Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak to mówią: "trafiony zatopiony" ;)...
Cieszysz się? To jest podłe z twojej strony i tego typu zagrania, jak twoje, dyktują poziom tego forum, że rozmowy nie ma, lecz większości zależy tylko na tym, aby się z kimś poharatać.
Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Też obstawiam, że będzie 17-28, byłby to bardzo dobry ruch.
Odnośnie wieszczenia końca Nikona, to nawet na forum nikoniarzy były takie przypuszczenia. Dla nas niedobrze by było, lepsza jest konkurencja niż marginalizacja któregokolwiek z brandów. Lepiej niech Nikon się podnosi i to jak najszybciej, będzie to tylko z korzyścią dla nas wszystkich.
Długo nie trzeba było czekać ;) NIKKOR Z 17-28mm f/2.8 https://www.nikon.pl/pl_PL/product/n...QELnJQODSTcpyY
Czyli dzięki Tamronowi Nikon Z ma pełne pokrycie zoomami 17-28 f/2.8 , 28-75 f/2.8 i 70-300mm F4.5-6.3
Nikon jak widać nieźle przycina kasę na tych rebrandowanych szkłach Tamrona ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nikon jak widać nieźle przycina kasę na tych rebrandowanych szkłach Tamrona ;)
Od zawsze różne firmy, takie jak Cosina, Kino Precision, Komine, etc. robiły optykę firmowaną przez Wielką Piątkę i inne marki handlowe, czasem od podstaw, czasem w kooperacji, więc nie jest to nic nowego, tylko najwidoczniej zaczyna to być bardziej jawne.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Od zawsze różne firmy, takie jak Cosina, Kino Precision, Komine, etc. robiły optykę firmowaną przez Wielką Piątkę i inne marki handlowe, czasem od podstaw, czasem w kooperacji, więc nie jest to nic nowego, tylko najwidoczniej zaczyna to być bardziej jawne.
Zgadza się. Ale ja o tym, że to samo szkło Tamrona w mocowaniu Nikon Z jest droższe o 2.160 zł niż w mocowaniu Sony FE. Może to ukryty koszt licencji? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Zgadza się. Ale ja o tym, że to samo szkło Tamrona w mocowaniu Nikon Z jest droższe o 2.160 zł niż w mocowaniu Sony FE. Może to ukryty koszt licencji? ;)
Chyba właśnie tak to wygląda, tylko wcześniej obiektyw produkowany przez firmę niezależną dla Wielkiej Piątki nie miał odpowiednika na rynku pod własnym brandem producenta, jak np. zoomy S-Zuiko 35–70 mm f/3,5–4,8 oraz 70–210 mm f/4,5–5,6 wypuszczone przez Cosinę dla Olympusa 2000, który też był aparatem opracowanym i produkowanym przez Cosinę jako model CT-1 . Wyjątkiem był obiektyw Cosina 3,5/100 mm macro, który adoptował pod swoją markę Pentax i sprzedawał go dużo drożej, niż oryginalna Cosina i inne brandy, dla których ten obiektyw był sprzedawany, czyli Vivitar, Phoenix, Soligor i chyba coś tam jeszcze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Jakie problemy są z 85 ?
No wiadomo,że jak komuś działa to nie pisze nic a jak nie działa to biega po internecie i pisze o problemie.
Możliwe że to jednostkowe przypadki z tym że coś pada czy też nie działa poprawnie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Gdybym był nikoniarzem do dla mnie ważniejsza jest "natywnosć" tego rozwiązania niż to że w Sony taniej. Nikon ma swoją politykę i mam nadzieję że się odbuduje finansowo i odzyska market share.
6300zł pod Nikona a to samo pod Sony 4100zł ... hmm... czy nie za bardzo ktoś chce zarabiać na Nikoniarzach?? Tyle jest warta natywność?
6300 za rebrandowanego Tamrona - czy po rebrandowaniu jego własności optyczne polepszają się proporcjonalnie do zwiększonej ceny? :mrgreen: 6300zł za Tamrona ależ czasy nastały :mrgreen: znaczy polowanie na jelenia było zawsze, ale teraz to juz przechodzi ludzkie pojęcia jak to mawiają u mnie na wsi
Może ten pod nikona jest biały?
Śmiejta się, śmiejta :D Brand canon i nikon kosztuje, reszta to "kundle" przecie :)