Zamieszczone przez
Elsi
byłem dziś "pomacać" frotkę 190 i 055 i dylemat pozostał. muszę jeszcze tam wrócić z puszką, złożyć wszystko wszystko razem i jeszcze raz się przymierzyć. nadal nie jestem przekonany, czy 190 nie będzie dla mnie za niska - nawet, gdy do 118,5 cm frotki (bez wysuniętej kolumny) dojdzie 12 cm głowicy i 8 cm body, to daje tylko 138,5 cm. Chciałbym uniknąć wysuwania kolumny, ponieważ musiałbym wysunąć ją prawie na pełną długość, żeby uzyskać wysokość pozwalającą swobodnie, bez schylania patrzeć w wizjer i bez wspinania się na palce widzieć parametry na górnym wyświetlaczu.
Wiem, można się lekko nagiąć do odpowiedniej wysokości (korona nie spadnie ;)), ale nie wiem jak bardzo to wpływa na komfort pracy w dłuższym okresie czasowym.
Ktoś powie - no to bierz 055 i po temacie, ale 190 jest lżejsza prawie tyle, ile waży głowica i ponad 10 cm krótsza po złożeniu, co ma nie małe znaczenie, gdy myśli się o zapakowaniu kiedyś tego grata w jakiś bagaż. Idealnym dla mnie rozwiązanim było by coś w wysokości 130-135 cm, oczywiście bez kolumny. A może temat z wysuwaniem kolumny traktuję zbyt rygorystycznie?:roll: Co mówi na ten tmat praktyka?
Pomyślałem jeszcze sobie, że warto by było objrzeć statywy Benro - czy ktoś może się orientuje, gdzie mogę je spotkać "na żywo" w sklepie w Warszawie?:?: