-
Odp: Canon EOS 1D Mark III
Dzieki za Twoje uwagi. A jak się ma czułość śledzenia do dokładności ustawiania af? W przewodniku ustawień af w każdej z proponowanych sytuacji ustawienia są na minus lub max na zero. Czy wysoka czułość nie spowoduje, że af w trybie servo może nie wyrabiać?
-
Rozumiem że jako "wysoka czułość" masz na myśli CFIII-2, choć wszystkie te zachowania należało by rozpatrywać dla ustawienia przynajmniej tych czterech funkcji CFIII razem.
Wg mnie ustawienie CFIII-2 na "wysoka" powoduje większą chęć nowego poszukiwania ostrości.
W tym ustawieniu i włączeniu konkretnego czujnika aparat będzie nieustannie jak najszybciej ostrzył. Czy obiektyw nadąży? - To będzie zależało od obiektywu i sytuacji.
Jeśli masz pewną rękę i dobre oko i utrzymasz czujnik na celu to OK. Jeśli jednak model właśnie wymknie się spod kontroli to ostrzenie również podąży na coś co aktualnie będzie "w czujniku" np tło.
No ale jeśli zależy nam na szybkim ustawieniu ostrości od nowa to wysoka czułość pomoże.
Wg mnie - dla Servo będzie łatwiej nadążać jeśli będzie doostrzać, a nie ostrzyć za każdym razem od nowa. I tu masz z pewnością rację.
Stąd co do wysokiej czułości przy ruchliwym obiekcie i ryzyka zwykłego pudłowania przez fotografa pewnie nie zalecają ustawiać jej na wysoką.
Istotne jest również czy pomiędzy Tobą a obiektem coś będzie przeszkadzało.
I tu mamy priorytet śledzenia.
Np mecz piłki nożnej i chęć fotografowania swojego syna. Właśnie przebiegł jego kolega który przez pół sekundy przysłonił naszą pociechę i "zabrał na chwilę ostrość"
Dobry przykład jest z tym pływakiem, który co chwilę chowa i wynurza się z wody. Ewidentne śledzenie CF z ignorowaniem tła jak pływak jest pod wodą.
Inaczej gdyby czułość była wysoka AF jeździł by na zmianę głowa-tło-głowa-... itd. I finalnie servo pewnie by nie nadążało za każdym razem od nowa tak jak podejrzewasz.
Dobrze napisałem czy nie dobrze?
Pozdrawiam
-
Dzięki wielkie za wyjaśnienia :)
-
Piotrunia, a ja nigdy nie uzywalem wszystkich pól AF :D Zawsze pojedynczego :) Dlatego zdziwienie mnie wzieło jak zobaczylem takie cos u nikona :) Szkoda tylko ze jeszcze nie podswietla punktu w ktorym ustawia ostrosc i do ktorego sie ona caly czas przestawia. Tzn wiesz, ze sledzenie rozpoczyna sie od głównego i dalej już nie masz informacji gdzie aktualnie AF sie znajduje
-
No właśnie przydało by się, żeby w AI-SERVO (przy aktywności wszystkich czujników) przynajmniej mignął czujnikami jak złapie na nich ostrość tak jak robi to w trybie ONE-SHOT.
-----------
Zastanawia mnie jeszcze jedno. Miałeś aparat w serwisie. Wymienili komorę lustra i no i pewnie była kalibracja AF. Ciekawe że na wszystkich szkłach (jeśli się nie mylę) miałeś po serwisie FF.
Czy kalibracja była do wzorca fabrycznego, czy też pod jakieś ulubione twoje szkło, a FF wyszedł przy tej okazji dla innych?
Pozdrawiam
-
Nawet żeby nie migał czujnikami, pokazał tylko delikatny zarys aktualnie użytkowanego czujnika jak w nikonie. Wystarczyłoby :)
-
A więc jestem po kolejnych testach.
Po wymianie bebechów, skalibrowano jeden z moich obiektywów ,24 L , pozostale dwa najpierw działały okey ,a pozniej musialem dać korekcje micro: 85 - +20 , 135 - + 15 -wcześniej tego nie trzeba było robić bo trfiały w punkt. / zonk
Sprawa wygląda tak:
Dopiero teraz mogłem sprawdzić działanie puszki i sprawa nie wygląda kolorowo. Aparat produkuje obrazy bardzo mydlane w porownaniu z moim 1d II ktorego tez posiadam. Wygląda ewidentnie ze AF po prostu trafia w nicość.
Wyglada to mniej wiecej tak.
85 przymkniete do 2,5-2,8
http://scashone.apinternet.pl/test/test1.jpg to jest ostre ? - takich zdjec mam ok 80%
Martwi mnie to ze pomimo tego ze obiektyw przymkniety o 2-3 dzialki daje obrazy ktore są mydlane ,a nie ostre..;-/ Wiem ze wysokie iso jakość niszczy ,ale żeby aż tak ?
Sprawdziłem rownież jak wygląda potwierdzenie tej wady w wadliwych egzemplarzach, w warunkach gdy w aparacie ustawiony jest tryb al servo a w tle jest żródło światła.
tu sample
Index of /testy/test low light
Aparat ustawia ostrość losowo i w porównaniu do 1d2 jest po prostu tragedia. 1d2 trafia praktycznie za każdym razem.
Co ciekawe 1d2 ostrzył wszędzie tam gdzie la 1d3 było już za ciemno ...
Nie wiem co mam zrobić. żytnia się wypieła i zaproponowali mi jedynie korekcje 85 - 135 -tki ;]..
-
witam, sorki jak było, ale jak można wywalić/zmienić za pomocą menu autora zdjęć w mkIII?
pozdrówka
-
Da__FreaK weź i zmień tą sztukę bo chyba nigdy nie dojdziesz do ładu z puszką. Ja zmieniłem na 7d i nie martwię się już o AF.
darecky pamiętam, że było to nieco zawiłe, ale trochę pokombinuj, z pewnością znajdziesz sposób. Ewentualnie podłącz aparat do komputera i z tamtąd wpisz.
-
Przemas, jutro sprawdze puche w ekstremalnych warunkach z lampa. Moje 1d2 wczesniej bez zajakniecia dało wczesniej rade, wiec jesli 1d3 nawali to leci na sell.
Darecky, dokładnie jak pisze Przemas, Eos Utility i spkojnie zmieniasz :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darecky
witam, sorki jak było, ale jak można wywalić/zmienić za pomocą menu autora zdjęć w mkIII?
pozdrówka
Ja to zrobiłem najszybcie poprzez eos utility
jak : Nazwa autora w exif zdjęć, EOS Utility, Owner\'s name - CANONIARZE
sofcik z Canon U.S.A. : Support & Drivers : EOS 5D Mark III
-
dzięki koledzy, udało się poprzez eos utility. Mój AF póki co działa baaaardzo sprawnie a serwo, no cóż dopiero teraz wiem co to jest.
pozdrawiam
-
U mnie AF w servo tez działa.. w domu.. ale jak przyjdzie strzelać fotki na śledzeniu poruszającego sie obiektu to trafia jak mu sie chce ..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrunia
No właśnie przydało by się, żeby w AI-SERVO (przy aktywności wszystkich czujników) przynajmniej mignął czujnikami jak złapie na nich ostrość tak jak robi to w trybie ONE-SHOT.
-----------
Zastanawia mnie jeszcze jedno. Miałeś aparat w serwisie. Wymienili komorę lustra i no i pewnie była kalibracja AF. Ciekawe że na wszystkich szkłach (jeśli się nie mylę) miałeś po serwisie FF.
Czy kalibracja była do wzorca fabrycznego, czy też pod jakieś ulubione twoje szkło, a FF wyszedł przy tej okazji dla innych?
Pozdrawiam
Coś takiego jest w canonie :) Ale 1Dx
1DX AI Servo test1 - YouTube
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Da__FreaK
U mnie AF w servo tez działa.. w domu.. ale jak przyjdzie strzelać fotki na śledzeniu poruszającego sie obiektu to trafia jak mu sie chce ..
Mój AF sprawdzałęm na huśtawce. dziecko się huśtało dosyć solidnie a ja śledziłem i cykałem, pojedyńczo lub serią. O ile ręka mi nie zadrżała za mocno i nie poszła poza obiekt zawsze było ostro. Do tej chwili nie mogę dojść do siebie. Po erze 5d i 5dII to jest inny świat. Świat jedynek. :)
-
U mnie ten świat legł w gruzach gdy zakupiłem tą padake ;-/.. 1d2 pożarł go na dzień dobry...Zastanawiam sie czy po sprzedaży 1d3 nie poczekać na przypływ gotówki i nie kupic 5d3 do sportu. Albo w cenie 1d3 kupic D700 i zmienić system. Sam juz nie wiem..
-
też miałem ten dylemat. Żaden D700 czy D800 nie dorówna 1Dx pod kątem AF. 5Dmk3 może się przyglądać z daleka, choć nie ma złęgo AF ;)
Polecam 1Dx!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Da__FreaK
U mnie ten świat legł w gruzach gdy zakupiłem tą padake ;-/.. 1d2 pożarł go na dzień dobry...Zastanawiam sie czy po sprzedaży 1d3 nie poczekać na przypływ gotówki i nie kupic 5d3 do sportu. Albo w cenie 1d3 kupic D700 i zmienić system. Sam juz nie wiem..
Używam 1d mark III do fotografii ptaków i przyrody generalnie, padaka to byl np. 7d, moja jedynka to super ostry, kontrastowy obrazek i świetny af w ai servo, - poza wadliwą serią, wada aparatu matryca 10 megapiksli i zapomnijmy o kadrowaniu innym niż kosmetyczne lub operator do du...py jak czytam takie komentarze jak powyżej to uważam że trzeba zmienić.... fotografa :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nex
Używam 1d mark III do fotografii ptaków i przyrody generalnie, padaka to byl np. 7d, moja jedynka to super ostry, kontrastowy obrazek i świetny af w ai servo, - poza wadliwą serią, wada aparatu matryca 10 megapiksli i zapomnijmy o kadrowaniu innym niż kosmetyczne lub operator do du...py jak czytam takie komentarze jak powyżej to uważam że trzeba zmienić.... fotografa :-)
Operator jest ok, doświaczenie w fotografi już mam spore i potrafie odrożnić czy coś działa czy nie. Co innego żebym nie miał żadnego porównania , ale mam do 1d2 który działa świetnie pomimo upływu lat i niby przestarzałej konstrukcji :)
Zakupiłem 1d3 z myśla o wyższym iso, to bylo kryterium. bo foce czasami w ciemnych halach. Powiem Ci, że jeśli miałbym iso 6400 w 1d2 to nic więcej do szczęścia nie byłoby mi potrzebne :)Chyba kupie 1d3 spoza wadliwej serii i zobaczymy :)
-
Witam
Sprawa tego ostrzenia pełnym polem pod ostre świecące światło w AI to chyba już na zawsze zostanie...
Przecież aparat sam wybierze te czujniki które przypadają na to coś jasnego w tle. Taka uroda większości AF.
Ostrzenie pod ostre świecące światło albo aktywuje któryś z bocznych czujników wypadających na to światło, albo środkowy jako bardziej czuły przy mniejszej różnicy w jasności.
A jak tu ostrzyć na świecące światło - jeszcze w trybie śledzenia?
I tu nie ma co zdawać się na inteligencję aparatu. Dla niego coś jaśniejszego zawsze będzie ważniejsze jak ma całe pole i ma sam zadecydować (i jeszcze to śledzić)
Dla pewności wybieram konkretny czujnik, włączam otaczające punkty i aparat ostrzy tam gdzie ma ostrzyć zamiast kombinować.
Nawet Optyczni stwierdzili:
cytuję:
"Kiedy ustawiony został punkt centralny AF, aparatowi nie zdarzyło się już aby jakaś seria była nieudana, a skuteczność w serii wynosiła tak jak wcześniej około 7 na 10 strzałów."
link:Test Canon EOS-1D Mark III - Użytkowanie - Test aparatu - Optyczne.pl
A Dx - pewnie że fajny.
Pozdrawiam
-
Jeszcze nigdy nie używałem AI servow pełnego pola :) Wsyzstkie testy sa robione na single spot :)
Ale zauwazyłem cos jeszcze. na 1d3 cały przebieg skali ostrosci na 135 działa migiem, a na 1d2 muli, ale ustawia ostrość :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Da__FreaK
Chyba kupie 1d3 spoza wadliwej serii i zobaczymy :)
Wadliwa seria jest do dzis naprawiana za darmo jesli moge sie wtracic do dyskusji ..... oddalem moje MKIII z przebiegiem 11242 dokladnie w srode do CPS poniewaz wywalalo err99 co jak wiadomo z najnowszym FW znaczy ze lustro ma kuku :) , wszystko robione na koszt Canon'a :D .
Pozatym drobnym niedogodnieniem jakim jest brak puchy przez kolejny tydzien conajmniej i pozostanie przy powolnym 6D musze powiedziec ze 1d MK III to rewelacyjny aparat ! uzywam go do rajdow i jestem mega zadowolony .
-
WItam, a jak wypada wizjer 1d mk III w porownaniu z 5d classic jesli chodzi o reczne ostrzenie i czy jest duza roznica w reakcji na spust między tymi modelami?
5d ma spore opoznienie moim zdaniem.
-
Co by tu opowiadać trzeba wziąć w rękę i sprawdzić samemu. Doznania nieopisywalne. W piątkach spust działa podobnie, klikasz i po chwili cyk. Tu czegoś takiego nie ma. Cykasz i masz, choć szybkie obiektyw mogą lekko wypadać poza go przy strzałach w trybie pojedyńczym. Tryb seryjny z szybką serią to jest jakiś kosmos w porównaniu z 5-kami. Wizjer wg mnie deczko lepiej nadaje się do ręcznego ustawiania ostrości, choć ja bez klina nie umiem ustawiać ostrości. 1d-ynka ma live view z ręcznym trybem AF i t już bez problemu można ustalić jak ustawia się AF.
Mam przy okazji pytanie z własnego ogródka. Ostatnio mlodzież cykała sobie fotki i ktoś coś wcisnął i nie mogę z iso zejść poniżej 200. Choć w ustawieniach CF dam zakres iso od 100 do3200 to zakres ustawiany w aparacie jest od 200 do 3200. Jak w F ustawię minimalne ISO na L to nie nic się nie dzieje. Nie wiem kto co wcisnął a mnie pomysły się skończyły. Został jeszcze reset aparatu, ale to ostateczność.
-
dziękuje za odpowiedź - mam dylemat czy do slubnej brac drugie 5d czy 1d III - dziekuje
nie wiem czy to pomoże ale w 5d : w menu - custom functions -> iso extension - off
-
Kolego "darecky" też miałem ten sam dylemat z zejściem poniżej iso 200. Sprawa jest banalna - C.FnII:obraz (Priorytet jasnych partii obr.) po włączeniu brak możliwości załączenia skrajnych czułości. Wiedza z instrukcji której niestety nie posiadam.
-
Jeżeli masz 5d to jako drugie (tzw. wół do szybkiego tańca lub innych szybkich sytuacji) 1d-ynka jest prześwietna. Jednak ma ona jedynie 10 mpx, więc trzeba uważać z kadrowaniem. Nie można wyciąć za wiele z obrazka bez utraty wielu szczegółów. Najlepiej przestrzelić troszkę u kogoś na własnej karcie później w domu pooglądać i samemu zdecydować, czy lepiej 5d z ostrzejszym obrazkiem i większą ilością szczegółów, czy jakościowo coś jak 20d ale z szybkim AF. A i po podpięciu jasnych stałek to 1d nie ma takiej separacji obiektu od tła jak w 5d.
Dla mnie to super duet 1dmk3 (z35mm)+5d(z 85mm) i nic więcej nie trzeba. No może poza jakimś 20-24mm do 5d na sporadyczne szerokie ujęcia.
Wg mnie obrazki z jedynki mają nieco inną kolorystykę, rozmycie tla (wiadome) i mniejszą ostrość w porównaniu z 5dII. Jednak osobiście takie coś baaaardzo lubię. Bardziej przypominają mi obrazek z 5d I, ale nie do końca. Nie ma też w 1d-ynkach wielkich ciemnych winiet robionych przez obiektywy (szczególnie jasne stałki). To główne różnice w tych sprzętach.
Jak to tu na forum było mówione, obraz zawsze można podostrzyć, kolorystykę przerobić a winietę dodać w postprocesie ;)
-
dzięki za wczerpującą odpowiedź - aktualnie robie fuji x100 + 5d i 85 1.8 / 24-105 i wszystko jest niezle tylko niestety reakcja migawki pozostawia duzo do zyczenia - nie chodzi mi nawet
o szybkostrzelnosc. Caly czas widze ze dynamiczne ujecia strasznie na tym traca. Z jakosci obrazka 5d mk I jestem bardzo zadowolony - pomimo tylu lat i iso 1600 akceptowalnego.
No nic musze to przemyslec - dzięki jeszcze raz.