Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
No właśnie wczoraj przyjechał nowiutki Samsung 48" 100Hz - tak sobie przeglądam filmiki z moich górskich eskapad z 6D - super :) Ale jak odpaliłem pliki MTS z kamery JVC, którą miałem w 2012 to mi szczena opadła. Chyba z 50kl/s 1080p, dosłownie jakbym tam był na miejscu :O
Dlatego też zacząłem szukać czy 6D jest taki ograniczony w klatkach, czy płynność obrazu wynika z czego innego? :roll: Dodam, że nie mam w swoim TV efektu "teatru", podejrzewam, że za mało Hz, może przy 200Hz byłoby lepiej?
Nie wiem co dokładnie rozumiesz przez słabą płynność, ja tego nie zauważam. Chyba, że ustawiłeś jakiś wysoki czas otwarcia migawki np. 1/1000 to możliwe, że będzie taki efekt. Inna rzecz, że video w 6d nie zachwyca, a przyczyn pewnie jest wiele (rolling shutter, skalowanie etc.).
Krotko mówiąc matryca w 6D nie była optymalizowana pod video i to widać.
Pytanie takie, bo minusy znam ale czy oprócz wolniejszego połykania zasobów karty są jakieś wymierne korzyści z wykorzystania mRAW?
Oczywiście zakładając, że komuś wystarczy te (jak dobrze pamiętam) 11mpix.
Pozdr.
W 6d jest bardzo mała różnica wielkości pliku między RAW i mRAW. Mała oszczędność miejsca na karcie więc nie do końca ma to sens.
Takie pytanko, ale czy ryski na lcd (lub porysowane lcd) maja mozliwosc wymiany gwarancyjnej ? Pytam z ciekawosci, gdyz kiedys wyczytalem, zeby sie nie przejmowac jakby cos sie porysowalo, gdyz wymieniaja szkielko :) (ktos pisal w temacie 7d).
Sam obecnie mam kupione szkielko fotga i ochrona jest dobra, jak za pare zl.
Pewnie, że wymienią ale jak za to zapłacisz.
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Pewnie, że wymienią ale jak za to zapłacisz.
Chyba żadna gwarancja na cokolwiek nie chroni uszkodzeń mechanicznych pochodzących z zewnątrz, nie chcę pisać, że pochodzących od użytkownika...
Są gwarancje rozszerzone o różna ubezpieczenia które chronią od uszkodzeń mechanicznych.
Czy tracking AF-C z wykorzystaniem 11 punktów AF jest w 6D w ogóle użyteczny? Chciałbym wiedzieć czy w dobrym świetle AF-C 6D radzi sobie z obiektem w ruchu - bieg, gra, szybki chód. Zakładam, że w słabych warunkach nie ma co włączać AF-C, a nawet bocznych punktów, pytanie dotyczy jednak dobrego światła.
Jeszcze pytanie dotyczące mikroregulacji. Czy po wykonaniu mikroregulacji dla kilku obiektywów, 6D automatycznie dostraja się do każdego obiektywu po jego założeniu na body, czy trzeba to ręcznie w menu ustawiać? I czy można wykonać i zapisać 2 mikroregulacje dla 1 obiektywu - np. inna dla światła dziennego, inna dla sztucznego?
Przy okazji, zapomniałem nicka do znanego forumowicza, który sprzedaje sprzęt Canona, może ktoś je przypomnieć?