KGR... ale to tylko w pakiecie z transferem w czasie na grudzień 2011 ;-)
Wersja do druku
KGR... ale to tylko w pakiecie z transferem w czasie na grudzień 2011 ;-)
a ja przeczytałem coś takiego (w dodatku wyboldowane):
"Istnieje możliwość uzyskania tymczasowego zaświadczenia (ważnego do końca roku). Należy na adres Kurii przesłać prośbę o jego wydanie wraz z opinią księdza proboszcza parafii zamieszkania. Na adres zwrotny prześlemy stosowne zaświadczenie. "
Nie jestem katolikiem. Nie sądzę, aby proboszcz parafii w miejscu mojego zamieszkania wydał pozytywną opinię na mój temat. Nigdy w życiu mnie nawet na oczy nie widział.
Szkolenie dla fotografujących i filmujących celebracje liturgiczne.
Świdnica - 17 marca (sobota). ZGŁOSZENIA TYLKO DO 09.03!
W trosce o kształtowanie właściwych postaw podczas zgromadzeń liturgicznych, realizując zalecenia zawarte we Wskazaniach Komisji Episkopatu Polski ds. liturgii i duszpasterstwa liturgicznego dotyczące filmowania i fotografowania podczas celebracji liturgii, Biuro Prasowe Świdnickiej Kurii Biskupiej organizuje kurs dotyczący filmowania i fotografowania celebracji liturgicznych.
Kurs odbędzie się w sobotę, 17 marca 2012 r., w auli Świdnickiej Kurii Biskupiej (pl. Jana Pawła II 1, Świdnica). Rozpoczęcie o godzinie 10:00. Szkolenie będzie trwało ok. 5 godzin i obejmie: omówienie instrukcji Episkopatu, zagadnienia liturgiczne oraz część praktyczną. Kurs poprowadzą: ks. dr Dominik Ostrowski – wiecerektor WSD w Świdnicy, ks. Łukasz Ziemski – rzecznik prasowy kurii, oraz fotoreporterzy: p. Dariusz Gdesz (Polskapresse, Gazeta Wrocławska) i p. Tomasz Pietrzyk (portal swidnica24).
Zgłoszenia prosimy przesyłać do 09 marca na adres: rzecznik@diecezja.swidnica.pl lub pocztą tradycyjną na adres kurii: Rzecznik Prasowy Świdnickiej Kurii Biskupiej, pl. Jana Pawła II 1, 58-100 Świdnica. W zgłoszeniu należy podać następujące dane: imię i nazwisko uczestnika kursu, adres zamieszkania oraz adres poczty elektronicznej. Nie będą potrzebne inne dane ani dokumenty. Nie potrzebne jest również zdjęcie.
Ofiara za udział w szkoleniu wynosi 100 zł (przeznaczona między innymi na koszty cateringu, identyfikatorów). Ofiarę regulujemy w dniu szkolenia. Uczestnicy szkolenia otrzymują imienny identyfikator, zaświadczenie oraz instrukcję Episkopatu. Uzyskane uprawnienia ważne są przez 5 lat.
ks. Łukasz Ziemski - rzecznik kurii
(tel. 792-155-933
witam
może kogoś zainteresuje
http://www.diecezja.swidnica.pl/inde...aty&Itemid=123
pozdrawiam
"Ofiara za udział w szkoleniu wynosi 100 zł" - A czemu nie opłata ? Bo rachunek trzeba by wystawić, jaki VAT z tego?!
Ale abstrahując od tego przypadku w roku 2010 Kuria Metropolitalna w Katowicach robiła kurs/szkolenie dwudniowe - opłata co łaska za poświęcony czas, wynajem sali, prąd itd. (ludzie dawali po 20zł, 50zł ...) na zaświadczeniu nie ma daty "ważności" ;)
w Katowicach od zawsze chyba robią te szkolenia za "co łaska"... my byliśmy na kursie już ładnych parę lat temu i również otrzymaliśmy "bezterminowo"...
jak czytam że gdzieś wydają pozwolenia czasowe to aż mi się włos jeży....
najlepsze w tym wszystkim jest to, że gdy nie mieliśmy zaświadczenia, to księża marudzili, że jak bez papierka... od czasu jak mamy zaświadczenie z Kurii Katowickiej to jeszcze ani razu nie musiałem wyciągać go z torby, żeby udowodnić... wnioski... do wyciągnięcia samemu :D
O wrocławiu cos wiadomo??
nie mam bladego pojęcia :D
prawda jest taka, że nie sądzę, żebym po odbyciu tego kursu cokolwiek zmienił w swoim postępowaniu podczas uroczystości... zawsze starałem i staram się być jak najmniej widoczny i nie przeszkadzać.... taki standard...
A i co najważniejsze... ZAWSZE, ale to ZAWSZE idę przed mszą przywitać się i pogadać chwilkę z księdzem... niby twierdzą, że nie mają, żadnych uwag, ani nic, ale widać zawsze po twarzy, że jego (księdza) ego jest mile połechtane, jak przyjdziesz i zapytasz, czy ma jakieś uwagi, bądź propozycje :D
Ponieważ zapisałem się na kurs w Łodzi/Porszewicach, to śledzę sobie materiały, które publikują w związku z nim. Jest m.in. tekst, w którym sporo wypowiadają się księża: http://archidiecezja.lodz.pl/new/?ne...9e158c0e85de5c.
Co jakiś czas dodają jakieś nowe materiały, a ostatnio pojawiła się też wypowiedź... księdza luterańskiego. Czekam jeszcze na prawosławnego i rabina, bo przecież Łódź to miasto czterech kultur ;-)
Najbliższy kurs w Wawie ma być w kwietniu- koszt 200zł, przynajmniej taką dostałam informację ;)
Gdyby ktoś słyszał o kursie w Bydgoszczy, Toruniu czy Płocku - to będę wdzięczny za info
Kurs w Katowicach zakończony. Termin dożywotni :) co jest najlepszym odzwierciedleniem 2 dniowego pobytu w Katowicach. Koszt 50zł czyli prawie,że nic.
Te 50zł to "co łaska" czy cena "urzędowa" ? Ciekawi mnie bo kiedyś było "co łaska" bez dopisku "nie mniej niż" Oczywiście też było bez daty ważności :)
Kraków najbliższy kurs 24-25 04.12-cena 150zł, dla studenta 120zł
A coś w Radomiu lub okolicach?
Kiedy takowy kurs w Szczecinie ? Ma ktos moze jakies info ?:) Dzien godzina itp ?:)
Czy ktoś wie,czy w Łowiczu w kwietniu odbędzie się kurs?
Czy ktoś słyszał o kursie organizowanym na terenie Archidiecezji katowickiej ?
Ten kurs już był - 3 marca. Następny ma być na przełomie listopada i grudnia. Nie było na nim wprawdzie pastora czy popa, ale rzeczywiście są przygotowane na YT ich wypowiedzi. Organizatorzy twierdzili, że postarają się jeszcze o stanowisko rabina, ale nie dotrą do duchownego islamskiego, bo w Łodzi nie ma meczetu...
o... szkoda, zgapiłam :/
A jak to w Łodzi w skrócie wygląda? Tj. ile to trwa i ile kosztuje?
Tu: http://archidiecezja.lodz.pl/new/?ne...48f60b5c41a22f
masz dość obszerne info na ten temat.
dzięki dolomity! Chyba muszę lepiej opanować szukanie ;)
Piszecie że jeśli ktoś nie jest katolikiem to ten kurs jeszcze bardziej może mu się przydać bo pozna dokładnie cały przebieg uroczystości. Ja tez tak myślałem, więc wysłałem zapytanie do Archidiecezji Lubelskiej. Mam już kilka ślubów w kościele za sobą, chciałem jednak uzyskać to pozwolenie, żeby wszystko było jak należy. Odpowiedź była taka, że kurs jest kierowany do wyłącznie do katolików. Gdzie sens i logika takich kursów w takim razie?Następny ślub mam w czerwcu, Co byście odpowiedzieli księdzu w na moim miejscu na pytanie o zaświadczenie?
A mnie (podejrzewam, że nie tylko mnie) nikt nie pytał jakiego jestem wyznania.
Nie jest istotne jakiego Ty jesteś wyznania, tylko w jakiej świątyni będziesz robić zdjęcia. Przecież do meczetu nie wleziesz z buciorami pomimo, że Twoje wyznanie Ci na to pozwala.
IMHO niepotrzebnie zadawałeś takie pytanie bo w tym przypadku najmniej istotne są Twoje preferencje.
U mnie trzeba było przynieść zaświadczenie od księdza, że należę do tej parafii... No i oczywiście ksiądz chciał "co łaska"...
Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy w najbliższym czasie odbędzie się ten kurs w Diecezji Bydgoskiej ?
Z tego co pamiętam kursy w Bydgoszczy są raz w roku. Szukaj informacji na stronie diecezji we wrześniu-październiku. Głowy nie daję, ale zdaje się, że tak właśnie jest.
Zadzwoń do diecezji i wszystko tobie powiedzą, chyba, że masz czas i możesz sprawdzać co jakiś czas newsy na głównej diecezji, powinna tam się pojawić informacja o takim kursie z 4 tygodnie wcześniej..
Jutro zamierzam wybrać się do mojego proboszcza i spytać czy może wie coś w tej sprawie. Jeśli nie to skorzystam z rady i zadzwonie do diecezji.;)
Witam, Chciałbym odbyć taki kurs czy jest ktoś zorientowany czy będzie coś takiego w Łomży lub okolicy ? dzięki za odpowiedź
w przyszłym roku moze zrobisz.. lub tego.
Posiedziałem chwilę przy wujku google:
Archidiecezja Lubelska - Aktualności
Archidiecezja Poznaska - Kurs dla fotografw i operatorw sprztu audiowizualnego 2012
Ja dzwoniłem do archidiecezji najbliższych i pytałem :-) Znalazłem akurat w najbliższym czasie w Łodzi, bardzo dobre szkolenie, wszystko omówione jak trzeba i na wszystkie pytania odpowiadają.
Pozdrawiam Marcin Stańczak!
Witam.
Czy ktoś może będzie się wybierał w niedalekim czasie na kurs we wrocku?
A kiedy owy ma się odbyć?
no to ladnie. w stolicy to 2 dni i 200zl...Cytat:
Archidiecezja Lubelska - Aktualności
Archidiecezja Poznaska - Kurs dla fotografw i operatorw sprztu audiowizualnego 2012
Koszt, to kilkadziesiąt złotych
Drobo macie. W Archidiecezi Przemyskiej w tamtym roku było 50zł i spokój na 5 lat.