z nich kilka(nascie) downloads, na istock niektore fotki czasami leza i rok czasu zanim sie cos sprzeda
skoro tak, to ok.. bede cierpliwie czekał. po prostu myslalem, ze nagrzebalem w ustawieniach itp.
podoba mi sie zdjecie budynku z w twoim portfolio picia... i krawat niezly pomysl tylko kadr nie za abrdzo mi lezy... na IS faktycznie trzeba poczekac na downloady w moim przypadku bylo tak ze slalem zdjecia slalem i nic zero downloadu az pewnego razu jedno zdjecie poszlo i dzisiaj to zdjecie sprzedaje sie najlepiej z mojego portfolio conajmniej 1 download dziennie tego zdjecia mam :) IS to chyba moja ulubiona strona, akceptuja tylko naprawde najlepsze zdjecia, sciema jakas tam raczej nie przejdzie i duzo sie przez to mozna nauczyc...
Mam pytanie odnośnie fotoli, dodałem jakieś 1,5 miesiąca temu 4 zdjęcia tak na próbę i dalej czekają na aprobatę. Czy to normalny okres oczekiwania? czy trzeba dodać więcej zdjęć,albo coś ustawić? Będę wdzieczny za pomoc...
Zdecydowanie nie jest to normalny czas oczekiwania. Zwykle trwa do do 48h.
Nie pamiętam już jak wygląda proces rejestracji na fotolii ale najwyraźniej nie dokończyłeś procesu rejestracyjnego. Być może musisz kliknąć na jakiś link w emailu rejestracyjnym lub dosłać skan paszportu (ale z tego co pamiętam w fotolii tego nie wymagali).
PS. Gdy klikniesz na MEMBER HOME u samej góry powinno być zielone kółko i obok napis VALIDATED
Wielkie dzięki, faktycznie link aktywacyjny trafiał do spamu.
Witam,
Jestem tu nowa i muszę to napisać - ale daliście "grzyba" początkującym... Przebrnęłam przez wszystkie 207 stron (3 dni intensywnej roboty), choć niestety ostatnie 50 nic większego nie wnosi do tematu... Ale początek rewelacyjny!
Mam 6 stron notatek i zapał do pracy ;) Może nie od razu na stoki, ale dla samej siebie ;)
Pozdrawiam wszystkich!
jak sie odnosicie do stwierdzenia które gdzieś usłyszałem/wyczytałem ze przez miesiące wakacyjne sprzedaż znacznie spada
?
Cóż, wiele firm ma letnie przerwy, a pracownicy na wakacjach 8-) w tym księgowi :lol:
u mnie czerwiec calkiem niezle.... sprzedaz wzrosla ale moze to tylko zludzenie bo kwiecien i maj mialem fatalny.... zobaczymy co lipiec przyniesie :)
Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jaki zestaw nadawałby się do zdjęć stockowych? Bo kompletnie się na tym sprzęcie nie znam, nawet najmniejszej lampy błyskowej nie mam :oops:
Tylko, please, nie obrzućcie mnie kamieniami za to pytanie ;)
I znów wyszedłem na żółtodzioba. Oczywiście chodzi o wszystko prócz body i szkieł. Narazie chciałbym bawić się 30tką, ale mam zamiar dokupić do tego 5D (II).
Nie wiem czy do stocków lepszy by był np stół bezcieniowy czy wystarczy samo białe tło. O oświetleniu mam jeszcze mniej pojęcia, ale przecież nie jest to fizyka, żeby tego nie ogarnąć ;) Co do pieniędzy to nie przesadzajmy, ale też niech nie będzie to sprzęt, który ledwo wydoli. Załóżmy, że do wydania mam ok 1200-1500pln. Ale w razie potrzeby więcej by wyskrobał.
p.s. Wielkość osprzętu (jeśli można brać to pod uwagę) nie ma najmniejszego znaczenia. Będę miał do dyspozycji 2x +/- 30m2 na poddaszu :D
Zależy co będziesz chciał fotografować
W oświetleniu więcej fizyki/matematyki niż Ci się wydaje ;)Cytat:
O oświetleniu mam jeszcze mniej pojęcia, ale przecież nie jest to fizyka, żeby tego nie ogarnąć ;)
już jest jakiś punkt odniesienia, ale nadal nie wiemy co będziesz chciał fotografować. Na razie to mogę napisać że przyda Ci się lampa studyjna (a może nawet dwie) z możliwie dokładną regulacją mocy (np aby zmniejszyć moc do 1/128 możliwości itd), parasolka(i) lub/i softbox(y) (zależnie od tego co będziesz fotografować wybierzesz jego rozmiar), blendy, statywy, wyzwalacze radiowe... przydatny może okazać się też światłomierz.Cytat:
Co do pieniędzy to nie przesadzajmy, ale też niech nie będzie to sprzęt, który ledwo wydoli. Załóżmy, że do wydania mam ok 1200-1500pln. Ale w razie potrzeby więcej by wyskrobał.
Cytat:
p.s. Wielkość osprzętu (jeśli można brać to pod uwagę) nie ma najmniejszego znaczenia. Będę miał do dyspozycji 2x +/- 30m2 na poddaszu :D
30m^2 nie zawsze wygląda tak samo. Liczy się jego wysokość, rozkład i kolor ścian/sufitu, 'naturalne' oświetlenie oraz możliwość wykorzystania go w praktyce lub wyeliminowania jego wypływu na zdjęcie...
pozdrawiam,
Robert
Chciałbym fotografować przedmioty codziennego użytku, jakieś owoce, warzywka, czy inne drobne rzeczy. Tylko mam obawy, że stół szer. 50-60cm byłby po prostu za wąski. Są może szersze (nie znalazłem) lub...jest jakaś alternatywa?
są, ale niestety drogie
np. Fomei ma stół ok. 1x2 m - jego cena to 1500 zł
alternatywą może być plexi formatu 1x2 m (cena ok. 150 zł np. w castoramie) ale tu potrzeba trochę zmysłu młodego technika bo trzeba to jakoś trwale wygiąć (w/g mnie najlepiej przy użyciu gorącej wody bo palnik może osmolić plexę) i zbudować do tego jakiś stelaż
trzecie wyjście to płyta plexi 1x1 m która w całości służy jako płaszczyzna pozioma (podstawa stołu) a jako tło pionowe (wbrew pozorom nieczęsto wykorzystywane) np. tło polipropylenowe (funsports) cena to jakieś 25-30 zł za rolkę które można powiesić na stelażu ze statywów oświetleniowych ... pierwsze rozwiązanie (stół dedykowany) fajne bo gotowe, ale drogie, w drugim przypadku w grę wchodzi wyobraźnia i kombinacje
U mnie czerwiec był najlepszym miesiącem jak do tej pory. Ale lipiec to jakaś porażka. Na SX nie sprzedałem ani jednej foty jeszcze, a Fotolia to przechodzi jakiś kryzys wieku średniego. Nie dość, że sprzedaż padła to odrzucają wszystko co im wysyłam (a te same zdjęcia przyjmują bez problemów na IS i Crestock'u).
od marca szczęśliwie zarobiłem 2,15 $.
może dlatego że nie lubię photoshopa..
jako stół stosuję biały 'brystol' i zwykłe biurko+podpórki pod spód żeby zrobić perspektywę :]
dzisiaj 1 raz bede wyplacac pieniadze z SS przez paypala. ogolnie jak wyglada ta cala transakcja. musze z mojego konta paypal "zarzadac"zaplaty? opisze mi ktos tak dokladnie jak to przebiego.
moje konto > Wypłać > Przelew środków na rachunek bankowy
może da się inaczej ale ja zawsze robię w ten sposób
i około 5 dni roboczych oczekiwania na transfer na konto w Polsce
Picia czy Tobie chodzi o wypłate pieniedzy z paypala na rachunek bankowy czy z SS do paypala??
Jeżeli to drugie to z SS pieniądze przelewane są automatycznie na konto PAYPAL. Adres paypal można zmienić w YOUR ACCOUNT. Jeżeli osiągnąłeś limit wypłaty to zapewne otrzymałeś dzisiaj emaila, że kasa zostanie przelana do 15 dnia miesiąca.
wlasnie przed chwila dostalem maila z wiadomością
"Dear Piotr Maciejewski,
Just thought you would like to know that your Shutterstock earnings have been computed - and will be sent out by the 15th of the month."
tez sie lekko niepokoilem.
w rubryce "Paypal/Moneybookers Email Address" musz miec wpisany adres email na ktory jestem zarejestrowany w paypal?
pieniadze beda przelane automatycznie na te moje konto, czy bede musal cos jeszcze robic? przepraszam za tak duze liczbe pytan ale nie chce popelnic zadnego bledu.
w takim razie wszystko juz zrobione. ile tak sredni u was trwa przelew pieniedzy?
no dostałeś informację w emailu od SS... do 15 dnia miesiąca
różnie, sprawdziłem ostatni przelew od nich i dostałem go 9tego
Witam czy wiecie cos na temat Luckie Oliwiera bo nie otwiera mi sie ich strona od kilku tygodni. Moze juz o tym bylo jesli tak to sorki za zawracanie glowy ale strasznie zalatany jestem ostatnio :) Pozdrawiam
Ostanio sprzedyały się moje trzy zdjecia na fotoli w Subskrypcji. Cena sprzedaży kiepska, dużo niższa niż sprzedane wczesniej zdjecia Mam pytanie bo nie wiem czy dobrze myslę, ktoś zapłacił jakąs sume za możliwość kupna np 100 zdjeć i poprostu wybrał też kilka moich? To o to chodzi? Czy ma to jaki głębszy sens i na dłuższą metę będzie dla mnie bardziej opłacalne?
jak jest z Model Relases dla grupy ludzi? kazdy musi wypelnic swoj Model Relases? pierwszy raz chce wstawic zdjecia ludzi i mam mala niewiedze..
shutterstock przyjmuje już śrenio 2 nowych fotografów co 15 minut. Nic dziwnego że sprzedaz spada.