No to trza będzie uważać. Jak na razie naładowałem 8 kompletów ( po 4 sztuki ) różnych akumulatorków i nić się nie stało. Może dlatego, że ładowałem małym prądem ...
Wersja do druku
chmmm, szkoda, że nie wiedziałem ;-)
mam BC-900 chyba od dwóch lat i oczywiście nic się z nią nie dzieje, wybuchnąć też nic w niej nie wybuchło. :roll:
faktem natomiast jest, że nigdy nie użyłem w niej maksymalnego prądu (jaki jest? 2A?), zazwyczaj ładuję eneloopy prądem 500 mA.
BC700 max prąd ładowania 700mA, BC900 900mA
Problemy były przy ładowaniu max prądem- przegrzewanie sie akusów i sprzętu...\
aż sprawdziłem: BC900 ma max prąd ładowania 1000 mA gdy ładujemy 4 szt. AA, lub 1800 mA gdy ładujemy tylko 2 szt. AA (dwa skrajne kanały).
1000 mA daje dwugodzinne ładowanie eneloopów 2000 mAh.
natomiast mam jeszcze inną ładowarkę: GP siakiś turbo-express z wentylatorem (o taką) ładujący aku 2000 mAh w półgodziny, co sugeruje prąd na poziomie 4000 mA (3-4A! x 4 szt! :shock:) i faktycznie, bateryjki po czymś takim są mocno ciepłe, ale raczej o wybuchaniu nie ma mowy, zresztą wbudowany wentylator nieco je chłodzi.
tylko ostatnio jakoś jej nie używam, bo raz, że akumulatorki po roku takiego traktowania w większości nadawały się tylko do kosza, a dwa, że nie chce mi to-to ładować obecnych nowych aku (eneloop?) - po włożeniu najczęściej zaczyna migać lampka pt. battery error i nie włącza się ładowanie. o co chodzi? :?
Ma ktoś polską instrukcję do BC700?
Jak działa to formowanie i ile powinno trwać?
nie musisz formować akusów, to nie NiCd, używaj, doładowuj i ciesz się NiMh
Ale mam jakieś Energizery stare. Bardzo krótko już trzymają. Pomyślałem, że przeprowadzę tą procedurę odświeżania ale nie mam instrukcji do tej ładowarki.
>>>Instrukcja obsługi BC700<<<
Dzięki!
Czyli wkładam aku, ustawiam MODEm na Refresh i czekam aż proces dobiegnie końca?