Strona wcześniej jest odpowiedź, nie współpracuje (model ciut inny 468)
Wersja do druku
Strona wcześniej jest odpowiedź, nie współpracuje (model ciut inny 468)
Muszę zweryfikować to co napisałem wcześniej na temat współpracy 1DS mk II + 580EX II i 430 EX II.
Dzisiaj sprawdziłem 5 zestawów pixeli i każdy z nich nie podejmuje współpracy w manualu, lampa błyska jak jej się chce, ustawiona na np 1/32 błyska pełną mocą .
Natomiast praca w ttl-u bez zastrzeżeń.
Dziękuje firmie Foto-Tip za pomoc i profesjonalizm.
No i ja tez jestem właścicielem Pixel Knight:)
napiszę jak to wygląda u mnie:
body: 5dII i 50d
lampy: 580EX i 580EXII
5dII + 580EX + 580EXII - ettl działa, sterowanie ettl niestety tylko z body(na lampie nie zapamiętuje), brak więc mozliwości osobnego sterowania każdą z lamp osobno. W manualu sterowanie z nadajnika ale tylko dla lampy 580EXII. W manualu działaja ustawienia na lampach.
Pozostaje zakupić drugą 580EXII żeby było bardziej sprawnie:)
Z ciekawostek to:
wciskając blokade ekspozycji(gwiazdka) na body aparatu wyzwalamy błysk ale juz po tym lampy nie doswietlają i jest bardzo ciemno. Czekałem nawet kilkanascie sekund więc to nie sprawa wolnego ładowania się lampy jak ktoś wcześniej to opisywał.
Z początku na 5dII czasy dłuższe od 1/250s dawały do połowy zaciemniony obraz(było juz wczesniej o tym) ale na 50d to się nie robiło. Okazało się że jak włączyłem funkcję 5d na nadajniku to wszystko na 5dII działa poprawnie na wszystkich czasach.
Bardzo rzadko potrafia wyzwolić mega mocny błysk, zdarzyło mi sie to 2-3 razy
Za te pieniądze to bardzo fajne wyzwalacze. Polecam!
Mysle ze sie mylisz a kolega jaroslaw.majcher ma racje
http://www.youtube.com/watch?v=l-BD_...layer_embedded
2:30 minuta
Posiadam od niedawna Pixele. Aparat 5D Sprawdziłem z lampą 580EXII. Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego jeżeli ustawię lampę w trybie manualnym to ona po jakimś czasie sama przestawia się w tryb ETTL.
Przy lampie 430EZ stary tryb max czas synchronizacji to 1/125. Czy nie powinien to byc czas 1/250. W 580 jest chyba 1/250 i 5D.
Czy ktoś może pomóc mi to wyjaśnić.
lampa przestawia sie w ettl bo na nadajniku masz ustawione ettl dla tej lampy. Priorytetem sa w tym wypadku ustawienia w odbiorniku a nie na lampie. Musisz ustawić w nadajniku manual i bedzie ok. No chyba że masz już ustawione dobrze to wtedy niemam pojęcia dla czego tak się dzieje
amroz
Dzięki wszystko się zgadza. Działa dziękuję. Przy ustawieniach manualnych lampa 430EZ działa już z trybem synchronizacji 1/250.
dziękuję.
Czy ktoś z kolegów może mi podać nazwę " jakiegoś wyzwalacza" który będzie przenośił wszystkie informację z aparatu. TTL, e-TTL itp.
Aparat Canon 5D, 550ex i 580 exII.
ps. ew proszę o link
pocket wizard flex tt5 i tt1