Odp: Canon EOS R5 Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Cf-y są tańsze i szybsze. Za nieco ponad 500zł mam Angelbird CF 512GB 1785MB/s z ciągłym zapisem 800. To kilka razy szybciej i taniej niż SD II. Polecam śmiga z moim R5II aż miło.
Ale przecież R5mk2 nie ma dual CFExpress, więc Twój komentarz jest bez sensu.
Nikt normalny nie używa tylko jednego typu karty, szczególnie w zastosowaniach profesjonalnych...
Cytat:
Zamieszczone przez
Tasma
@
Nozanu
A w czym przeszkadza Ci USB-C na baterii?
Ja swoje ładuje w ładowarce pomimo posiadania tego złącza.
Czytałem coś o awariach Patona właśnie tych z usb. W R6 Paton bez usb sprawował mi się świetnie jak orginał, więc osobiście mam dobre zdanie o marce.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Ale przecież R5mk2 nie ma dual CFExpress, więc Twój komentarz jest bez sensu.
Nikt normalny nie używa tylko jednego typu karty, szczególnie w zastosowaniach profesjonalnych...
Więc R5 jest dla "nienormalnych":lol: Bo już widzę że SDki mi nie wyrobią przy seriach zdjęć przyrodniczych.
Już w R6 serie oscylowały na granicy możliwości zapisu, a tu jest o połowę więcej FPSów i dwa razy większe pliki.
Wprawdzie robić da się z każdym SD, ale nie cierpię zapchanego bufora i ograniczeń. Pewnym wyjściem jest zapisywanie mniejszych plików w JPG jako bacap na SD.
A wystarczyłoby gdybyś chociaż spojrzał na YT na testy zapisu i buforowania...i odkryłbyś, że to nie karta i jej wydajność jest problemem, a bardzo niewydajny kontroler (?) zapisu, który często nie wykorzystuje nawet połowy możliwości interfejsu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tasma
@
Nozanu
A w czym przeszkadza Ci USB-C na baterii?
Ja swoje ładuje w ładowarce pomimo posiadania tego złącza.
Z moich testów zamienników różnych marek wynikalo, ze zamiennik nawet tej samej marki z możliwością ładowania USB-C wytrzymywał krócej niż ten bez tej możliwości. Nie dyskwalifikuje to akumulatora, ale jeśli ktoś i tak ładuje je w ładowarce to bez sensu kupowac te słabsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
A wystarczyłoby gdybyś chociaż spojrzał na YT na testy zapisu i buforowania...i odkryłbyś, że to nie karta i jej wydajność jest problemem, a bardzo niewydajny kontroler (?) zapisu, który często nie wykorzystuje nawet połowy możliwości interfejsu.
Ja tam jestem raczej praktykiem i tzw. testy są dla mnie "nawóz" warte.
Wiem że to trudniejsza wersja zdobywania wiedzy ale za to pewniejsza. SD pozwala na wykorzystanie niewiele więcej możliwości niż niż da smartfonik np: zapis filmów w wyższej jakości.
Tak to więc brak 2 gniazd CF zapisuję jako nr1 na liście typowej dla naszej ulubionej firmy "chamówy" w R5II
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Z moich testów zamienników różnych marek wynikalo, ze zamiennik nawet tej samej marki z możliwością ładowania USB-C wytrzymywał krócej niż ten bez tej możliwości. Nie dyskwalifikuje to akumulatora, ale jeśli ktoś i tak ładuje je w ładowarce to bez sensu kupowac te słabsze.
Firmowa ładowarka Canona w 6D miała większy o 20% prąd ładowania niż te od Rek mimo większych pojemności baterii, teraz to max 1.0 A i koniec . Natomiast nowe ładowarki USB C mają i kilkukrotnie większy max prąd ładowania i od producenta elektroniki do akumulatorka zależy na jaki prąd ładowania zezwoli.
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
niestety zgadzam się z nozanu te mieszane gniazda w R5 i R5II to absurd, powinny być dwa CFExpressy po pierwsze zapewniają odpowiednią przepustowość po drugie karty cfexpress są tańsze (wbrew temu co się czasem w postach czyta)
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Akumulator z portem usb-c musi pomieścić w tej samej obudowie układ ładowania i samo gniazdo, więc ogniwa są fizycznie mniejsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Akumulator z portem usb-c musi pomieścić w tej samej obudowie układ ładowania i samo gniazdo, więc ogniwa są fizycznie mniejsze.
Zabawna sprawa jest taka, ze mimo mniejszych ogniw i układu ładowania maja i tak większą pojemność na opakowaniu niż oryginał :D ot po prostu zawsze to powtarzam żeby ktoś nie wierzył w to jest na ulotce.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Zabawna sprawa jest taka, ze mimo mniejszych ogniw i układu ładowania maja i tak większą pojemność na opakowaniu niż oryginał :D ot po prostu zawsze to powtarzam żeby ktoś nie wierzył w to jest na ulotce.
Nie chciałem już tego pisać, ale bardzo słuszna uwaga. :!:
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Nie chciałem już tego pisać, ale bardzo słuszna uwaga. :!:
Papier przyjmie wszystko, szczególnie ten produkowany w Chinach ;-)
p,paw