No to moze starczy.
Bardzo duzo w tym momencie zalezy od Ciebie.
Ale - jak radzil juz ktos - ja bym koniecznie bral chocby kita do tego.
Wersja do druku
No to moze starczy.
Bardzo duzo w tym momencie zalezy od Ciebie.
Ale - jak radzil juz ktos - ja bym koniecznie bral chocby kita do tego.
piszecie: sprzęt, sprzęt, sprzęt szeroki kąt 85L i takie inne pierdy, a przecież na prawdę wiele zależy od stylu, od waszego podejścia. Jeden nie wyjdzie na zlecenie bez 14mm a drugiemu 35 styknie. Robiłem cały sezon 35L a 24-70 sporadycznie wyciągałem z plecaka. Nie miałem nic szerszego i nie brakowało mi nigdy. Czasem jak pokoik był malutki wyciągałem 24-70 i to bylo kilka kadrów. Bez tego też dałbym radę.
Z jednej strony masz rację, ale wydaje mi się, że szerokim jest po prostu łatwiej :)
Dodatkowo, ostatnio jest straszna moda na szerokie kadry, minie trochę czasu to się ustabilizuje.
Ale jest jeszcze inna strona medalu, jak się ma sprzęt typu kilka stałek L to i rzadko się trafia na reportaż w ciasnych mieszkaniach w blokach po PRLu :mrgreen: (ktoś już na to zwracał uwagę). No i w takim mieszkanku 24mm na cropie nie jest już zbyt komfortowe dla zestresowanego niedoświadczonego fotografa ;)
Sytuacja na ostatnim ślubie: przychodzi Pani, prawa ręka księdza, i mówi wprost "no flash during the service, please" - i co? Z ciemnym kitem jesteś ugotowany... W tej pracy trzeba być zawsze gotowym na najgorsze: że światła będzie za mało, że aparat padnie albo obiektyw (konieczny zapas), w krytycznym momencie padnie bateria w lampie, itd. itp...
a czy tylko nie zmieniliśmy wątku :-) czy naprawdę nikt nie ma zdjęć ślubnych z 14 II :-) kurcze ciekawi mnie co można faktycznie z tego szkła wycisnąć. Jak widziałem testy 5d mark II i 35 1.4 to pewnie po tych testach bym się nie zdecydował ale okazuje się, że to wzorowy zestaw heheh
hej koledzy, a co myślicie o tokinie 11-16 2.8
na c 24 i 35 1.4 mnie nie stać
dodam, że mam 40d
Tokpina jest ultraszeroka. To zupelnie inne szklo niz 24 czy 35.
a kolega jej używał?
na 16 mm myślę że nie jest aż tak szeroko
na cropie to 26mm