Próbowałem ,i dlatego wiem ,ze to ten sam kilometr,tylko człowiek inaczej go odbiera heheh :) .
Wersja do druku
masz bardzo ostre światło i za duży kontrast.
180 leci prawą stroną w dół.
Nadobne spoko, ale ich też starał bym się unikać w ostrym świetle bo wychodzą przepały. Dodatkowo w ciągu dnia ptak jest przepalony a tło wychodzi ciemne. Ja swoje tak jak teraz przy zachodzie słońca po 22.00, zaczynam fotografować około 20.30 -21.00. Dodatkowo staram się usadowić tak, żeby mieć jaśniejsze tło żeby różnica w rozpiętości tonalnej nie była za duża.
Częściowo to moja wina, bo czas na wyjście na zdjęcia mam tylko rankiem .
I to już moja wina :) nie mam możliwości na tym terenie inaczej się ustawić do ptaków. Przed zrobioną czatownią mam tylko ok 6 m wolnej wody , potem już trzcinowiska.Tak że na czyste tło to nie mam co liczyć :( a nic tam nie wolno wycinać :) choć te przy czatowni częściowo zlikwidowałem w zamian za dotacje na sprzątanie i wywóz śmieci z tego terenu. Mam problem, bo w mych okolicach nie ma tak dzikiego jeziora jak w Polsce:)
Najbliższe to ok 3 godzin jazdy :) więc jak znajdę czas to się tam wybiorę :)
A co do godzin wieczornych to byłem kilka razy tam i całe ptactwo od południa już przenosi się w trzcinowiska i okoliczne wysepki - niedostępne dla ludzi- przebywanie tylko w wyznaczonych i oznakowanych miejscach.
Trzcinowiska akurat w tym przypadku nie są złe. Nadają fajnego środowiskowego charakteru.
U mnie też ciężko z totalnym odludziem. Ostatnio ktoś sobie motorem przyjechał (zwykle tam niestety kłady spotykam na wydmach) około 20.00 i odjechał dopiero po 22.00 jak już się robiło ciemno, więc ptaki wyniosły się na drugi brzeg.
Kilka kadrów na jakimś tam tle - uzyskane w miarę bez trzcin:)
181.
Egretta garzetta/Czapla nadobna by bogdan l, su Flickr
może to dla kolegi Zyska - więcej ptaka w ptaku :) crop
182.
183.
heh ,dzieki ,182 troche jak chory na żółtaczkę ,ale ładny .
tylko co? brakuje ostrości ? exif zakilowany .
Chyba nadaję się na trenera :) .
Jeśli możesz ,daj linka do RAW ,zawsze sie człowiek czegoś nauczy :).
Próbując dogonic to światłe dzieło fotografii przyrodniczej ..
Wygłupiam się ,pozdrawiam :) .
Jak ja Cie nie lubię :mrgreen:
Słońce taki kolor miało :)
Twoje rady zawsze we mnie wywołują złość ale w dobrym tego słowa znaczeniu:) wolę takie opinie niż kadzenie bezpodstawne :)
Rawa jutro podeślę .
I tu se przechlapałeś :)
--- Kolejny post ---
Zysku, wejdź na 40 stronę mego wątku , zdjęcie 176,177.może pomożesz mi w identyfikacji tego ptaszora morskiego.
:D I tak sobie wyobrażam dyskusję o fotografowania:bez pouczeń ,bez jadu ,bez obrażonych odpowiedzi ,z żartem , lekką ironią i pomocną dłonią w obróbce.Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
To nic nie da:ja ma proste podziały:
-drzewo:iglaste lub liściate
i to samo z ptakami:
-szybko lata ,nie da sie sfotografować , siedzi =fota może sie uda.
pomocnik ze mnie słaby .....
a gatunki : a co to są gatunki ? heheh,
tylko koledzy uczeni w ptaszarni moga pomóc,
ale chciałem bardzo,przysięgam.
To to fruwało nad ujściem rzeki do morza. Potem ganiało białe mewy.Może to jakaś odmiana mew;)a lub rybitwy.Zdecydowanie większa od tych białych zalegających piach na nabrzeżu.Szukam już kilka dobrych dni w sieci i nic.