Sigmy do Nikona też będą większe niż do Soniaka. Dziwną drogę wybrał Nikoś. To chyba sprzęt dedykowany na rynek amerykański, tam lubią wszystko, co duże ;)
Wersja do druku
Sigmy do Nikona też będą większe niż do Soniaka. Dziwną drogę wybrał Nikoś. To chyba sprzęt dedykowany na rynek amerykański, tam lubią wszystko, co duże ;)
Dlatego te wszystkie adaptery i przejściówki to rozwiązanie przejściowe dopóki nie kupimy szkieł natywnych.
ML nikona przyjmuje z entuzjazmem, ale trzeba trochę poczekać aż system będzie chociaż trochę kompletny.
wszystko wygląda jak powinno wyglądać - a czego się spodziewasz że ktoś zaprojektuje nowe obiektywwy - po jaki ........ - jak można dospawać kawałek rurki - a ciemy lud to kupi jako nowość - pamiętam jak wchodziły lustra apsc i producenci pisali że będą mniejsze i jaśniejsze obiektywy i nic takiego nie nastąpiło wyprodukowano parę kitów, jakieś ciemne namiastki stałek i uniwersalne zoomy do tłuczenia kasy na naiwnych, jakieś tele pojawiło się bardzo późno i w jakości jak zwykle, własciwie całą innowacyjność można zawrzeć w projekcie 10-22 bez którego nie dałoby się sprzedać apsc tak wielu klientom to był miś co pozwalał uwierzyć że apsc to osobny i kompletny system - nie spodziewaj się małych obiektywów ff do bezlustra a jak będą za lekkie to pewnie ktoś wrzucił w nie za dużo plastiku :) obiektywy do bezluster ff będą wyglądały i wyglądają (nawet w najwspanialszym i jedynie słusznym systemie) jak obiektywy ff do lustra z dospawaną rurką i to jest cała innowacyjność znaczy ta dospawana rurka :mrgreen: może uwa będzie wyglądać inaczej ale wątpię - mam nadzieję że mój optymizm nie zabija zapału zakupów ML ale jak mawiają u mnie na wsi pesymista to poinformowany optymista :mrgreen:
ja potrzebuję coś co działałoby jak Sigma S50A ale ze światlem 1.8 wtedy może bym zmienił S50A na to coś.
a obiektywów co przebijają szaleństwem tego nikkora jest pełno
To, że to jest duże to DLA MNIE plus. Ba, mogło by być większe, brak przycisków z lewej strony LCD, gorsza ergonomia. I tych przycisków jest niestety mniej.
Stylistyka mi się tez nie podoba. Wolę to co daje Fuji w niektórych modelach czy Nikon Df.
Witaj w świecie zysku dla korpo.
Muszą mieć co dodawać w kolejnych modelach, robią je jeszcze droższymi. Dodadzą drugi slot, geotagowanie, kilka fps.
Mogę. To jest dokładnie akku stosowany w bardzo wielu lustrzankach Nikona. EN-EL15. Zachowali coś - właśnie akku. Tylko na lustrzankach robi się na tym akku grubo ponad tysiąc klatek i mając aparat włączony choćby przez tydzień albo i dłużej. Witajcie w fantastycznym świecie ML ;) (żart, mi na zasilaniu w akurat nie zależy, 2 akku mi starcza na wszystko, a drugi akku w gripie który kiedyś będzie).
Jacku spore body ok. Ja miałem na myśli zestaw z7 +50/0,95 w porównaniu z odpowiednikiem Sony. Ta armata od nikona nie ma nic wspólnego z ergonomią itp. Podobnie 50/ 1,8 jest ponad dwa razy cięższe i większe od fe 50/1,8 i prawie dea razy cięższ i większe od 55/1,8. To znaczy, że chyba wszystko będzie większe i cięższe niż w systemie E.
A co do aku to jeśli tak jest to ogromna wtopa nikona bo a73 na mniejszej baterii robi chyba 700 fotek. Coś inżynierowie musieli skopać. Może ten wyświetlacz górny tak żre? ;-)
To jest prosta, logiczna konsekwencja tego że badania, rozwój, przygotowanie produkcji kosztują dużo i trwają długo oraz wymagają specjalistów z dużym doświadczeniem, specjalistycznego wyposażenia itd.
Pojawił się nowy (ML) segment rynku foto konkurencyjny dla lustrzanek, a jeden z głównych graczy na tym rynku startuje z produktami których PR oparty jest na twierdzeniu : nowa era, bez lustra, następcy naszych najlepszych lustrzanek.
A rozwój technologii w tym segmencie jest bardzo szybki, wchodzą często nowsze wersje lepsze i tańsze.
I jest już w tym segmencie silna konkurencja.
Uważasz że sprzedaż lustrzanek pozostanie na tym samym poziomie co do tej pory ?
Uważasz że działy R&D nadal, za tyle samo kasy będą zajmowały się lustrzankami i powstaną jakieś nowe R&D dla ML ?
jp
--- Kolejny post ---
To sprawa "jakości" technologi procesora, matrycy i EVF.
To pewno zadanie dla R&D. Najprawdopodobniej w następnych wersjach będzie już lepiej, Sony udowodnił że się da.
To jest znany dylemat duża "wiedza" kiedy wprowadzać produkt na rynek
Teraz "taki jaki już jest" by być już na rynku czy też rozwijać dalej by wprowadzić lepszy
jp
kupie 5D4 z niewielkim przebiegiem dam 5kilo zł to właściwie już szmelc jest i za miesiąc będzie wart jeszcze mniej
aha i Ty twierdzisz, że aparaty z których nawet nie widziałeś ani jednego zdjęcia, są następcami topowych produktów nikona ? skąd to twierdzenie PR? źródło poproszę.
ad1 nie nie uważam. uważam, że rynek luster powinien być ograniczony do segmentu pro i plastikowe badziewia z kitem powinny zniknąć z rynku jak sony i ich lustrzanki.
ad2 nie wiem co to znaczy r&d ale mając takie zaplecze sprzętu który archiwizuje niemal wszystkie najważniejsze momenty historii i unicestwić go w imię sprzętu z elektronicznym wizjerkiem i dyndającym małym paluszkiem to przesada. na pewno nie za dwa lata, jak twierdzisz.
Nikon Nikkor Z 50 mm f/1.8 S: 12 elementów / 9 grup
Sony FE 50 mm f/1.8: 6 elementów / 5 grup
Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 55 mm f/1.8 ZA: 7 elementów / 5 grup
...
Sony Carl Zeiss Planar T* FE 50 mm f/1.4 ZA: 12 elementów / 9 grup
Leica Summilux-SL 50 mm f/1.4 ASPH.: 11 elementów / 9 grup
Sigma A 50 mm f/1.4 DG HSM: 13 elementów / 8 grup
Carl Zeiss Milvus 50 mm f/1.4: 10 elementów / 8 grup
Carl Zeiss Otus 55 mm f/1.4: 12 elementów / 10 grup
https://www.optyczne.pl/porownaj.php...1313&add7=1152
inne 50-tki Nikona https://www.optyczne.pl/porownaj.php...=823&add3=1160