Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Wiesz co, daj sobie spokój, bo nie masz żadnych merytorycznych argumentów. Skup sie na tym co fotografujesz, a nie czym i za ile.
Podałem Ci je ale widać nie doczytales, nic nowego u Polaków, złośliwości zachowaj dla siebie jak nie masz nic dobrego do napisania.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Sądziłem, że piszemy o trendach cenowych w PL gdzie obecnie sprzęt foto (przynajmniej Canona) drożeje.
masz racje
ja tylko wskazałem alternatywę (4)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Pamiętasz ile kosztował dolar w okolicy 2008 i dlaczego cała elektronika wówczas gwałtownie staniała?
Pamiętam. Nie zmienia to jednak faktu, że jakoby 50 i 85 znacznie potaniały. Przynajmniej nie w Polsce. Możesz sobie prześledzić ceny tych obiektywów w okresie ostatnich 10 lat.
chłopacy , znalazlem cos dla was
maja tez inne produkty
http://www.photoprice.ca/product/005...USM-price.html
average Poland price do sprawdzenia np. na stronach sklepu foto-net.pl
z moich obserwacji, kiedyś topową reporterską puszke w Canonie kupowało się za 14-15k, teraz kosztuje 25k
był czas, że można było kupić 300mm 2.8 za około 14k, teraz kosztuje 25k, 400 2.8 kosztuje 42k, można wymieniać :D
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
z moich obserwacji, kiedyś topową reporterską puszke w Canonie kupowało się za 14-15k, teraz kosztuje 25k
był czas, że można było kupić 300mm 2.8 za około 14k, teraz kosztuje 25k, 400 2.8 kosztuje 42k, można wymieniać :D
Zaraz i tak znajdą się tacy którzy powiedzą, że wymyslasz ;-)
Jest jeszcze takie cos jak inflacja.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jest jeszcze takie cos jak inflacja.
No jest. Tyle tylko że w PL w ostatnim okresie mamy raczej do czynienia z odwrotnym zjawiskiem:
Inflacja w Polsce. Najnowsze dane GUS
Mniejsza z tym. Wzrost cen u Canona wynika z wielu czynników. Jak już ktoś napisał kluczowa jest korelacja wartości jena/dolara/euro. Druga sprawa to podwyżki u samego producenta. Na koniec dokładają się polskie sklepy które rżną klienta na każdym kroku. Wystarczy wspomnieć o podwyżkach gdy tylko pojawia jakiś cashback.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Pamietam jak papierosy kosztowaly 4.50 a teraz "chodza" po 11.